[ Ostatnio edytowany przez: ZlotaPerla2 27-04-2025 17:26 ]
Str 5 z 5 |
|
---|---|
ZlotaPerla2 | Post #1 Ocena: 0 2025-04-27 16:29:40 (3 tygodnie temu) |
Z nami od: 20-06-2022 Skąd: Pothole town |
Już rozwiązane, zapomniałam ticknąć, że jestem employee
![]() [ Ostatnio edytowany przez: ZlotaPerla2 27-04-2025 17:26 ] Trzech nas w jednym ciele - Anioł, Diabeł i Ja
|
rafald | Post #2 Ocena: 0 2025-04-28 19:31:24 (3 tygodnie temu) |
Z nami od: 04-01-2008 Skąd: Londyn |
Cytat: 2025-04-27 16:10:18, galadriel napisał(a): A tak przy okazji, cokolwiek nie robie, zawsze mam niedoplate w HMRC. Na stronce HMRC w swoim profilu masz przewidywane dochody na dany rok. Jak masz podane OK to wylicza dobrze. Zresztą zawsze możesz sprawdzić na piechotę czy zrobić prosty arkusz w excelu. A raty i zaległości mogą robić wrażenie, że coś się nie zgadza. Teraz np. spłacam w ratach child benefit z roku podatkowego 2022-23 plus na bieżąco obecny i na pierwszy rzut oka figury na payslipie zupełnie “nie robią sensu”… Do tego BIKi pomniejszają kwotę wolną od podatku i wqrw gotowy ![]() |
galadriel | Post #3 Ocena: 0 2025-04-28 20:08:57 (3 tygodnie temu) |
Z nami od: 29-01-2009 Skąd: Lothlorien |
Mnie tez podnosza jakies kody jak jednorazowa premie jakas tam dostajemy. Tak wiec te i ich przewidywanie ( i moje zreszta tez) to takie wrozenie ze szklanej kuli. A bo ja wiem, co tam ministerstwo do spraw niepotrzebnych wymysli i nam odbierze albo doda wedle wlasnego widzi mi sie. A juz jak dodam do tego Se to wogole…myslalam, ze wynajem jest na boku obok paye, i ze nie odejmuje sie do tego dodatkowo ( jeszcze raz) kwoty wolnej.
Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
Ostatni Kontynent, Terry Pratchett
|
xxxx1234 | Post #4 Ocena: 0 2025-05-01 18:56:01 (3 tygodnie temu) |
Z nami od: 27-03-2020 Skąd: ... |
Wiecie, że zmieniają się zasady kto osiągnął przychód, nie mylić z dochodem z wynajmu albo samozatrudnienia przekraczający 50k w roku podatkowym, który skończył się 05.04.2025 od 06.04.2026 będzie musiał się rozliczać kwartalnie, może to być też łączy przychód z wynajmu nieruchomości i samozatrudnienia przekraczający 50k i też trzeba będzie się rozliczac na nowych zasadach i te progi będą zmniejszane co rok aż w końcu wszyscy będą się musieli rozliczać kwartalnie niezależnie od wysokości przychodów.
|
dominikana36 | Post #5 Ocena: 0 2025-05-01 20:33:02 (3 tygodnie temu) |
Z nami od: 21-03-2016 Skąd: Quinton |
Ja wyczytalam gdzies, ze trzeba bedzie kwartalnie tylko skladac deklaracje ale podatek ciagle bedzie naliczany na podstawie calego roku i do zaplacenia rocznie, czyli po rozliczeniu wszystkich kwartalow dopiero. To co innego. I jeszcze nienajgorzej. No ale jak trzeba bedzie sie jednak w pelni rozliczac kwartalnie, to niestety trzeba sie bedzie troche nagimnastykowac, bo juz na koniec roku nie wygenerujemy potrzebnych kosztow.
I nie doczytalam tez , czy te progi do deklaracji kwartalnych to beda dotyczyc kazdego SA ,czyli np jak ktos rozlicza jedynie dywidendy albo krypto przez SA to tez. Bo przeciez obowiazek skladanie SA nie oznacza SE. |
|
|
galadriel | Post #6 Ocena: 0 2025-05-01 20:41:33 (3 tygodnie temu) |
Z nami od: 29-01-2009 Skąd: Lothlorien |
ZP czyli dobre mowilam. Od Rafcia sie nauczylam ( bo mi kiedys wyklad zrobil i linki powrzucal
![]() Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
Ostatni Kontynent, Terry Pratchett
|
xxxx1234 | Post #7 Ocena: 0 2025-05-01 22:19:31 (3 tygodnie temu) |
Dominikana księgowy mi podesłał zdjęcie z przykładem chyba z gov.uk np. masz 25k przychodu z SE i 26k z wynajmu nieruchomości i już się kwalfikujesz więc pewnie jest to nieważne czy masz 50k tylko SE czy 50k tylko z najmu nieruchomości magiczną bariera to jest 50k. W tym kraju te 50k jest traktowane jak by człowiek zarabiający taką kwotę rocznie był by jakimś krezusem.
Dla mnie właśnie największym problem jest składanie tych deklaracji niż płacenie samego podatku, to do czego musiałem przysiąść raz w roku teraz będę musiał robić cztery razy. Nie wiem jak to wygląda z inwestycjami w krypto czy na giełdzie na szczęście inwestuje przez Estonię i podlegam tamtejszej jurysdykcji podatkowej. Mnie podatki od zysków kapitałowych w UK w nie interesują. To jest kpina żeby wychodząc np. z BTC do stablecoiow zachodził obowiązek podatkowy i chyba UK jest jedynym takim miejscem w Europie. |
xxxx1234 | Post #8 Ocena: 0 2025-05-20 06:20:13 (dzień temu) |
https://bithub.pl/kryptowaluty/za-6-miesiecy-w-zycie-wejda-surowe-kary-za-niezglaszanie-transakcji-krypto-gdzie/
Nowe regulacje podatkowe w temacie krypto, może komuś się przyda |