MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Umowa podatkowa PL a UK z progresją ?

« poprzednia strona

Strona 2 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

Str 2 z 2

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Rivamaor

Post #1 Ocena: 0

2023-02-04 23:11:19 (2 lata temu)

Rivamaor

Kobieta

Z nami od: 31-05-2020

Cytat:

2023-02-04 17:29:21, CuriousCatAlive napisał(a):
No rzeczywiscie, wrzucilam w przegladarke.

how to apply

Obrazek

Dziękuję,podobno niektóre skarbówki w PL wymagają tego certyfikatu inne nie.Zobaczę czy mój zechce go mieć,wtedy zaaplikuję🙂

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Emeryt56

Post #2 Ocena: 0

2023-02-05 22:15:57 (2 lata temu)

Emeryt56

Mężczyzna

Z nami od: 15-01-2018

Piszesz : "podobno niektóre skarbówki w PL wymagają tego certyfikatu inne nie. Zobaczę czy mój zechce go mieć" .
Bo taki certyfikat rezydenta podatkowego z fiskusa w UK to ma nie wielkie znaczenie dla stwierdzenia czy dalej jesteś rezydentem podatkowym w PL.
Bo jedno (z automatu) nie wyklucza drugiego.

Wszyscy Cię pytają : gdzie jesteś rezydentem podatkowym ? bo to jest tu kluczowe.

Ty na to odpowiedziałaś: "Myślę że jestem rezydentem podatkowym w UK."

Dalej napisałaś : "Jestem rezydentem UK Anglia. Mieszkam cały rok w UK od 6 lat. Pracuję tutaj piąty miesiąc, wcześniej opiekowałam się wnukiem, złożyłam w Zus i US zmianę adresu na zagraniczny."

Z opisu by wynikało że przestałaś być rezydentem podatkowym w PL. Jednak należy się przygotować do odpowiedzi na ważne a może decydujące pytanie : gdzie jest twój ośrodek interesów życiowych? Zakładam że w Anglii.

Wobec powyższego ja w takim wypadku już nie "mąciłbym" w głowach naszym fiskalistom ( bo jeszcze Cię wezwą do osobistych wyjaśnień.) Tylko bym się dalej rozliczał w UK.

Ps. Ja też otrzymuję niecałe 2 tys na miesiąc emerytury wypłacanej bez potrąceń i to rozliczam w Kanadzie.
.

Do góry stronyOffline

Rivamaor

Post #3 Ocena: 0

2023-02-06 09:25:20 (2 lata temu)

Rivamaor

Kobieta

Z nami od: 31-05-2020

Dzięki Emeryt,czy z tej polskiej emerytury rozliczasz się w PL?czy tylko w Kanadzie?

Do góry stronyOffline

Emeryt56

Post #4 Ocena: 0

2023-02-06 15:39:29 (2 lata temu)

Emeryt56

Mężczyzna

Z nami od: 15-01-2018

Cytat:

2023-02-06 09:25:20, Rivamaor napisał(a):
Dzięki Emeryt,czy z tej polskiej emerytury rozliczasz się w PL?czy tylko w Kanadzie?

Do 31 Grudnia 2021 otrzymywałem przelew z ZUSu na moje konto bankowe w Polsce pomniejszone o zaliczkę dla fiskusa w PL.
W Polsce nie robiłem żadnych deklaracji fiskalnych bo od dawien dawna (40 lat) nie jestem rezydentem podatkowym w PL. Polska emerytura stała sie jednym z elementów moich dochodów uzyskiwanych w Kanadzie od czego został wyliczony i zapłacony podatek w Kanadzie. Ta zaliczkę podatkową co sobie za pośrednictwem ZUZ pobrał nasz rodzimy fiskus została "zkredytowana" czyli o tyle było mniej do zapłacenia dla fiskusa w Kanadzie.

Od 01 Stycznia 2022 Zus zaprzestał mi pobierać zaliczkę na poczet rozliczenia podatkowego i do dzisiaj nic nie pobierają.

Mam zamiar dalej się rozliczać z mojej polskiej emerytury tylko w Kanadzie. Zresztą, nie mam innego wyboru.

.

Do góry stronyOffline

Strona 2 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,