marlina
Przeglądaj forum |
|
Strona główna » Podatki » Dwie prace |
| Autor | (Odpowiedzi: 2) |
|---|---|
| marlina | Post #1 2007-06-16 14:05 (2 lata temu) |
Z nami od: 11-06-2007 Skąd: coleraine |
Mam takie pytanie.Swojego czasu miałam dwie prace więc w jednej i drugiej potrącali mi tax.Gdy urodziłam dziecko zrezygnowałam z jednej i teraz pracuję 10h tygodniowo.Mój tygodniowy zarobek to 50 funtów.Dalej potrącają mi tax, choć słyszałam że jeśli nie przekracza się 100 funtów tygodniowo nie powinni tego robić.Pytałam o to pracodawcy on odesłał mnie do Rawenue.Dzwoniłam do Ravenue osoba która ze mną rozmawiała przyznała mi rację choć stwierdziła że musi to jeszcze sprawdzić i oddzwoni.Sytuacja powtórzyła się kilkakrotnie.Nikt do tej pory nie oddzwonił choć jestem na ogół w domu.Co mam zrobić w takiej sytuacji?
marlina
|
| xFish | Post #2 2007-06-16 14:35 (2 lata temu) |
Z nami od: 28-12-2006 |
Mysle ze w Twoim przypadku problemem jest nieodpowiedni tax code wg jakiego potracany masz podatek. Poniewaz zmienily Ci sie dochody jakie uzyskujesz powinnas poprosic swoj tax office o jego zmiane (tax code).
Wiecej poczytasz sobie tutaj: http://www.hmrc.gov.uk/pensioners/tmatax-codes.shtml W roku podatkowym 2007/2008 kwota wolna od podatku (personal allowance) wynosi £5225. Wiec jezeli zarabiasz do 100 funtow tygodniowo nie placisz podatku (100 x 52tygodnie= 5200). Jezeli to zglosisz do IR otrzymasz odpowiedni kod i nie beda Ci wiecej potracac. A to co zaplacilas do tej bory bedziesz mogla odzyskac na koniec roku podatkowego. Od razu zaznaczam ze zaden ze mnie specjalista i moge sie mylic. Pisze to co wyczytalem na stronach Inland Revenue. |
| Gucior | Post #3 2007-06-16 16:29 (2 lata temu) |
Z nami od: 04-04-2007 Skąd: Luton |
pewnie masz br-ke popros o p46 w nowej pracy
Més que un club
|