MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

HMRC tax calculation- self assessment

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 3 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

Str 3 z 4

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

rafald

Post #1 Ocena: 0

2023-01-10 14:49:09 (2 lata temu)

rafald

Mężczyzna

Z nami od: 04-01-2008

Kiedyś mój były pracodawca zmienił nazwę firmy i HMRC się w tym nie połapało - najpierw przysłali czek ze zwrotem nadpłaconego podatku, sugerując się, że przez cały rok zapłaciłem 2x tyle co powinienem, a po kilku tygodniach nakaz zapłaty równy temu co przysłali. Jak zwykle trzeba było dzwonić i tłumaczyć. Najśmieszniejsze było to, że większość staffu od razu te czeki zrealizowała i wydała kasę :-]

Na stronkach gov zazwyczaj dość jasno tłumaczą w jakich przypadkach co trzeba zrobić ale błędów systemu nie biorą pod uwagę.

You must send a tax return if, in the last tax year (6 April to 5 April), any of the following applied:

- you were self-employed as a ‘sole trader’ and earned more than £1,000 (before taking off anything you can claim tax relief on)
- you were a partner in a business partnership
- you earned £100,000 or more

You may also need to send a tax return if you have any untaxed income, such as:

- some COVID-19 grant or support payments
- money from renting out a property
- tips and commission
- income from savings, investments and dividends
- foreign income

Other reasons for sending a return
You can choose to fill in a tax return to:

- claim some Income Tax reliefs
- prove you’re self-employed, for example to claim Tax-Free Childcare or Maternity Allowance
- If you get Child Benefit
- If your income (or your partner’s, if you have one) was over £50,000, you may need to send a return and pay the High Income Child Benefit Charge.

[ Ostatnio edytowany przez: rafald 10-01-2023 14:51 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

CuriousCatAlive

Post #2 Ocena: 0

2023-01-10 21:16:37 (2 lata temu)

CuriousCatAlive

Konto usunięte

Cytat:

2023-01-08 21:06:20, galadriel napisał(a):
Mnie nie dziwi, znajac jak ten system dziala (albo raczje - nie dziala).

Po prostu jak dzwonilam pod numer ogolny, to ten co odebral telefon nie ma pojecia co robi, bo od oplat jest kto inny.

Tak jak w UC, kazdy jest od czegos innego. Nie ma instutucji doradcy, ktory sie zna na wszystkin.

@cris UTR jest dla samozatrudnionych, a ja jestem emplyee w obu firmach. Znaczy bylam, bo z tej dodatkowej pracy juz zrezygnowalam.

Wszystko jest dobrze w tym liscie. Na moim koncie jest zle- i to jest wada ich systemu.

Mialam nadzieje, ze Zygmunt Merytoryczny sie pojawi, on chyba pracowal w HMRC.

Gal, a Ty nie masz w bankowosci elektronicznej danych do HMRC? Probowalam zrobic Ci zrzut ekranu z mojej aplikacji ale sie nie da ze wzgledu na zabezpieczenia.

HMRC ma konta Cumbernauld oraz Shipley. Ja z pracy zawsze placilam PAYE do Cumbernauld. Wiem ze kuzyn w zeszlym roku doplacal podatek PAYE przelewem ale nawet nie wiem czy do Cumbernauld, pewnie tak...
Pamietaj jako reference wpisac swoj numer National Insurance. Inaczej sie nie zaksieguje.

Gal a probowalas zamiast UTR wprowadzic tam gdzie bylas w sieci, swoj NIN? Moze tamtedy tez łyknie.

[ Ostatnio edytowany przez: CuriousCatAlive 10-01-2023 21:24 ]

"Curiosity killed the cat", they say.

Do góry stronyOffline

galadriel

Post #3 Ocena: 0

2023-01-10 21:23:06 (2 lata temu)

galadriel

Kobieta

Z nami od: 29-01-2009

Nie mam danych do HM.., ale juz spoko. Poczekam i zadzwonie tak jak mi babka doradzila.
Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy. Ostatni Kontynent, Terry Pratchett

Do góry stronyOffline

CuriousCatAlive

Post #4 Ocena: 0

2023-01-10 21:29:27 (2 lata temu)

CuriousCatAlive

Konto usunięte

Sort Code: 08-32-10
Account 12001039

HMRC Cumbernauld zarowno dla PAYE/NIC, Self Assessment, i jeszcze cos tam

Koniecznie Twoj National Insurance number jako reference.

Do góry stronyOffline

karjo1

Post #5 Ocena: 0

2023-01-10 21:41:49 (2 lata temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

A nie prosciej by bylo zadzwonic do HMRC i ubiegac sie o zmiane tax code, pomniejszenie kwoty wolnej od podatku o naleznosc?

Do góry stronyOffline

dominikana36

Post #6 Ocena: 0

2023-01-10 22:12:31 (2 lata temu)

dominikana36

Kobieta

Z nami od: 21-03-2016

Gal dostalas P-800. Tylko do informacji, jezeli wisisz im mniej niz 3tys to gdzies na przelomie lutego/marca dostaniesz list z nowym kodem podatkowy z uwzglednieniem dlugu. Konto na gov Ci sie najwczesniej uaktyalizuje po 31/01 ( to logiczne,, bo do wtedy jest czas rozliczeniowy na razie jeszcze nie jestes nic winna, masz tylko niedoplate, mozesz ciagle korygowac SA). Widze, ze kompetencja pan w HMRC jest tak wysoka, jak przystalo na urzednika panstwowego ( bez ironii, sama jestem tzw D.U.P.A - dyplomowany urzednik panstwowej administracji :))
Ja bym ci radzila poczekac po prostu bo inaczej moze sie okazac, ze zaplacisz to co im jestes winna (kase chetnie biora) a kod podatkowy i tak Ci zmienia ( bo inny system "czy cus";) i caly nastepny rok bedziesz to odkrecac i czekac na zwrot (przerobione, "nadgorliwosc to pierwszy stopien do piekla";).

Do góry stronyOffline

cris82

Post #7 Ocena: 0

2023-01-10 22:19:16 (2 lata temu)

cris82

Mężczyzna

Z nami od: 16-11-2014

https://www.tax.service.gov.uk/ask-hmrc/chat/self-assessment?_ga=2.86550744.1347306431.1662369579-798227497.1652691698

[ Ostatnio edytowany przez: cris82 10-01-2023 22:19 ]

Do góry stronyOffline

galadriel

Post #8 Ocena: 0

2023-01-11 06:36:59 (2 lata temu)

galadriel

Kobieta

O, to fajny link @cris, thx.

Nie wiem czy nadgorliwosc @dom, jesli jest linijka straszak, ze jak nie zaplacisz na czas to dowalaja kary, bla bla. To wole chociaz miec dowod, ze chcialam zaplacic ( nagrania rozmow). Kod zmieniony by mi najbardziej pasowal.
.
@karjo, nie jest najprosciej tam dodzwonic sie, ale j/w udalo sie w koncu z kims porozmawiac.
Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy. Ostatni Kontynent, Terry Pratchett

Do góry stronyOffline

CuriousCatAlive

Post #9 Ocena: 0

2023-01-11 23:10:31 (2 lata temu)

CuriousCatAlive

Konto usunięte

Cytat:

2023-01-08 21:06:20, galadriel napisał(a):

Po prostu jak dzwonilam pod numer ogolny, to ten co odebral telefon nie ma pojecia co robi, bo od oplat jest kto inny.

Tak jak w UC, kazdy jest od czegos innego. Nie ma instutucji doradcy, ktory sie zna na wszystkin.

Na ten fragment chcialam wczesniej odpowiedziec ale zabraklo czasu..
Mnie ostatnio w trzech instytucjach zdarzylo sie rozmawiac z osoba ktora czytala sobie szybko instrukcje podczas gdy ja czekalam.
1 HMRC w sprawie nie przypisanych / nieopisanych wplat na naszym koncie
2 moj bank w sprawie odblokowania mi uslug
telefonicznych
3 ACAS infolinia w sprawie zagadnien pracowniczych.
Facet z ACAS powiedzial po prostu: "nie znam odpowiedzi ale jezeli zgodzi sie pani czekac na linii to ja tu bede czytal zeby sprawdzic jakie sa przepisy." (Wtedy dowiedzialam sie ze przepisow dotyczacych zwolnien lekarskich zza granicy nie ma zadnych)

Do góry stronyOffline

galadriel

Post #10 Ocena: 0

2023-02-05 20:03:32 (2 lata temu)

galadriel

Kobieta

Update. Zrobilam tak jak mi pani przez telefon doradzila. Zadzwonilam na iny number 1ego lutego- ble bla automat sie wlaczyl i radzi zaplacic online po czym sie romozwa rozlacza. No to dwonei na ogolny jeszcze raz i podaja mi tam numer, na ktory wlasnie mnie rozlaczylo. Ok, wreszcie pan poprosil zebym poczekala po czym przelaczyl mnie do kogos, kto wreszcie mi ten standing order potrafil zrobic (przy okazji wspomnial, ze pierwszy raz to robi) no i nie moge placic po 20 funtow, tylko musi byc np 80 miesiecznie, zeby szybciej splacic. Sto tysiecy glupich pytan dlaczego nie chce/ nie moge w calosci zaplacic, takie pytania zeby odhaczyc punkt, ja mam to samo w pracy. Petenci zwykle wysnuwaja wywody, a tu chodzi tylko o tak, nie, nie wiem, bo i tak niekogo nie interesuje co mowia, tylko taka procedura- pytania musza byc.

No i wreszcie mam ta splate ustawiona, wiec spokoj. Uff, ile to nerwow normalnie. W poprzednich latach placilam w calosci, ale teraz po prostu inne rzeczy mi zzarly odlozona kase, to juz wole meisiecznie im w ratach splacic.

Tez bym wolala, zeby mi po prostu w kodzie podatkowym zdjeli, nie wiem dlaczego automatycznie tak nie robia.

Do góry stronyOffline

Strona 3 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,