Prawo jazdy dla kaĹźdego

Forum dyskusyjne

Nottingham » Rodacy...

Zobacz też:

Galeria użytkowników Mapka użytkowników Pytania i odpowiedzi

Przeglądaj forum

Działem "Nottingham" opiekują się: Redakcja, UKDarek

Strona główna » Nottingham » Rodacy...

Nowy tematNowy post

Strona 1 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

Autor (Odpowiedzi: 30)
UKDarek

Post #1

2008-04-19 16:27:54 (3 miesiące temu)

UKDarek

Mężczyzna

Moderator

Z nami od: 18-06-2006

Temat stary jak swiat...

Taki obrazek:
Stoje sobie przed jednym z wielu supermarketow i widze, jak wychodzi koles z kieszeniami wypchanymi butelkami z jakims winem.
K.... Roman! Miales wziac cztery! Ochu.....? Tylko dwie na caly wieczor? - odezwal sie inny osobnik czekajacy przed sklepem.
Pora zakupow, wiec ludzi pelno dookola, patrza i sluchaja tej wspanialej dyskusji. Moze nie rozumieja slow ale sens nietrudno uchwycic...

Obrazek 2
Inny supermarket, scenka przy kasie.
Uprzejma i usmiechnieta kasjerka pyta klienta, czy posiada karte rabatowa.
- Marek, co ta k.... chce ode mnie? Niech wezmie kase i spier......- odzywa sie nasz rodak.
Kasjerka widzac, ze klient nie wie o co chodzi, wydaje reszte, dziekuje i zaprasza ponownie...

Raczej przestaje sie dziwic, ze Anglicy zaczynaja nas postrzegac przez pryzmat takich sytuacji, chamstwa i prymitywizmu.
Ktos gdzies na tym forum napisal, ze Polacy zasilaja najnizsza warstwe spoleczenstwa w UK, nie wyksztalcona, kiepsko zarabiajaca, nie majaca zadnych aspiracji etc etc.
Ma niestety duzo racji...

:-[
It is never too late to be, what you might have been

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailNumer Skype

krunschwitz

Post #2

2008-04-19 16:33:03 (3 miesiące temu)

krunschwitz

Mężczyzna

Moderator

Z nami od: 21-05-2006

Nalezy miec jedynie nadzieje,ze ci wlasnie RODACY wroca do Polski niewytrzymujac niskiego kursu funta i wysokich kosztow utrzymania w UK.
Oby jak najszybciej...
To ja Miś Pszekliniak i Włatcy Móch. Zmeczony Londynem...Szukam innego miejsca do zycia...

Do góry stronyOffline

Catch

Post #3

2008-04-19 17:14:47 (3 miesiące temu)

Catch

Mężczyzna

Z nami od: 29-06-2007

rozumiem że nigdy nie spotkaliście na zakupach angielskiego żula:)
no to macie FARTA
na mieście pianego angola rzygającego na chodnik też ciężko trafić tak że rozumiem że każdy objaw polskiego żula żucia się w oczka i trzeba się wstydzić
taki wstyd narodowy - domena polaków - innym nacjom nie znany...

dodam od siebie że jak widzę podobne scenki czy to w wykonaniu rodaków czy nie - nie przejmuję się tym
mam to głęboko w d... - nie mój interes każdy odpowiada za SIEBIE i tylko za SIEBIE nie wydaje mi się że istnieje jakaś odpowiedzialność zbiorowa za ludzi posiadających paszport z tego samego kraju

[ Ostatnio edytowany przez: Catch 19-04-2008 17:16 ]

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

marcinb

Post #4

2008-04-19 18:25:45 (3 miesiące temu)

marcinb

Mężczyzna

Moderator

Z nami od: 20-05-2006

istnieje i nazywa sie ''stereotyp'' - czy tego chcemy czy nie.
Grant me serenity to accept the things I cannot change, courage to change the things I can and wisdom to know the difference.

Do góry stronyOffline

Numer SkypeNumer gadu-gadu

Catch

Post #5

2008-04-19 18:52:19 (3 miesiące temu)

Catch

Mężczyzna

Cytat:

2008-04-19 18:25:45, marcinb napisał(a):
istnieje i nazywa sie ''stereotyp'' - czy tego chcemy czy nie.

po prostu wqrza mnie kolejny temat służący do pojechania - jaka to ta nasza nacja jest zła
gdyby to było forum dotyczące niemiec - było by jacy to złodzieje jesteśmy ktoś coś rąbną i należy obciąć prawą rękę każdemu z Polskim paszportem - cóż z tego że kilkadziesiąt lat temu jeden naród wybrał się na ogólnoeuropejską grabież połączoną z masowymi mordami - jak Polak ukradnie radio (niezależnie od tego że to będzie 0,01% wszystkich tego typu przestępstw w danym kraju) to znaczy że wszyscy Polacy to złodzieje

cóż wqrzają mnie i stereotypy i tematy służące do leczenia własnych narodowych komplexów, kilka mies temu na forum onetu jedna szczęśliwa polska żona irlandczyka chciała zabłysnąć jak to cudownie być żoną irlandczyka a nie stereotypowego polskiego żula - cóż wszyscy znają mity o irlandczykach więc nie pozostało mi nic innego jak przy każdej okazji jej o tym przypomnieć:)

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

bloby00

Post #6

2008-04-19 19:12:23 (3 miesiące temu)

bloby00

Mężczyzna

Z nami od: 23-01-2008

Cytat:

2008-04-19 18:52:19, Catch napisał(a):
kilka mies temu na forum onetu jedna szczęśliwa polska żona irlandczyka chciała zabłysnąć jak to cudownie być żoną irlandczyka a nie stereotypowego polskiego żula - cóż wszyscy znają mity o irlandczykach więc nie pozostało mi nic innego jak przy każdej okazji jej o tym przypomnieć:)

Czy przypadkiem nie chodzi o Jasie Kowalska aka Gabryjele Augystonowicz?

Bynajmniej ja w miare checi po niej jechalem, bo madrzyla sie co chwila, wyzywajac wszystkich Polakow od nierobow i niedouczonych.
My name's Bloby.... just Bloby :)

Do góry stronyOffline

Catch

Post #7

2008-04-19 20:33:34 (3 miesiące temu)

Catch

Mężczyzna

Cytat:

2008-04-19 19:12:23, bloby00 napisał(a):
Cytat:

2008-04-19 18:52:19, Catch napisał(a):
kilka mies temu na forum onetu jedna szczęśliwa polska żona irlandczyka chciała zabłysnąć jak to cudownie być żoną irlandczyka a nie stereotypowego polskiego żula - cóż wszyscy znają mity o irlandczykach więc nie pozostało mi nic innego jak przy każdej okazji jej o tym przypomnieć:)

Czy przypadkiem nie chodzi o Jasie Kowalska aka Gabryjele Augystonowicz?

Bynajmniej ja w miare checi po niej jechalem, bo madrzyla sie co chwila, wyzywajac wszystkich Polakow od nierobow i niedouczonych.

:)
cóż muszę przyznać że zniknęła nam ostatnio (chyba wróciła do wcześniejszego DrUK)

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

ironiqus

Post #8

2008-04-19 20:37:52 (3 miesiące temu)

ironiqus

Mężczyzna

Z nami od: 30-10-2007

Na szczescie powstal drAlban i jego dlugi post ;)
Anwjnżavrwfmr j żlpvh gb: qboel uhzbe v pmlfgr znwgxv - erfmgn gb pu. ;)

Do góry stronyOffline

E-mailNumer gadu-gadu

UKDarek

Post #9

2008-04-20 13:48:32 (3 miesiące temu)

UKDarek

Mężczyzna

Moderator

Z nami od: 18-06-2006

Catch,
w tym poscie nie chodzi mi wcale o narzekanie na nasza nacje i o zadne uogolnienia. Jestem Polakiem i jestem z tego w jakis sposob dumny. Moja duma wyplywa z historii naszego kraju, z ludzi ktorzy ja tworzyli i dali cos z siebie innym Polakom i innym narodom.
Chcialem tylko zwrocic uwage, ze wszedzie tam, gdzie jestesmy goscmi, bo przeciez tu nimi jestesmy, wieksza uwage tubylcy przykladaja do naszego zachowania i wygladu. Jak slusznie zauwazyl Marcin to wlasnie tworzy pewne stereotypy, najczesciej zreszta negatywne.
Tak samo dostrzegam na ulicy angielskich meneli, ktorych jest mnostwo. Zyjacych na hojnym garnuszku (a raczej kieliszku) panstwa.
Tak samo wywoluja u mnie odruch wymiotny jak nasi rodacy opisani powyzej, ale oni prawde mowiac malo mnie obchodza.
Za to zawsze bede wyklinal polaczkow-pijaczkow (mala litera uzyta specjalnie), tak samo, jak wszystkich tych, ktorzy zaraz po przyjezdzie do UK rozsylaja zgloszenia po benefity!
Dlaczego?
Dlatego, ze tak samo Angole lub inni beda mysleli o wszystkich Polakach. Dlatego, ze daje to pole do popisu roznym brukowcom w rodzaju Daily Mirror czy Sun w szkalowaniu naszego narodu.
Dlatego tez, ze znudzilo mi sie juz po kilku latach tlumaczenie Angolom, ze nie wszyscy Polacy sa tacy, jak spotkani na ulicy czy inni, opisywani w gazetach.
Uff...

PS. Wszystko to dotyczy tez plci pieknej... (moze sie odezwa?)

Pozdrawiam zdrowo myslacych
;-)
It is never too late to be, what you might have been

Do góry stronyOffline

E-mailNumer Skype

_Steve_

Post #10

2008-04-20 14:04:08 (3 miesiące temu)

_Steve_

Mężczyzna

Moderator

Z nami od: 17-05-2007

A wczoraj jestem w sklepie. Stoi czlowiek przy kasie, trzyma patelnie do gory i mowi do sprzedawczyni (po polsku rzecz jasna) - wolno i wyraznie - WIEEKSZAA
Kasjerka mowi ze nie wie o czym on do niej mowi.
Podeszlem i mowie, ze on chce wieksza patelnie.

Tyle w tym temacie :-]
/\/\

Do góry stronyOffline

E-mailNumer gadu-gadu

Strona 1 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony