MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Pazerny polski fiskus

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Anonim

Post #1 Ocena: 0

2005-05-04 12:12 (20 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Czy ktoś wie coś na temat doplacania w Polsce rożnicy pomiędzy 11% podatkiem placonym w Anglii a 19% podatkiem placonym w Polsce - chodzi o wyrownanie tej róznicy pazernemu państwu polskiemu ? Czy jeżeli zarabiam 1200 funtow miesiecznie , co daje po przeliczeniu średnio 7200 zł polskich, a w skali roku zgodnie z polkimi widelkami zalapuję sie na 30 % podatek to pazerny polski fiskus każe mi w Polsce doplacic roznice pomiedzy tym co zaplacilam w Anglii a tym co naszemu państwu sie wydaje ,że powinnam im dać...? Jezeli tak, to czy zarejestrowanie dzialalnosci gospodarczej w Anglii pozwoli mi nie placic już w Polsce podatkow ? Podobno bycie rezydentem też nie zwalnia z placenia w Polsce, gdyż urzędnik fiskalny moze stwierdzić ze "nie przenieslismy naszego osrodka zyciowego" do Anglii - mamy w Polsce rodzinę i dom, jesteśmy w Polsce zameldowani ...wiec tutaj mamy placic podatki...
Jeśli macie jakies informacje to proszę o odpowiedz. :-(

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #2 Ocena: 0

2005-05-04 12:35 (20 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Anonim

Post #3 Ocena: 0

2005-05-04 14:11 (20 lat temu)

Anonim

ja to bym chciala wiedziec jak ci sie udaje placic podatek w wyskokosci 11%? :-o

wszyscy w UK, ktorzy zarabiaja ponizej 32 tys/rok placa 22%... :-]

ruda

Do góry stronyOffline

Anonim

Post #4 Ocena: 0

2005-05-05 19:53 (20 lat temu)

Anonim

Dziękuję za odesłanie mnie do stron ktore poruszaja ten sam temat. Z tym 11% podatkiem to byla moja pomylka - przepraszam ! Na tę informacje gdzies trafiłam :-? ...ale teraz nie pamiętam gdzie, wiec pewnie cos mi sie pomieszlo...
Niemniej jednak nie znalazlam odpowiedzi na moje pytanie...Nie dolaczyl sie do mnie zaden glos ludzi którzy wiedzieliby jak wykiwac (legalnie;-)) polskiego fiskusa...Wiem ze jest to wiedza zastrzeżona dla nowobogackich ktorzy swoim doradzom podatkowym placa ciezkie pieniadze za szukanie luk w przepisach podatkowych..ale w takim razie moze ktos zna takiego sprytnego doradce podatkowego i poda mi jego namiary...
Czekam na informację.

Do góry stronyOffline

Post #5 Ocena: 0

2005-05-05 20:43 (20 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Anonim

Post #6 Ocena: 0

2005-05-05 20:58 (20 lat temu)

Anonim

to niestety zależy bardziej od urzędu podatkowego, w kazdym mówią co innego - kwestia interpretacji.
a przwda jest taka, że faktycznie mogą pobrać od ciebie różnicę podatkową

Do góry stronyOffline

Anonim

Post #7 Ocena: 0

2005-05-06 17:21 (20 lat temu)

Anonim

O rezydencie podatkowym już czytałam - na pewno skorzystam z tego wyjścia, gdyż zamierzam spędzić w Anglii przynajmniej rok.
A całe zamieszanie (przynajmniej z mojej strony ) wzieło się od artykułu który pojawił się w "Polityce" , i w którym napisano,że polski urzędnik może zakwestionować twój statut rezydenta, jeżeli cytuję "nie przeniesiesz ośrodka życiowego" za granicę, czyli pozostawisz rodzinę w Polsce, będziesz mial w Polsce dom i tak dalej..Wygląda na to ,że trzeba poprostu złożyc dokumenty o tego rezydenta i ...poczekać na rozwój wypadków...A zaoszczędzoną na podatkach kasę nie wydawać tylko odłożyć na lokatę terminową zatytułowaną "polski pazerny fiskus" i ...może uda się jej nigdy nie zlikwidować...(tej lokaty długoterminowej oczywiście ...) :-]

Do góry stronyOffline

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,