MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Podatek w anglii i polsce

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

mcjack

Post #1 Ocena: 0

2007-10-11 19:40 (18 lat temu)

mcjack

Z nami od: 11-10-2007

Witam,
Wyjechalem w te wakacje na 3 miesiace do anglii by zarobic troche kasy. Zarobilem przez ten okres czasu ok. 3 tys. bruto funtow.
Zaplacilem od tego w angilii 380 funtow TAXu. Jednak jako ze to nie przekroczylo kwoty Ł5250 wypelnilem P85 i oddalem P45 do Revenue to zwroca mi TAX.
Jednak teraz moje pytanie brzmi co z podatkiem w Polsce?
Czytalem troche informacji i nie wiem czy dobrze zrozsumialem.
Gdyz z nich wynikalo iz 40 funtow za dzien pobytu w UK jest wolne od podatku, czyli ja bedac tam 90 dni moglem zarobic 90 * 40= 3600 funtow. CA ze zarobilem 3000 to nie musze nic placic, tak??
Czy moze sie myle?
I kolejne pytanie czy musze jakies oswiadczenie do zarobkach do US zanosic?
Nie mam jescze nip'u polskiego gdyz w polsce nigdy jeszcze nie pracowalem- mam status studenta, utrzymuja mnie rodzice.
Takze prosze o dorade.
Z gory dziekuje za odp.
Pozdr.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

frelcia

Post #2 Ocena: 0

2007-10-11 21:47 (18 lat temu)

frelcia

Kobieta

Z nami od: 01-05-2007

W wielu przypadkach, podatki zapłacone przez Polaków w Zjednoczonym Królestwie mogą zostać zwrócone. Wymaga to złożenia zeznania podatkowego i wystąpienia o zwrot podatku.

Musisz jednak pamiętać, że, co do zasady, dochody uzyskane z pracy za granicą podlegają opodatkowaniu w Polsce. Oznacza to, że po powrocie do kraju powinniśmy zgłosić uzyskany za granicą dochód i zapłacić zaliczkę na podatek w Polsce, a następnie rozliczyć ten dochód w zeznaniu rocznym. Umowa o unikaniu podwójnego opodatkowania między Polską a Zjednoczonym Królestwem pozwala na zaliczenie podatku zapłaconego w Zjednoczonym Królestwie na poczet podatku w Polce, dlatego nie płacisz już drugi raz podatku, który został potrącony w Zjednoczonym Królestwie (chyba, że został on zwrócony). Niestety, pewna dopłata będzie praktycznie w każdym wypadku konieczna, ponieważ podatki w Polsce są przeważnie wyższe. Podatek zwrócony nie może być odliczony, więc przeważnie do urzędu skarbowego wpłacisz więcej, niż zwrócono Ci z Inland Revenue.

Niestety, nie można nie płacić nigdzie podatku. Trzeba go zapłacić w Polsce, w Zjednoczonym Królestwie (lub w innym kraju, w którym mamy rezydencję podatkową).

Jeżeli rozliczamy się w krajach, które mają podpisane umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania (takich jak np. Polska i Zjednoczone Królestwo), podatki zapłacone w jednym kraju nie będą już musiały być płacone w drugim kraju tzn. mogą zostać nam zwrócone lub też zaliczone na poczet podatku do zapłacenia. Nie będziemy więc płacić podwójnie. Tekst umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania między Polską i Zjednoczonym Królestwem możesz pobrać tutaj.

Wiele osób odzyskuje podatki z zagranicy i nie deklaruje dochodu w Polsce, czyli de facto nie płaci podatków nigdzie. Pamiętajmy jednak, że decydując się na to, łamią prawo i robią to na własne ryzyko, którego skali nie podejmujemy się oceniać. W razie kontroli podatkowej nieznajomość przepisów nie będzie żadnym wytłumaczeniem.

Pozdrawiam
:-)

Do góry stronyOffline

gruby1979

Post #3 Ocena: 0

2007-10-21 13:13 (18 lat temu)

gruby1979

Z nami od: 15-10-2007

czesc ja jestem w angli juz 1,5 roku rozliczalem sie w tym roku w polsce i podawalem tam dochody angielskie doplaty dostalem 650zl w polskim uzedzie. tak ale z tego co wiem to za ten rok juz nie musze sie rozliczac w polsce , co nie ??

Do góry stronyOffline

frelcia

Post #4 Ocena: 0

2007-10-21 15:22 (18 lat temu)

frelcia

Kobieta

Jak masz równiez dochód w Polsce to musisz sie równiez z tego w PL rozliczyc, w innym wypadku - to nie musisz.

Pozdrawiam

Do góry stronyOffline

Post #5 Ocena: 0

2007-11-03 00:36 (18 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

frelcia

Post #6 Ocena: 0

2007-11-03 18:49 (18 lat temu)

frelcia

Kobieta

Dobra robota XFISH, dzieki za poprawe informacji.:-D:-D

A tutaj troszke szerzej o zastosowaniu Nowej Konwencji.
Cytat:

Nowa Konwencja, która zastąpi umowę z dnia 16 grudnia 1976 r (Dz.U. z 1978r. Nr 7, poz.20), weszła w życie z dniem 27 grudnia ubiegłego roku, a jej postanowienia będą miały zastosowanie do dochodów uzyskanych w roku podatkowym rozpoczynającym się w dniu (lub po dniu) 1 stycznia 2007 roku.

Dotychczas obowiązywała umowa zawarta trzydzieści lat temu, w diametralnie odmiennej sytuacji politycznej i gospodarczej Polski.
Umowa zastępuje dotychczas obowiązującą umowę z 1976 r. Skutkiem otwarcia rynku pracy w Zjednoczonym Królestwie jest stale zwiększająca się emigracja obywateli polskich do Wielkiej Brytanii. Stosowane dotychczas metody unikania podwójnego opodatkowania, stosownie do dotychczas obowiązującej umowy, stanowiły znaczące utrudnienie dla Polaków pracujących w Wielkiej Brytanii. Ich zarobki obciążono podatkami zarówno w Wielkiej Brytanii jak i w Polsce – w efekcie sytuacja tych polskich pracowników jawiła się jako niekorzystna w stosunku do Polaków, którzy podjęli prace w innych krajach, np. w sąsiedniej Irlandii.

Ze względu na różnice w stosowanych progach i stawkach podatkowych między Polską a Wielką Brytanią polscy pracownicy, po zapłaceniu podatku w Zjednoczonym Królestwie, musieli dopłacać podatek w Polsce. Spowodowało to wiele protestów w środowisku polskich pracowników a także szereg interwencji i interpelacji kierowanych pod adresem posłów na Sejm RP i do senatorów.

Najważniejszą zmianą przewidzianą w nowej Konwencji jest zmiana metody unikania podwójnego opodatkowania.
Dotychczasową metodę odliczenia proporcjonalnego zastąpiono metodą wyłączenia z progresją co oznacza, że osoby mające w Polsce miejsce zamieszkania dla celów podatkowych, natomiast pracujące w Zjednoczonym Królestwie nie będą musiały opodatkowywać w Polsce dochodu uzyskanego z tego tytułu. Nowa umowa zrówna sytuację podatkową takich osób z sytuacją polskich podatników w większości państw UE.

Umowa ta stosuje zasadę wyłączenia z progresją. Podatnicy mający miejsce zamieszkania w Polsce, ale pracujący w Wielkiej Brytanii, powinni się rozliczyć z fiskusem w naszym kraju.
Nowa umowa wprowadza metodę wyłączenia z progresją jako metodę obliczania podatków. Metoda ta polega na tym, że państwo w którym podatnik ma, dla celów podatkowych, miejsce zamieszkania, wyłącza z opodatkowania te jego przychody, które, zgodnie z umową, mogą być opodatkowane w państwie źródła. Wyłącza sie z podstawy opodatkowania dochód osiągnięty za granicą, zwolniony z opodatkowania na podstawie umów o unikaniu podwójnego opodatkowania. Jednak dla ustalenia stawki podatku od powstałego dochodu – osiągniętego w Polsce – stosuje się stawkę podatku właściwą dla całego dochodu, tzn. łącznie z dochodem uzyskanym za granicą.

Zdecydowana większość umów o unikaniu podwójnego opodatkowania zawarta przez Polskę przewiduje metodę wyłączenia z progresją jako metodę unikania podwójnego opodatkowania (np. również w umowie z Irlandią).
Konwencja wprowadza więc znacznie korzystniejsze od dotychczasowych zasady opodatkowania dochodów osób pracujących w Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej.

Dodać jeszcze trzeba, że przy zastosowaniu metody wyłączenia z progresją podatnik ma obowiązek składania zeznania rocznego, jeżeli – po pierwsze – osiągnie w Polsce dochody podlegające opodatkowaniu według skali podatkowej, po drugie – będzie chciał skorzystać z preferencyjnego rozliczenia rocznego, tzn. złożyć zeznanie łącznie z małżonkiem lub opodatkować dochody w sposób przewidziany dla osób samotnie wychowujących.

Podsumowując – co dla tych wszystkich wprowadza nowa umowa?
Powtórzę, że nowa umowa przewiduje tzw. metodę wyłączenia z progresją, zgodnie z którą dochód uzyskany w Wielkiej Brytanii będzie w Polsce zwolniony od podatku. Będzie natomiast wzięty pod uwagę przy obliczaniu stawki podatkowej, według której podatnik będzie zobowiązany rozliczyć podatek od dochodów uzyskanych w Polsce.

Trzeba pamiętać, że nowymi przepisami objęci będą podatnicy w 2008 roku a rozliczający się za rok 2007.

Pozdrawiam

Do góry stronyOffline

kszoker

Post #7 Ocena: 0

2007-11-12 13:45 (18 lat temu)

kszoker

Z nami od: 12-11-2007

[ Ostatnio edytowany przez: kszoker 03-12-2007 10:14 ]

Do góry stronyOffline

Post #8 Ocena: 0

2008-01-07 15:31 (17 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #9 Ocena: 0

2008-01-14 09:11 (17 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Witia

Post #10 Ocena: 0

2008-01-14 11:04 (17 lat temu)

Witia

Z nami od: 28-04-2007

Ja skłaniam się do teorii Agia26. Ważny jest okres 183 dni, zamiar stałego pobytu po za granicami oraz tzw. centrum interesów życiowych. Wszystko to jest spełnione. Nikt, nawet ustawodawca nie wie co to jest centrum interesów życiowych. Bo chyba trudno nazwać centrum interesów życiowych mieszkanie w bloku w RP i zarobki na granicy minimum socjalnego gdy natomiast np. roczne dochody w UK są równoważne z całym majątkiem pozostawionym w RP. Nie wiem czy należy informować US. Spotkałem się z różnymi teoriami nt. rozliczania się z US, część doradców podatkowych twierdziła, że należy jedynie poinformować US o dochodach uzyskanych w UK, inni natomiast, że nie. Byłem kiedyś na spotkaniu z radcą finansowym ambasady RP w Londynie i on właśnie wygłosił teorię zbliżoną do Agia26. Ja osobiście nie mam zamiaru rozliczać się z US. W najgorszym wypadku wynajęcie prawnika obeznanego z mętnym polskim prawem podatkowym jest tańsze niż zapłacenie podatku do US.

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,