Przeczytaj Regulamin forum | Zobacz też:
Przeglądaj forum |
Działem "Nottingham" opiekują się: marcheweczka, UKDarek |
|
Strona główna » Nottingham » Praca na etapie a wlasny business |
| Autor | (Odpowiedzi: 15) |
|---|---|
| eurotarget | Post #1 2008-01-22 11:55 (10 miesięcy temu) |
Z nami od: 11-09-2007 Skąd: Nottingham |
Witam wszystkich forumowiczow. Mam pytanie do osob, ktore zajmuja sie sprawami ksiegowo-skarbowymi albo znaja ten temat. Pracuje na etacie, czyli pracodawca pobiera skladke na NI i nalezny podatek. Czy moge jednoczesnie prowadzic wlasny business a jesli tak to jak wygladaja rozliczenia z fiskusem:NI contribution+Tax? Czy musze informowac pracodawce o wlasnym biznesie? Co jeszcze jest wazne w takim ukladzie? Z gory dziekuje za wszystkie informacje,komentarze. Pozdrawiam!
Practise makes perfect
|
| ex-rak | Post #2 2008-01-22 22:02 (10 miesięcy temu) |
Z nami od: 25-03-2007 Skąd: West Bridgford |
Zobacz w umowie czy masz cos takiego jak informaowanie pracodawcy, ale zapytaj w HR. Wydaje mi sie, ze w sytuacji gdy twoja dzialalnosc biznesowa pokrywa sie z dzialnoscia firmy w ktorej pracujesz to powinienies poinformowac o tym swojego pracodawce. Chodzi o tak zwany konflikt interesow. Ja musze informowac o podobnych sprawach dotyczacych mnie lub mojej zony. Na przyklad zona podejmuje prace dla konkurencyjnej firmy.
|
| ex-rak | Post #3 2008-01-22 22:03 (10 miesięcy temu) |
A tak swoja droga co u Ciebie Eurotarget. Jakos ostatnio rzadko tu zagladasz.
|
| Rrrr | Post #4 2008-01-22 22:31 (10 miesięcy temu) |
Z nami od: 04-07-2005 Skąd: UK |
zalezy jaka forma prawna biznesu...
jesli "inside IR35" to sie nie oplaca nawet zachodu bo podatki beda wysokie. jesli "outside IR35" to mozesz placic sobie minimalna salary, zero podatku i reszte dochodu brac jako dividends, ale wtedy bedziesz placil pelny podatek tam gdzie jestes zatrudniony bo pierwszy dochod "zje" Ci allowances. moze Ci tez do tego dojsc VAT - ale przy niskich dochodach mozna na tym nawet troche zarobic. IR35 nie bede tu tlumaczyc bo to dosc skomplikowane jest ;) w ogole caly temat nie do przerobienia w 2 minuty. jesli dochod z biznesu nie jest wielki to nic skomplikowanego, ale jesli bedzie duzy to doradca podatkowy sie przyda, inaczej nie ogarniesz wszystkich podatkow... [ Ostatnio edytowany przez: Rrrr 22-01-2008 22:35 ] |
| eurotarget | Post #5 2008-01-23 09:37 (10 miesięcy temu) |
Czesc Wam, dziekuje za odpowiedz. Odpowiadajac ex-rakowi, potencjalna dzialalnosc nie jest konkurencyjna do profilu mojego pracodawcy ale na wszelki wypadek sprawdze zapisy umowy o prace. Rzeczywiscie dawno nie pisalem na forum. Wrocilem ze swiatecznego urlopu w 1-szym tygodniu stycznia, w 2-tygodniu dochodzilem do siebie w miedzyczasie przeprowadzajac sie do nowego lokum. Teraz moge na spokojnie zajac sie kwestia wlasnego biznesu. Rrr, dzieki bardzo za swiatelko w tunelu. Chetnie porozmawialbym dluzej na te tematy. Widze, ze znasz sie na rzeczy, moze poprowadzilbys to. Moze podaj mi kilka zrodel, gdzie moglbym poszukac infirmacji na temat IR35. Przygotuje sie do rozmowy. Pozdrawiam!
Practise makes perfect
|
| Rrrr | Post #6 2008-01-23 20:15 (10 miesięcy temu) |
Z nami od: 04-07-2005 Skąd: UK |
jak wrzucisz IR35 w google to mase informacji wyskoczy ;)
generalnie jak zawierasz jakiekolwiek kontrakty z klientami - w zaleznosci jakie uslugi oferujesz - to kazdy taki kontrakt musi byc rozpatrzony i ewentualnie zmieniony zeby nie podpadal pod IR35. tzn , to wszystko jest wazne jesli oferujesz jakies tam uslugi i Twoi klienci podpisuja z Toba kontrakt na owa usluge. ale jesli to np sklep to juz inne sa zasady, bo nie jestes kontraktorem. a ja sie bardziej orientuje w kwestiach uslug niz handlu ;) (moja praca to ksiegowosc i doradztwo podatkowe, ale z bardzo ukierunkowana specjalizacja w strone uslug IT) przykladowe info: http://www.ir35calc.co.uk/determine_contract_passes_ir35.aspx rozne inne: http://www.bytestart.co.uk/content/19/index.shtml http://www.businesslink.gov.uk/bdotg/action/home?domain=www.businesslink.gov.uk&target=http://www.businesslink.gov.uk/ [ Ostatnio edytowany przez: Rrrr 23-01-2008 20:17 ] |
| ex-rak | Post #7 2008-01-23 22:18 (10 miesięcy temu) |
To gdzie sie w efekcie przeniosles? Nadal mieszkasz w Clifton?
Udalo Ci sie jakos pchnac sprawe tego wlamania, czy dales sobie z tym spokoj? |
| eurotarget | Post #8 2008-01-24 09:09 (10 miesięcy temu) |
Witam, dzieki Rrr. Sprawdze te linki. Wlasnie o dzialanosc uslugowa mi chodzi: budowlanka,remonty, wykonczenia,etc. Jaka forma prowadzenia dzialanosci bylaby najlepsza w kontekscie tych przepisow IR35? Czytalem, ze LTD ma najwiecej zalet. Ale chcialbym oprzec sie na wiarygodnych informacjach. Na marginesie, gdzie mieszkasz? Moze moglibysmy sie spotkac i porozmawiac? Czolem ex-rak, wyprowadzilem sie z Clifton i wprowadzilem sie do ladnego domku na Lenton NG8. Blisko do pracy, spokojna okolica.
Practise makes perfect
|
| eurotarget | Post #9 2008-01-24 09:39 (10 miesięcy temu) |
Do tej pory bylem na etapie wyrywanie depozytu od landlorda. Teraz moge na spokojnie rozwazyc wszystkie za i przeciw. Z jednej strony moge to zrobic za free na tzw. szybkiej sciezce. Z kolei nie jestem pewien, czy mam czas i ochote pakowac sie w sprawe sadowa. Co radzisz?
Practise makes perfect
|
| vitek | Post #10 2008-01-24 09:44 (10 miesięcy temu) |
Z nami od: 19-06-2007 Skąd: Yorks |
Jak już sobie porozmawiacie na prywatne tematy na forum (a nie przez pw) to wyjaśnię że odpowiednią formą w przypadku rozpoczynania własnej działalności jest self-employment, trzeba się zarejestrować (telefonicznie) w ciągu 3 miesięcy od rozpoczęcia tejże działalności, a fakt że oprócz tego pracuje się także na etacie nie ma żadnego znaczenia.
Zdarza się podobno że urząd skarbowy kwestionuje fakt prowadzenia działalności i kwalifikuje to (podatkowo) jako praca na etacie jeżeli ponad 80% zleceń pochodzi od jednego klienta i o tym właśnie jest przepis IR35 [ Ostatnio edytowany przez: vitek 24-01-2008 09:45 ] Work is the curse of the drinking class
|