Prawo jazdy dla kaĹźdego

Forum dyskusyjne

Nottingham » Internet w nottingham. (Jaki założyć?)...

Przeczytaj Regulamin forum | Zobacz też:

Galeria użytkowników Mapka użytkowników Pytania i odpowiedzi

Przeglądaj forum

Działem "Nottingham" opiekują się: marcheweczka, UKDarek

Strona główna » Nottingham » Internet w nottingham. (Jaki założyć?)

Nowy tematNowy post

Autor (Odpowiedzi: 8)
mag2k3

Post #1

2008-01-23 22:56 (10 miesięcy temu)

mag2k3

Z nami od: 29-10-2007

Witam otóż w końcu udało mi się przekonać resztę rodziny do wyprowadzki z domu w którym obecnie przebywamy, jak ktoś wcześniej czytał mamy "małe" problem z lanlordem (piekarnika do dziś nie ma :/)
Jak dzwoniliśmy do niego żeby powiedzieć że chcemy się wyprowadzić to najpierw nas odrzucił dopiero po sms dlaczego dzwonimy podniósł (myślał że znowu o piekarnik) nawet powiedział że jutro będzie i żeby nie to że od jakiś 3 miesięcy to słyszę niemal codziennie to kto wie może bym nawet uwierzył, po prostu najdłuższe jutro w moim życiu, ale mniejsza z tym mam nadzieję że już nie dugo to będzie przeszłość.

Wracając do tematu bo trochę z niego zszedłem ale chciałem tylko opisać jak sprawa stoi w razie jak by ktoś był ciekaw.
Więc tak niedługo się "raczej" wyprowadzimy o ile komuś innemu domu nie przydzielą, niestety nie ma tam netu więc moje pytanie teraz brzmi gdzie najlepiej zakładać internet.

Pod pojęciem najlepiej rozumiał bym gdzie założą go najszybciej bo słyszałem że trzeba czekać na niego nawet ponad miesiądz a to trochę długo:/
Gdzie można przenieść internet w razie zmiany miejsca zamieszkania?
Słyszałem że BT ma taką możliwość ale czy inni też?
Nie jest to raczej wymóg bo pewnie na dłużej zostaniemy w tamtym domu ale w razie co dobrze by było mieć taką możliwość.

Ja osobiście najbardziej był bym za virgin no ale może są lepsi dostawcy, podstawowym wymogiem jest brak limitu download, z limitem po prostu nie wchodzi w grę.
Najbardziej by mnie interesowało ile trzeba czekać na te założenie jeśli nie ma tam nic żadnej lini.
I czy można gdzieś sprawdzić z jaką prędkością łącze może wysyłać dane, bo w ofertach zawsze tylko prędkość ściągania podają.
Prędkość jako taka nie robi aż takiego znaczenia wolę mieć 2Mb jeśli założą je w miarę szybko i nie będzie problemów potem.
Proszę jeszcze o opinie na temat poszczególnych dostawców.
I jak myślicie czy warto brać od razu tel? to znaczy wiem że to zależy ode mnie ale czy jak np wezmę telefon czy jest szansa że szybciej go założą niż np sam net?
Cenowo wiadomo niby taniej z telefonem wychodzi.
Z góry dzięki za pomoc i czekam na dobre rady.
Net ma być dostępny na carlton i najlepiej nie drogą radiową a kabelkami niestety nie wiem czy do tamtego domu dochodzą jakieś centrale ale w końcu jest to anglia a nie polska więc mam nadzieję że wszędzie są kabelki od poszczególnych dostawców puszczone.
Właśnie odnalazłem kod pocztowy tego domu i już wiem że kabelki tam dochodzą tylko dalej nie wiem ile może trwać założenie netu w virgin skoro niby na ich stronie jest napisane że jestem w zasięgu kabelków.

[ Ostatnio edytowany przez: mag2k3 23-01-2008 23:29 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

bloby00

Post #2

2008-01-23 23:53 (10 miesięcy temu)

bloby00

Mężczyzna

Z nami od: 23-01-2008

Wow, ale pytan.

1. Zazwyczaj mozna przeniesc, ale to zalezy od tego, czy w danym rejonie tez oni obsluguja, chociaz teraz to wlasciwie wszedzie przez ADSL.
2. Praktycznie wszyscy teraz maja jakis limit! Nie wierzysz, poczytaj drobnym drukiem o fair usage. Oczywiscie rozni sie od dostawcy ale np Toucan ma 4.3GB na tydzien w godzinach szczytu (18-23) a pozniej spadasz z predkoscia do grupy innych co przegieli ze sciaganiem. Poza tym to mozesz ile chcesz... no, ale jako tako limit jest.
3. Upload (wysylanie) to zazwyczaj ok 10%, zreszta chyba rozumiesz faktyczne predkosci?
4. Niektorzy daja kabelki, niektorzy radiem, ale teraz glownie przez linie telefoniczna, jesli nia masz to powinien tez dzialac net. Aha, oczywiscie musisz wtedy wziasc telefon, ale przynajmniej do PL ze stacjonarnego najtaniej.
5. Czas zalozenia jest przerozny, wydaje mi sie ze w ciagu miesiaca powinni sie wyrobic... :-] Moze nawet wczesniej jak beda mieli Anglicy dobry nastroj..
My name's Bloby.... just Bloby :)

Do góry stronyOffline

mag2k3

Post #3

2008-01-24 01:48 (10 miesięcy temu)

mag2k3

Sprawdziłem na virgin i nie widzę żadnych aneksów że w tych czy tamtych godzinach są jakieś ograniczenia.
Nie mówię że nie ma ale ja nie mogę nic takiego znaleźć.
Co do telefonu to specjalnie nie jest mi potrzebny, do polski to ze skypa mogę dzwonić, choć z drugiej strony ostatnio dziewczyna miała sprawę w banku do załatwienia i musiała dzwonić z komórki (skypa nie podali :-? ) no więc w takich przypadkach tel by się przydał.
Denerwuje brak informacji na stronie na temat uploadu tych łącz ogólnie wiem czego się mogę spodziewać ale chciał bym znać dokładną różnicę między 8Mb a np 4Mb bo ściąganie to mi bez różnicy jakie będzie czy 8 czy 4 ale jeśli w 8 było by znacznie szybsze wysyłanie to może bym się skusił na 8 ale raczej nie ma co liczyć aby było około 1Mb z tego co widzę to tu podobnie jak i w polsce prędkość DL 6Mb a UL 256:/
Z przejrzanych ofert cały czas najbardziej podchodzi mi virgin ale
jeśli ktoś ma jakieś uwagi odnośnie konkretnych ofert to będę wdzięczny jeśli znacie jakieś lepsze oferty niż virgin ma dodam że nie potrzebuję żadnych darmowych routerów komputerów czy ps3 bo i taką ofertę widziałem choć nie czytałem nawet zasad pewnie jakiś ładny abonament jest.

[ Ostatnio edytowany przez: mag2k3 24-01-2008 02:32 ]

Do góry stronyOffline

stokesay

Post #4

2008-01-24 04:43 (10 miesięcy temu)

stokesay

Mężczyzna

Moderator

Z nami od: 30-05-2007

Po pierwsze wstukaj sobie w wyszukiwarce forum virgin lub ntl. Troszke ludzie maja z nimi problemow i nie jest z nimi az tak ciekawie jak sie moze wydawac (sam mialem z nimi problemy). Wracajac do tych wszystkich pytan mysle dwa linki dadza ci odpowiedz na wiekszosc z nich ! tutaj i tutaj bedziesz sobie mogl poczytac i sprawdzic na jakie dokladnie lacze mozesz liczyc i jaki upload one oferuja. Pamietaj ze opcja 8Mb nie da ci dokladnie 8 Mbit/s, tylko to jest predkosc maksymalna oferowanego lacza ktora w wiekszosci przypadkow nie pokrywa sie z rzeczywistoscia. Poczytaj sobie troche postow w dziale INTERNET na naszym forum, znajdziesz duzo ciekawych informacji no i sprawdz te strony, na pewno jest duzo wiecej info niz na stronach dostawcow !
Niniejszy post przedstawia opinie autora w dniu dzisiejszym, na datę jego publikacji. Nie mogą być one wykorzystane przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani innym następującym po nim dniu :]

Do góry stronyOffline

E-mailNumer gadu-gadu

vitek

Post #5

2008-01-24 09:38 (10 miesięcy temu)

vitek

Mężczyzna

Z nami od: 19-06-2007

Virgin nie ma żadnych limitów a co do prędkości wysyłania to zarówno na kablu jak i na adsl wynosi ona ok. 10% prękości downloadu
Work is the curse of the drinking class

Do góry stronyOffline

Strona WWW

mag2k3

Post #6

2008-01-24 12:49 (10 miesięcy temu)

mag2k3

stokesay dzięki za linki przejrzałem i faktycznie nieco więcej podane niż sami dostawcy mówią.
Co do virgin to w tej chwili właśnie mam virgin i już zdarzyło się parę razy że nie było netu więc fakt nie jest to najlepsza sieć tylko właśnie nie wiem co innego będzie lepsze.
Teraz jeszcze przeglądam ofertę TalkTalk i też nie jest taka zła co myślisz o tej sieci? Powinno być z nią mniej problemów?
Co do DL i UL oczywiście wiem jak to wygląda że jest to max możliwy transfer i jak pisałem o samo DL tak nie chodzi jak o UL to by się dla mnie bardziej liczyło.
................
Z tym że na talktalk są limity myślałem że mają i oferty bez ale nie doszukałem się więc też odpada.
..................
No po zobaczeniu reszty jeszcze tylko UK online było by całkiem dobre nawet lepsze niż virgin bo UL mają 768 przy 8Mb więc pasowało by mi żeby nie jeden szczegół "Fair usage policy" niby jest sprzedawane jako nieograniczone łącze ale jeśli będę go używał bez ograniczeń to zaczną mnie gnębić bo inni użytkownicy na tym stracą, zresztą sam bym nie chciał być tym co traci bo ktoś będzie ściągał więc i ta opcja niestety odpada.
Chyba poza virgin nic innego mi nie pozostaje bo reszta dostawców którzy tam docierają to już ma całkiem ograniczony UL, a w virgin nic nie znalazłem aby było zabronione korzystanie do bólu z łącza w końcu za to płacę a raczej rzadko mi się zdarza abym czegoś właśnie nie ściągał.
Dzięki za linki bo pomogły w podjęciu decyzji (szczególnie jeśli chodzi o UL) wiem już że nie warto brać 8Mb w virgin bo ma taki sam UL jak i 4Mb więc wybór najprawdopodobniej padnie na 4Mb w virgin no chyba że jeszcze coś znajdę na razie mam jeszcze trochę czasu i będę się dalej rozglądał.

[ Ostatnio edytowany przez: mag2k3 24-01-2008 14:00 ]

Do góry stronyOffline

artlyb

Post #7

2008-01-24 18:27 (10 miesięcy temu)

artlyb

Z nami od: 20-01-2008

a ja uzywam lini BT i mam net od Tiscali...........marny speed bo 2Mb/s ale generalnie zero klopotow, zawsze jest, zadnych limitow, i tanio bo 10...jest tez oczywiscie 10 za telefon ale warto bo telefon stacjonarny daje CI punkty przy wszelkiego rodzaju kredytach itp itd........

filmy z zadka sciagam wiec mi to wystarcza ale jakby ktos chcial do poteznego ciagniecia to musi juz szukac cos innego

Do góry stronyOffline

stokesay

Post #8

2008-01-24 18:41 (10 miesięcy temu)

stokesay

Mężczyzna

Moderator

Z nami od: 30-05-2007

Cytat:
Teraz jeszcze przeglądam ofertę TalkTalk i też nie jest taka zła co myślisz o tej sieci? Powinno być z nią mniej problemów?

Mysle ze jesli masz Virgin to powinienes z nia zostac, tylko upewnij sie ze nie bedzie problemow z przenosinami bo wlasnie to mnie najbardziej zirytowalo w tej firmie. Tez sprawdzilem na ich stronie czy maja zasieg w domu, do ktorego sie przeprowadzalem, a potem ,gdy nikt nie przyjechal, uslyszalem z ust pracownika call centre ze ich strona internetowa nie jest wiarygodnym zrodlem informacji:-D To byl co prawda NTL ale nie sadze zeby zmiana nazwy przyniosla drastyczne zmiany w traktowaniu klientow bo z forum wiem ze problemy z nimi nadal sa. Jesli chodzi o Talk Talk to aktualnie korzystam z ich oferty i jestem zadowolony, posiadam 6Mbit DL i 373 kbit UL,co prawda 40GB ograniczenie ale nie zasysam az takich ilosci danych, a jesli nawet to nie daje uploadu, bo korzystam z rapidshare ;-)
W twoim przypadku moze sie pojawic problem natury technicznej, Talk Talk polega na tym ze oni najprawdopodobniej 'przejmuja' lacze od BT (tak zrobili u mnie, z tym ze ja konczylem okres 12 miesieczny z BT). Dla nowych klientow moze to wygladac tak jak tutaj
Niniejszy post przedstawia opinie autora w dniu dzisiejszym, na datę jego publikacji. Nie mogą być one wykorzystane przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani innym następującym po nim dniu :]

Do góry stronyOffline

E-mailNumer gadu-gadu

mag2k3

Post #9

2008-01-24 18:49 (10 miesięcy temu)

mag2k3

No właśnie widziałem że w talk talk oferta jest przyzwoita tylko potem dopiero zobaczyłem że nie mają żadnej oferty bez limitu a niestety z nie wchodzi w grę.
No na rapidzie UL nie potrzebny ale na bittorrent już bardziej w szczególności na prywatnych trakerach.
Virgin (to z którego kożystam) nie jest moje jest na lanlorda tego domu więc w tej chwili po prostu wybieram coś co będzie odpowiednie no ale wszystko wskazuje właśnie na virgin.
Tylko teraz ciekawe co z tym co pisałeś że niby na stronie piszą że jest dostępna a co innego może być w żeczywistości.
No nie wiem okaże się jeszcze, jutro idę do agencji i składam aplikację o to mieszkanie i jak tylko będę wiedział że mi je przydzielą to zamawiam tego virgina 4Mb i telefon.

Do góry stronyOffline