|
---|---|
Rivamaor | Post #1 Ocena: 0 2023-02-04 07:12:23 (2 lata temu) |
Z nami od: 31-05-2020 Skąd: vicino oxford |
Pracuję w UK 2.5godz dziennie,pobieram polską emeryturę,w UK rozliczam się z niej i z tutejszego dochodu.
Emetyturę mam malutką więc nie płacę w PL podatku,od brytyjskiego przychodu też nie płacę no nie przekraczam kwoty wolnej,nawet od sumowanych przychodów PL i UK. Teraz czytam że PL i UK mają umowę z progresją,czyli w PL mam rozliczyć się z polskiej emerytury nie dodając zarobków z UK do podstawy,tylko według tych zarobków z UK określić próg podatkowy od polskiej emerytury.Wtedy w PL jednak zapłacę podatek,bo chyba gdzieś ppacić trzeba? Mam nadzieję że jasno napisałam. |
Emeryt56 | Post #2 Ocena: 0 2023-02-04 13:07:45 (2 lata temu) |
Z nami od: 15-01-2018 Skąd: Montreal (Bristol) |
Ty chyba chcesz przedobrzyć.
Może podaj źródła tego co wyczytałeś o podatkach. Co kilka lat coś tam zmieniają a a necie ciągle to "wisi" jako aktualne. Gdzie jesteś rezydentem podatkowym ? |
Rivamaor | Post #3 Ocena: 0 2023-02-04 13:58:57 (2 lata temu) |
Myślę że jestem rezydentem podatkowym w UK.
Dopiero zaczęłam pracować tutaj,dorabiając do polskiej emerytury.Chciałabym się upewnić co do podatków. W UK rozliczyłam się z polskiej emerytury plus z pracy tutejszej. Natomiast nie jestem pewna co z fiskusem polskim.Zus rozliczy mnie z emerytury?czy sama muszę ją rozliczyć bo otrzymuję brutto?no i co zarobkami z UK względem fiskusa polskiego.Wiesz może tak na 100% bo nie chciałabym zrobić czegoś źle🙂 https://polonia.klik-24.com/podwojne-opodatkowanie-w-uk-czyli-double-taxation [ Ostatnio edytowany przez: Rivamaor 04-02-2023 14:01 ] |
cris82 | Post #4 Ocena: 0 2023-02-04 14:25:04 (2 lata temu) |
Z nami od: 16-11-2014 Skąd: . |
Na FB jest grupa emerytura UK wielu emerytów się tam wypowiada może ktoś coś podpowie
...a wtedy wróć i napisz jak jest faktycznie takie podziękowanie za drobną wskazówkę która ci teraz udzielam : P |
Rivamaor | Post #5 Ocena: 0 2023-02-04 14:41:13 (2 lata temu) |
Dzięki Cris,jak czegoś konkretnego się dowiem to napiszę.
|
|
|
CuriousCatAlive | Post #6 Ocena: 0 2023-02-04 16:01:24 (2 lata temu) |
Konto usunięte |
Jeżeli nie masz statusu rezydenta podatkowego w Polsce (jesteś tzw. nierezydentem), wówczas rozliczasz się w Polsce tylko z dochodów osiąganych w Polsce. Podlegasz wtedy tzw. ograniczonemu obowiązkowi podatkowemu.
Jeżeli jednak jesteś polskim rezydentem podatkowym, to wszelkie dochody, niezależnie od tego, w jakim kraju zostały otrzymane, powinieneś rozliczyć w Polsce. Podlegasz wtedy tzw. nieograniczonemu obowiązkowi podatkowemu. Jeżeli, jako polski rezydent podatkowy, uzyskujesz dochody za granicą, dochody te mogą być opodatkowane nie tylko w Polsce, lecz także w kraju ich uzyskania. Aby jednak nie doszło do podwójnego opodatkowania uzyskanych przez Ciebie dochodów (raz – za granicą, tj. w państwie źródła, a drugi raz – w Polsce, w państwie rezydencji), konieczne jest zastosowanie jednej z dwóch metod unikania podwójnego opodatkowania, tj. metody: wyłączenia z progresją lub metody proporcjonalnego odliczenia. O tym, która z metod ma zastosowanie w Twoim przypadku decydują: przepisy umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania – jeżeli z krajem, z którego uzyskujesz dochody Polska zawarła taką umowę, przepisy ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych – jeżeli z krajem, z którego uzyskujesz dochody Polska nie zawarła umowy. powroty.gov.pl A w ktorym kraju jestes rezydentem podatkowym? "Curiosity killed the cat", they say.
|
Rivamaor | Post #7 Ocena: 0 2023-02-04 16:10:09 (2 lata temu) |
Jestem rezydentem UK Anglia.Nie konsultowałam w skarbówce,ani nigdzie indziej.Mieszkam cały rok w UK od 6 lat.Pracuję tutaj piąty miesiąc,wcześniej opiekowałam się wnukiem,złożyłam w Zus i US zmianę adresu na zagraniczny,nie wiem czy można tu jakieś ewentualne potwierdzenie uzyskać że ma się w UK rezydencję podatkową?
W każdym razie,rozliczam się w UK z polskiej emerytury. [ Ostatnio edytowany przez: Rivamaor 04-02-2023 16:13 ] |
CuriousCatAlive | Post #8 Ocena: 0 2023-02-04 16:18:05 (2 lata temu) |
Konto usunięte |
Nie slyszalam o takich zaswiadczeniach tutaj, przypuszczam ze wystawiaja tylko listy z numerem NIN no i dla samozatrudnionych wysylaja listy z UTR, to raczej wszystko bo do wszystkich rozliczen podatkowych to starcza..
Raczej wazne zebys w Polsce byla nierezydentem, pewnie zmiana adresu starczy - czyli raczej nie musisz rozliczac sie w Polsce z zadnych przychodow w UK? [ Ostatnio edytowany przez: CuriousCatAlive 04-02-2023 16:25 ] "Curiosity killed the cat", they say.
|
cris82 | Post #9 Ocena: 0 2023-02-04 17:02:55 (2 lata temu) |
Z nami od: 16-11-2014 Skąd: . |
Jak najbardziej można uzyskać certyfikat rezydencji podatkowej czy to w Anglii czy w Polsce
|
CuriousCatAlive | Post #10 Ocena: 0 2023-02-04 17:29:21 (2 lata temu) |
Konto usunięte |
|