Cytat:
2023-02-04 17:29:21, CuriousCatAlive napisał(a):
No rzeczywiscie, wrzucilam w przegladarke.
how to apply
Dziękuję,podobno niektóre skarbówki w PL wymagają tego certyfikatu inne nie.Zobaczę czy mój zechce go mieć,wtedy zaaplikuję🙂
Str 2 z 2 |
|
---|---|
Rivamaor | Post #1 Ocena: 0 2023-02-04 23:11:19 (2 lata temu) |
Z nami od: 31-05-2020 Skąd: vicino oxford |
Cytat: 2023-02-04 17:29:21, CuriousCatAlive napisał(a): No rzeczywiscie, wrzucilam w przegladarke. how to apply Dziękuję,podobno niektóre skarbówki w PL wymagają tego certyfikatu inne nie.Zobaczę czy mój zechce go mieć,wtedy zaaplikuję🙂 |
Emeryt56 | Post #2 Ocena: 0 2023-02-05 22:15:57 (2 lata temu) |
Z nami od: 15-01-2018 Skąd: Montreal (Bristol) |
Piszesz : "podobno niektóre skarbówki w PL wymagają tego certyfikatu inne nie. Zobaczę czy mój zechce go mieć" .
Bo taki certyfikat rezydenta podatkowego z fiskusa w UK to ma nie wielkie znaczenie dla stwierdzenia czy dalej jesteś rezydentem podatkowym w PL. Bo jedno (z automatu) nie wyklucza drugiego. Wszyscy Cię pytają : gdzie jesteś rezydentem podatkowym ? bo to jest tu kluczowe. Ty na to odpowiedziałaś: "Myślę że jestem rezydentem podatkowym w UK." Dalej napisałaś : "Jestem rezydentem UK Anglia. Mieszkam cały rok w UK od 6 lat. Pracuję tutaj piąty miesiąc, wcześniej opiekowałam się wnukiem, złożyłam w Zus i US zmianę adresu na zagraniczny." Z opisu by wynikało że przestałaś być rezydentem podatkowym w PL. Jednak należy się przygotować do odpowiedzi na ważne a może decydujące pytanie : gdzie jest twój ośrodek interesów życiowych? Zakładam że w Anglii. Wobec powyższego ja w takim wypadku już nie "mąciłbym" w głowach naszym fiskalistom ( bo jeszcze Cię wezwą do osobistych wyjaśnień.) Tylko bym się dalej rozliczał w UK. Ps. Ja też otrzymuję niecałe 2 tys na miesiąc emerytury wypłacanej bez potrąceń i to rozliczam w Kanadzie. . |
Rivamaor | Post #3 Ocena: 0 2023-02-06 09:25:20 (2 lata temu) |
Z nami od: 31-05-2020 Skąd: vicino oxford |
Dzięki Emeryt,czy z tej polskiej emerytury rozliczasz się w PL?czy tylko w Kanadzie?
|
Emeryt56 | Post #4 Ocena: 0 2023-02-06 15:39:29 (2 lata temu) |
Z nami od: 15-01-2018 Skąd: Montreal (Bristol) |
Cytat: 2023-02-06 09:25:20, Rivamaor napisał(a): Dzięki Emeryt,czy z tej polskiej emerytury rozliczasz się w PL?czy tylko w Kanadzie? Do 31 Grudnia 2021 otrzymywałem przelew z ZUSu na moje konto bankowe w Polsce pomniejszone o zaliczkę dla fiskusa w PL. W Polsce nie robiłem żadnych deklaracji fiskalnych bo od dawien dawna (40 lat) nie jestem rezydentem podatkowym w PL. Polska emerytura stała sie jednym z elementów moich dochodów uzyskiwanych w Kanadzie od czego został wyliczony i zapłacony podatek w Kanadzie. Ta zaliczkę podatkową co sobie za pośrednictwem ZUZ pobrał nasz rodzimy fiskus została "zkredytowana" czyli o tyle było mniej do zapłacenia dla fiskusa w Kanadzie. Od 01 Stycznia 2022 Zus zaprzestał mi pobierać zaliczkę na poczet rozliczenia podatkowego i do dzisiaj nic nie pobierają. Mam zamiar dalej się rozliczać z mojej polskiej emerytury tylko w Kanadzie. Zresztą, nie mam innego wyboru. . |