Jeśli macie jakies informacje to proszę o odpowiedz.

|
|
---|---|
Anonim | Post #1 Ocena: 0 2005-05-04 12:12 (20 lat temu) |
![]() Anonim |
Czy ktoś wie coś na temat doplacania w Polsce rożnicy pomiędzy 11% podatkiem placonym w Anglii a 19% podatkiem placonym w Polsce - chodzi o wyrownanie tej róznicy pazernemu państwu polskiemu ? Czy jeżeli zarabiam 1200 funtow miesiecznie , co daje po przeliczeniu średnio 7200 zł polskich, a w skali roku zgodnie z polkimi widelkami zalapuję sie na 30 % podatek to pazerny polski fiskus każe mi w Polsce doplacic roznice pomiedzy tym co zaplacilam w Anglii a tym co naszemu państwu sie wydaje ,że powinnam im dać...? Jezeli tak, to czy zarejestrowanie dzialalnosci gospodarczej w Anglii pozwoli mi nie placic już w Polsce podatkow ? Podobno bycie rezydentem też nie zwalnia z placenia w Polsce, gdyż urzędnik fiskalny moze stwierdzić ze "nie przenieslismy naszego osrodka zyciowego" do Anglii - mamy w Polsce rodzinę i dom, jesteśmy w Polsce zameldowani ...wiec tutaj mamy placic podatki...
Jeśli macie jakies informacje to proszę o odpowiedz. ![]() |
Post #2 Ocena: 0 2005-05-04 12:35 (20 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Anonim | Post #3 Ocena: 0 2005-05-04 14:11 (20 lat temu) |
![]() Anonim |
ja to bym chciala wiedziec jak ci sie udaje placic podatek w wyskokosci 11%?
![]() wszyscy w UK, ktorzy zarabiaja ponizej 32 tys/rok placa 22%... ![]() ruda |
Anonim | Post #4 Ocena: 0 2005-05-05 19:53 (20 lat temu) |
![]() Anonim |
Dziękuję za odesłanie mnie do stron ktore poruszaja ten sam temat. Z tym 11% podatkiem to byla moja pomylka - przepraszam ! Na tę informacje gdzies trafiłam
![]() Niemniej jednak nie znalazlam odpowiedzi na moje pytanie...Nie dolaczyl sie do mnie zaden glos ludzi którzy wiedzieliby jak wykiwac (legalnie ![]() Czekam na informację. |
Post #5 Ocena: 0 2005-05-05 20:43 (20 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
|
|
Anonim | Post #6 Ocena: 0 2005-05-05 20:58 (20 lat temu) |
![]() Anonim |
to niestety zależy bardziej od urzędu podatkowego, w kazdym mówią co innego - kwestia interpretacji.
a przwda jest taka, że faktycznie mogą pobrać od ciebie różnicę podatkową |
Anonim | Post #7 Ocena: 0 2005-05-06 17:21 (20 lat temu) |
![]() Anonim |
O rezydencie podatkowym już czytałam - na pewno skorzystam z tego wyjścia, gdyż zamierzam spędzić w Anglii przynajmniej rok.
A całe zamieszanie (przynajmniej z mojej strony ) wzieło się od artykułu który pojawił się w "Polityce" , i w którym napisano,że polski urzędnik może zakwestionować twój statut rezydenta, jeżeli cytuję "nie przeniesiesz ośrodka życiowego" za granicę, czyli pozostawisz rodzinę w Polsce, będziesz mial w Polsce dom i tak dalej..Wygląda na to ,że trzeba poprostu złożyc dokumenty o tego rezydenta i ...poczekać na rozwój wypadków...A zaoszczędzoną na podatkach kasę nie wydawać tylko odłożyć na lokatę terminową zatytułowaną "polski pazerny fiskus" i ...może uda się jej nigdy nie zlikwidować...(tej lokaty długoterminowej oczywiście ...) ![]() |
|