Prawo jazdy dla kaĹźdego

Forum dyskusyjne

Nottingham » Rodacy...

Zobacz też:

Galeria użytkowników Mapka użytkowników Pytania i odpowiedzi

Przeglądaj forum

Działem "Nottingham" opiekują się: Redakcja, UKDarek

Strona główna » Nottingham » Rodacy...

Nowy tematNowy post

Strona 2 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

Autor Strona: 2 z 4
Catch

Post #1

2008-04-20 14:05:05 (3 miesiące temu)

Catch

Mężczyzna

Z nami od: 29-06-2007

Cytat:

2008-04-20 13:48:32, UKDarek napisał(a):
Dlatego, ze daje to pole do popisu roznym brukowcom w rodzaju Daily Mirror czy Sun w szkalowaniu naszego narodu.

chyba Daily Mail czy Express (Mirror raczej nie pisze bzdur)
co do tych gazet
niezależnie czy będziemy menelami czy wszyscy będziemy święci - aktualnie jesteśmy CHŁOPCEM DO BICIA i nic się nie zmieni nic na to nie poradzimy, Pakistańczycy popełniają kilkanaście razy więcej przestępstw biorę kilkanaście razy więcej benefitów a nikt o nich źle nie napisze bo rasizm - cóż my mamy ten sam kolor skóry i jesteśmy z Europy - idealny cel dla sfrustrowanych cieciów którzy muszą kogoś winić - niezależnie czy będziemy pijani pod sklepem czy nie (zauważ że nie było artykułu o pijanych polaczkach tylko o zabierających pracę, benefity, gwałcących czy zjadających łabędzie)
to jak odbierasz rodaków którzy nie spełniają twoich "standardów" pobytu za granicą - TWOJA SPRAWA, ale uwierz mi, pijani polacy to taki mały % wśród naprutych anglików że 99,9% anglików nie zauważa tego problemu (i nie zauważy póki jakiś angielski dziennikarz znający płynnie polski język nie wejdzie na portal tego i sobie nie przeczyta - znajdzie nowy dogodny temat do ataku.
Natomiast Ty (i inni mówiący płynnie po polsku i posługujący się polskim paszportem - dostrzegasz problem bo ROZUMIESZ co mówią Ci ludzie ("zaleta" znajomości języka) może i częściej spotykasz takie osoby (wpadasz do tych samych polskich sklepów co i oni) drażni Cię to jeszcze z Polski (gdzie takie widoczki to codzienność) czy może zupełnie niepotrzebnie identyfikujesz się z nimi (jako odpowiedzialność zbiorowa- mamy ten sam paszport i język).
Co do odpowiedzialności zbiorowej przez narodowość - w pierwszej pracy dostaliśmy mieszkanie ze ściąganiem z pensji za czynsz - rachunki mieliśmy płacić sami, dostaliśmy do mieszkania kolesia który zwiał po którejś wypłacie (bez wypowiedzenia i jakiegokolwiek ostrzeżenia) że zostało mu troszkę kasy w firmie (wypłata 30 rozliczenie miesiąca do 20)to chcieliśmy żeby szef z tej kasy dopłacił do jego części rachunków - cóż odpowiedzialność zbiorowa - "Wszyscy jesteście Polakami i jesteście za niego odpowiedzialni" cóż z tego że kolesia zobaczyłem na oczy pierwszy raz jak się wprowadzał i po pierwszych 2 minutach stwierdziłem że będę go nie lubił (sławku lubliniaczku jak czytasz te słowa wisisz nam za gaz wodę i prąd) ale odpowiedzialność zbiorowa w oczach anglika zadziałała i musieliśmy sami płacić te rachunki.
dlatego nigdy NIE ZGODZĘ SIĘ na tego typu odpowiedzialność zbiorową - każdy świadczy za siebie - znajomi Anglicy widza mnie takim jakim jestem naprawdę - solidnym, zadbanym i TRZEŹWYM facetem
Nie dyskutuj z idiotą - wpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu a później wygra doświadczeniem...

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer gadu-gadu

marcinb

Post #2

2008-04-20 17:01:58 (3 miesiące temu)

marcinb

Mężczyzna

Moderator

Z nami od: 20-05-2006

nie musisz sie zgadzac na odpowiedzialnosc zbiorowa - ona jest bez wzgledu na to czy to sie komus podoba.

porownaj watek jaki byl popoularny dwa lata temu:

Do polaczkow. LOL!!! - czy jakos tak.

co tu duzo pisac, jak nas widza tak nas pisza. tak bylo, jest i pewnie bedzie. takie zycie...

:-D
Grant me serenity to accept the things I cannot change, courage to change the things I can and wisdom to know the difference.

Do góry stronyOffline

Numer SkypeNumer gadu-gadu

ex-rak

Post #3

2008-04-20 17:38:23 (3 miesiące temu)

ex-rak

Mężczyzna

Z nami od: 25-03-2007

Bylismy dzis w TK Maxxie w centrum Nottingham.

Bylo tam stosunkowo duzo rodakow. Wlasciwie sami mlodzie ludzie.

Glownie pary. Wszyscy porzadnie ubrani, zadbani itd.

Obraz zgoly inny niz jeszcze kilka lat temu........zdecydowanie na plus.

Do góry stronyOffline

Catch

Post #4

2008-04-20 20:19:58 (3 miesiące temu)

Catch

Mężczyzna

Z nami od: 29-06-2007

Cytat:

2008-04-20 17:01:58, marcinb napisał(a):
nie musisz sie zgadzac na odpowiedzialnosc zbiorowa - ona jest bez wzgledu na to czy to sie komus podoba.

co tu duzo pisac, jak nas widza tak nas pisza. tak bylo, jest i pewnie bedzie. takie zycie...

to znaczy co - mam pełne prawo do łabędzia na obiadek i obicia komuś mordy po kolacji??? bo i tak jestem za to odpowiedzialny ????
NIE albo się na to zgadzasz albo protestujesz jak ktoś obcy probuje Cię wtłoczyć w swój stereotyp
Nie dyskutuj z idiotą - wpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu a później wygra doświadczeniem...

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

marcinb

Post #5

2008-04-20 23:30:56 (3 miesiące temu)

marcinb

Mężczyzna

Moderator

Z nami od: 20-05-2006

Cytat:

2008-04-20 20:19:58, Catch napisał(a):
Cytat:

2008-04-20 17:01:58, marcinb napisał(a):

to znaczy co - mam pełne prawo do łabędzia na obiadek i obicia komuś mordy po kolacji??? bo i tak jestem za to odpowiedzialny ????
NIE albo się na to zgadzasz albo protestujesz jak ktoś obcy probuje Cię wtłoczyć w swój stereotyp

masz pelne prawo zrozumiec w pelni to co napisalem.
przekaz jest prosty i nie ma co nad nim deliberowac. stereotypy sa, byly i pewnie beda. a od ciebie, mnie i kazdego z nas zalezy jak inni beda nas postrzegac jako grupe etniczna, czy nam sie to podoba czy nie. psychologia postrzegania, socjologia, standardy zachowan spolecznych - wybierz dowolna nazwe.
nie ma sie rzucac jak Telimena po mrowisku.
jak ktos ma ochote wtloczyc mnie w jakis stereotyp to zycze mu powodzenia.

poz,

PS. swoja droga Catch, to nie widze zeby cie ktos tutaj atakowal. a po drugie to powiedz mi co ty robisz, zeby zmienic zle stereotypy jakie kraza o nas Polakach?
Grant me serenity to accept the things I cannot change, courage to change the things I can and wisdom to know the difference.

Do góry stronyOffline

Numer SkypeNumer gadu-gadu

vitek

Post #6

2008-04-20 23:57:49 (3 miesiące temu)

vitek

Mężczyzna

Z nami od: 19-06-2007

Cytat:

2008-04-20 13:48:32, UKDarek napisał(a):
daje to pole do popisu roznym brukowcom w rodzaju Daily Mirror czy Sun w szkalowaniu naszego narodu.

Brukowce i tak będą 'szkalować nasz naród' właśnie dlatego że są brukowcami. Nie trzeba się tym nadmiernie przejmować. Większość Anglików czyta te gazety a jakoś nie ścigają nas po ulicach z maczetami
'Some call me selfish, some call me strange, but everyone knows that I will never change'

Do góry stronyOffline

Strona WWW

UKDarek

Post #7

2008-04-22 23:43:42 (2 miesiące temu)

UKDarek

Mężczyzna

Moderator

Z nami od: 18-06-2006

Na szczescie nie gonia po ulicach. Natomiast ta czesc Anglikow, ktora czyta te gazetki, wyrabia sobie jakies tam poglady na sprawe. Najczesciej sa to slabo wyksztalceni ludzie, to i poglady te sa bardzo plytkie i proste. Na zasadzie prymitywnych sloganow.
Polacy:
- jedza labedzie
- zabieraja nam prace
- rodza tu specjalnie dzieci i biora benefity
etc etc.

Szlag czlowieka trafia. Nawet czasem podziwiam takich ludzi, ktorym to zwisa i sie nie przejmuja, ale dokad to prowadzi?...
It is never too late to be, what you might have been

Do góry stronyOffline

E-mailNumer Skype

_Arik_

Post #8

2008-05-07 20:13:41 (2 miesiące temu)

_Arik_

Mężczyzna

Z nami od: 29-12-2007

U mnie w pracy, nie narzekają na Polaków, wręcz przeciwnie pracuje się z nimi rewelacyjnie. Niestety w Derby można dużo spotkać polskich
fanów trunków wysokoprocentowych. Wszystko by było ok, gdyby nie darli japska i nie zaczepiali ludzi. W tym momencie zaczepili moją Żonę, dwóch pajaców, rzucali głupie teksty, mieli więcej szczęścia tego dnia, bo ja byłem daleko od Żonki (przy aucie) i szybko zwiali. Więc brak kultury jest, już nie mówię jak jest w sklepie, lecą tylko od k...w i pachnie na kilometr świetnymi perfumami typu El Wyborowa. Są też porządni POLACY z którymi mogłem się spotkać, ale jest ich mało :(

Co do anglików, spotkałem parę upitych, wręcz przeciwnie bez zaczepki itp itd, nawet się przywitali.
Zresztą co tu dużo mówić, Anglicy są na swojej ziemi a my jesteśmy gośćmi który powinni pokazać odrobinę kultury.
... Alfa Romeo ... ... ànimo ... ... caràttere ...

Do góry stronyOffline

malke

Post #9

2008-05-09 22:15:04 (2 miesiące temu)

malke

Kobieta

Z nami od: 26-06-2007

Stevi to z ta patelnia jest świetne.Ubawiłamsie do łez;-)
Polacy rodacy(mowie do tych co robia takie numery jak pan od patelni)TROCHE WYOBRAZNI BO SIE WATROBA PRZEWRACA!!!!!:-]

Do góry stronyOnline

ironiqus

Post #10

2008-05-09 22:37:41 (2 miesiące temu)

ironiqus

Mężczyzna

Z nami od: 30-10-2007

Tak offtopicznie, jednak przypomnial mi sie kawal, tak odnosnie patelni:

Polak w Stanach przychodzi do sklepu i mówi do sprzedawcy:
- poproszę piłkę
- what ? - pyta nie zrozumiawszy Amerykanin.
- no... piłkę - pokazuje rękami cos okrągłego polak.
Zmartwiony Amerykanin, nadal nic nie rozumiejąc, usiłuje wyciągnąć od Polaka czego ten potrzebuje.
- no, piłka, okrągła, można nią grać, kopać - cały czas pokazując odpowiedzie gesty, Polak próbuje naprowadzić Amerykańca.
Wreszcie ten, rozradowany, że chyba pojął, woła:
- aaaa, "ball ???"
-yess, yess - krzyczy zmęczony tłumaczeniem Polak, równiez szczęsliwy, że został zrozumiany i po chwili dodaje do sprzedawcy
- a teraz skup się: do me-ta-lu

[ Ostatnio edytowany przez: ironiqus 09-05-2008 22:39 ]

Anwjnżavrwfmr j żlpvh gb: qboel uhzbe v pmlfgr znwgxv - erfmgn gb pu. ;)

Do góry stronyOffline

E-mailNumer gadu-gadu

Strona 2 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony