Prawo jazdy dla kaĹźdego

Forum dyskusyjne

Nottingham » Nieuczciwy landlord jak zaradzić

Przeczytaj Regulamin forum | Zobacz też:

Galeria użytkowników Mapka użytkowników Pytania i odpowiedzi

Przeglądaj forum

Działem "Nottingham" opiekują się: marcheweczka, UKDarek

Strona główna » Nottingham » Nieuczciwy landlord jak zaradzić

Nowy tematNowy post

Strona 2 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

Autor Strona: 2 z 3
ironiqus

Post #1

2007-12-01 18:33 (rok temu)

ironiqus

Mężczyzna

Z nami od: 30-10-2007

Cytat:

2007-12-01 17:44, ex-rak napisał(a):
Do Ironiqusa: mialem na mysli nie agencje, ale osoby prywatnie wynajmujace sobie mieszkanie/dom. Ale rzeczywiscie, moze i na takie wynajmowanie tez trzeba miec koncesje.

To sa dwie rozne rzeczy. To jest szara strefa i ktos kto ma dwa mieszkania, z czego jedno wynajmuje, jest landlordem, bo to jego mieszkanie. Jednak nie ma koncesji na wynajem. Nikt o tym nie wie, i wszystkie pieniadze wedruja do jego kieszeni. Coucnil o tym nie wie, wiec i kontroli tam nie bedzie.
Inna grupa sa ludzie, hmm, smiesznie to napisac, landlordzi, oni zarzadzaja/ opiekuja sie np. 100 lokalami, z czego czesc jest ich wlasnoscia. Maja wlasne ekipy remontowe i od agencji roznia sie w zasadzie tym, ze nie maja glownego biura gdzies przy high street, i wynajmuja pokoje. (Agencje rzadko to robia.) Oni prowadza, z polska mowiac, dzialalnosc gospodarcza, a na kazdy lokal musza miec koncesje. Kontrola z magistratu, moze odebrac koncesje ale tylko na konkretny lokal.

Pzdr.
Anwjnżavrwfmr j żlpvh gb: qboel uhzbe v pmlfgr znwgxv - erfmgn gb pu. ;)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailNumer gadu-gadu

ex-rak

Post #2

2007-12-01 21:02 (rok temu)

ex-rak

Mężczyzna

Z nami od: 25-03-2007

no to mi sie urodzily trojaczki

[ Ostatnio edytowany przez: ex-rak 01-12-2007 22:59 ]

Do góry stronyOffline

ex-rak

Post #3

2007-12-01 21:03 (rok temu)

ex-rak

Mężczyzna

Czyli, abstrahujac od szarej strefy, jakiekolwiek legalne (z placeniem podatku) wynajecie domu/mieszkania to albo przez agenta/agencje, lub rejestracja odpowiedniej dzialalnosci gospodarczej = rejestracja w Councilu = posiadanie koncesji?

Do góry stronyOffline

ex-rak

Post #4

2007-12-01 21:05 (rok temu)

ex-rak

Mężczyzna

jak wyzej

[ Ostatnio edytowany przez: ex-rak 01-12-2007 22:59 ]

Do góry stronyOffline

mag2k3

Post #5

2007-12-02 16:32 (rok temu)

mag2k3

Z nami od: 29-10-2007

No to ten co my wynajmujemy ma chyba 4 domy wynajęte od anglika i on wynajmuje je nam, z tym że wszystko legalnie niby więc i koncesję musi mieć tylko czy sprawa piekarnika może odebrać koncesię?
Może warto by chociaż postraszyć go tym że zgłoszę to a jeśli tak to gdzie powinienem niby zgłosić te ewentualne przeprowadzenie kontroli?

I czy mógł by mi ktoś podać jakąś oriętacyjną sumę utrzymania mieszkania z dwoma sypialniami ale chodzi mi łącznie z opłatami
Czy w 600funtach za takie mieszkanie z wszystkimi opłatami da się zmieścić? jeśli np za sam wynajem płacił bym 450?

Do góry stronyOffline

ironiqus

Post #6

2007-12-02 17:23 (rok temu)

ironiqus

Mężczyzna

Cytat:

2007-12-02 16:32, mag2k3 napisał(a):
No to ten co my wynajmujemy ma chyba 4 domy wynajęte od anglika i on wynajmuje je nam, z tym że wszystko legalnie niby więc i koncesję musi mieć tylko czy sprawa piekarnika może odebrać koncesię?

Nie sadze zeby doszlo do odebrania koncesji z powodu piekarnika :)
Nawet gdy stan techniczny budzi zastrzezenia, to po kontroli jest jakis okres czasu na usuniecie nieprawidlowosci, a pozniej jest natepna kontrola.

Cytat:

Może warto by chociaż postraszyć go tym że zgłoszę to a jeśli tak to gdzie powinienem niby zgłosić te ewentualne przeprowadzenie kontroli?

Moze nie tyle zglosic przeprowadzenie kontroli, a raczej zglosic skarge. Kazdy magistrat ma swoja strone internetowa, tam na pewno znajdziesz numery telefonow.

Tutaj
znajdziesz troche wiecej informacji zwiazanych z tym tematem.

Cytat:
I czy mógł by mi ktoś podać jakąś oriętacyjną sumę utrzymania mieszkania z dwoma sypialniami ale chodzi mi łącznie z opłatami
Czy w 600funtach za takie mieszkanie z wszystkimi opłatami da się zmieścić? jeśli np za sam wynajem płacił bym 450?

Tutaj nie jestem w stanie nic Ci pomoc. Ceny w Londynie sa calkowicie inne.

Pzdr.

[ Ostatnio edytowany przez: ironiqus 02-12-2007 17:26 ]

Do góry stronyOffline

E-mailNumer gadu-gadu

ironiqus

Post #7

2007-12-02 17:41 (rok temu)

ironiqus

Mężczyzna

Cytat:

2007-12-01 21:03, ex-rak napisał(a):
Czyli, abstrahujac od szarej strefy, jakiekolwiek legalne (z placeniem podatku) wynajecie domu/mieszkania to albo przez agenta/agencje, lub rejestracja odpowiedniej dzialalnosci gospodarczej = rejestracja w Councilu = posiadanie koncesji?

Tak. Mozna jednak wynajac mieszkanie/ dom od osoby prywatnej, spisujac umowe najmu. Lepiej byc po bezpiecznej stronie. Wazne jest wtedy dokladnie omowic sprawe ubezpieczenia. Agencje czy tez osoby zawodowo zajmujace sie wynajmem maja ubezpieczone domy rowniez od nieszczesliwych wypadkow. W przypadku gdy np. (czego nie zycze) urwie sie porecz, spadniesz ze schodow i zlamiesz sobie noge, wynajmujac od agencji mozesz liczyc na odszkodowanie z ubezpieczenia agencji - to ona dba o stan techniczny budynku. Wynajmujac od osoby prywatnej, pozostaje sprawa w sadzie.

Pzdr.

Do góry stronyOffline

E-mailNumer gadu-gadu

Richmond

Post #8

2007-12-02 18:47 (rok temu)

Richmond

Kobieta

Moderator

Z nami od: 06-02-2007

Nie ma zadnej zasady, ze jak wynajmuje sie przez agencje, to agencja dba o stan budynku. O stan budynku dba jego wlasciciel. Agencja moze, ale nie musi zarzadzac nieruchomoscia, ktora sie wynajelo przez nich. Wszystko zalezy od umowy pomiedzy wlascicielem lokalu, a agencja.

Sa tez odpowiednie przepisy dla wlascicieli, ktorzy wynajmuja domy zamieszkane przez osoby sobie obce, okreslonej wielkosci i wtedy potrzebuja wlasnie licencje, musza spelniac okreslone przepisy ppoz itp.
Houses in Multiple Occupation - http://www.residentiallandlord.co.uk/feature14.htm

A autor tego watka napisal jeszcze jedna istotna rzecz, z tego co rozumiem ktos wynajmuje 4 domy bezposrednio od wlasciciela, a potem podnajmuje je Polakom. To jest jeszcze inna historia. W takim razie musi byc jakas umowa pomiedzy wlascicielem, a wynajmujacym od niego osobnikiem i potem kolejna umowa na podnajem pokoi w tych domach.

mag2k3 - rada co do przeprowadzki moze byc jednak najlepsza. Sam napisales, ze jak chcesz cos zmienic to osoba wynajmujaca sie nie zgadza na zmiany. Mozesz wiec dostosowac sie do regul gry, lub przeprowadzic. Owszem do wynajmujacego nalezy reperowanie zepsutych sprzetow domowych, ale moze on rowniez dojsc do wniosku, ze piekarnik nie jest niezbedny i moze go po prostu nie naprawic.
Najlepej jakby wszystkie osoby mieszkajace w tym domu zebraly sie i stanowczo zazadaly naprawy piekarnika lub powiedzialy, ze kupia go same i odlicza koszt od oplat.
Nie ponosze odpowiedzialnosci za skorzystanie z udzielonych porad.

Do góry stronyOffline

mag2k3

Post #9

2007-12-04 04:35 (rok temu)

mag2k3

Z nami od: 29-10-2007

No właśnie tak stwierdził że piekarnik nie jest potrzebny tyle że większość lokatorów bazowała głównie na piekarniku nie wszyscy no ale większość, jest też tak że nie chcą się za bardzo z nim kłócić więc to żeby się razem zebrać i kupić nie wchodzi w grę dałem taki pomysł ale żadnego odzewu nie było.
W tej mam już tego dość nie będę się co chwila o coś kłócił mam zamiar się wyprowadzić tylko właśnie nie wiem czy będzie mnie stać na wynajęcie mieszkania bo cały czas nie mogę znaleźć żadnej informacji ile wychodzą miesięczne opłaty za mieszkanie czy dom.

Do góry stronyOffline

ironiqus

Post #10

2007-12-04 08:46 (rok temu)

ironiqus

Mężczyzna

Ja na Twoim miejscu bym sie wyprowadzil i to na zasadzie odmieszkuje depozyt i do widzenia. Bez zadnego okresu wypowiedzenia, poniewaz moim zdaniem, to landlord nie przestrzaga warunkow wynajmu. Jednym z warunkow jakimi sie kieruje, ze zamieszkam tu a nie gdzie indziej, jest wyposazenie - ma byc pralka, lodowka, piekarnik (suszarka - na plus, jednak nie jest najwazniesza) i wiele innych rzeczy. Jezeli cos jest, a pozniej tego nie ma, to zaczynam placic te same pieniadze ale za nizszy standard.
A jak sie zepsuje pralka, to moze powie - mozecie prac recznie albo chodzic do pralni?
Co do kosztow, to tak jak wszedzie zaleza od wielkosci domu, czy council tax jest wliczony w wynajem (czy nie), czy ogrzewanie jest gazowe czy elektryczne, czy dom jest zimny i czuc w nim wilgoc, czy np. piekarnik jest gazowy czy elektryczny itd. Sporo tez zalezy od Ciebie, jak sobie ustawisz ogrzewanie, jak czesto bedziesz korzystac z urzadzen "pradozernych" ....Koszty u kazdego beda inne.

Pzdr.

Do góry stronyOffline

E-mailNumer gadu-gadu

Strona 2 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony