Str 2 z 4 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
galadriel |
Post #1 Ocena: 0 2023-01-08 21:06:20 (2 lata temu) |
Z nami od: 29-01-2009 Skąd: Lothlorien |
Mnie nie dziwi, znajac jak ten system dziala (albo raczje - nie dziala).
Po prostu jak dzwonilam pod numer ogolny, to ten co odebral telefon nie ma pojecia co robi, bo od oplat jest kto inny.
Tak jak w UC, kazdy jest od czegos innego. Nie ma instutucji doradcy, ktory sie zna na wszystkin.
@cris UTR jest dla samozatrudnionych, a ja jestem emplyee w obu firmach. Znaczy bylam, bo z tej dodatkowej pracy juz zrezygnowalam.
Wszystko jest dobrze w tym liscie. Na moim koncie jest zle- i to jest wada ich systemu.
Mialam nadzieje, ze Zygmunt Merytoryczny sie pojawi, on chyba pracowal w HMRC.
Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
Ostatni Kontynent, Terry Pratchett
|
|
|
|
|
wielbicielka |
Post #2 Ocena: 0 2023-01-09 21:12:29 (2 lata temu) |
Z nami od: 29-04-2011 Skąd: Londyn |
Cytat:
2023-01-08 09:23:06, galadriel napisał(a):
Pytanie gdzie to zaplacic,
[ Ostatnio edytowany przez: <i>galadriel</i> 08-01-2023 09:31 ]
Mozesz oplacic:
-przelewem
-online- debit card
-czekiem
Jesli chodzi o rozlozenie na raty, to sprobuj zadzwonic na Payment Support Service: 0300 200 3835 (Poniedzialek-Piatek, w godzinach 8-18)
|
|
|
|
galadriel |
Post #3 Ocena: 0 2023-01-09 22:14:55 (2 lata temu) |
Probuje sie dodzwonic.
przelewam na jaki numer konta? Bo wlasnie tego nie podaja w zadnym liscie.
online albo debit card- na jaki numer konta, gdzie to zaplacic? Bo nigdzie nie ma takiej p[cji, linka.
Czekiem, gdzie ten czek? Przysla mi? To apierw musze sie dodzwonic, ergo pierwsze dwa posty. Dszis tez probowalam sie dodzwonic. No nic, poprbuje dalej. Wyjscia nie mam. Nie ma innej opcji zaplaty. Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
|
|
|
|
wielbicielka |
Post #4 Ocena: 0 2023-01-09 23:08:52 (2 lata temu) |
Cytat:
2023-01-09 22:14:55, galadriel napisał(a):
Probuje sie dodzwonic.
przelewam na jaki numer konta? Bo wlasnie tego nie podaja w zadnym liscie.
online albo debit card- na jaki numer konta, gdzie to zaplacic? Bo nigdzie nie ma takiej p[cji, linka.
Czekiem, gdzie ten czek? Przysla mi? To apierw musze sie dodzwonic, ergo pierwsze dwa posty. Dszis tez probowalam sie dodzwonic. No nic, poprbuje dalej. Wyjscia nie mam. Nie ma innej opcji zaplaty.
Nie pamietam jak sie wrzuca linki klikane
Nie jestem wstanie wrzucic bezposredni link do platnosci online ( moge ale dopiero wtedy sie pogubisz ), wiec wrzuce Tobie strone do form platnosci.
https://www.gov.uk/simple-assessment
Poszukaj na stronie akapit taki jaki wkleilam ponizej, tam jest link do platnopsci online
You can pay your Simple Assessment bill directly using your online or mobile bank account.
When you’re ready to pay, start your Simple Assessment payment. Select the ‘pay by bank account’ option. You’ll then be directed to sign in to your online or mobile banking account to approve your Simple Assessment payment.
The payment is usually instant but sometimes it takes up to 2 hours to show in your account.
Jak masz jakies problemy to daj znac, jak co to przejdziemy to razem
[ Ostatnio edytowany przez: wielbicielka 09-01-2023 23:11 ]
|
|
|
|
wielbicielka |
Post #5 Ocena: 0 2023-01-10 00:39:08 (2 lata temu) |
Galadier, a moze zacznijmy od tego zebys napisala jak nazywa sie te pisemko co do dostalas od HMRC.
A moze to P800?
|
|
|
|
|
galadriel |
Post #6 Ocena: 0 2023-01-10 06:23:58 (2 lata temu) |
Ja mam konto na gov i tak jak napisalam w pierwszym poscie, jak logujesie przez self assessment link do swojego konta, to tam obie prace sa traktowane osobno, wiec nie ma nic do zaplaty. To jest blad hmrc nie moj. Ie ma zadnej opcji ustaw/ plac przez swoje konto.
Cytat: You’ll then be directed to sign in to your online or mobile banking account to approve your Simple Assessment payment. czyli w tym punkcie sie zabawa konczy i po zalogowaniu- bo odsyla mnie do online account- na moim koncie pokazuje- nie ma nic do zaplaty.
Pismo to tax calculation, gdzie obie prace podsumowano i tak, jest cos do zaplaty wedle listu ( zreszta jest faktycznie jak sie podsumuje, bo w drugiej pracy mi nie sciagali taxu, traktowali jako 12 ..cos tam L nie popdatkowane)
Gdyby na koncie gov byly potraktowane razem, to zapewne tam by jakis link sie pojawil do placenia. Dlatego mialam nadzieje, ze ksiegowi ( Panna) albo pracujacy w hm.. sie juz spotkali z czyms takim.
Jeszcze raz- nie ma u mnie opcji do zaplaty przez ten link self assessment i przez moje konto. [ Ostatnio edytowany przez: galadriel 10-01-2023 06:29 ] Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
|
|
|
|
wielbicielka |
Post #7 Ocena: 0 2023-01-10 08:19:13 (2 lata temu) |
Cytat:
2023-01-10 06:23:58, galadriel napisał(a):
Ja mam konto na gov i tak jak napisalam w pierwszym poscie, jak logujesie przez self assessment link do swojego konta, to tam obie prace sa traktowane osobno, wiec nie ma nic do zaplaty. To jest blad hmrc nie moj. Ie ma zadnej opcji ustaw/ plac przez swoje konto.
Cytat: You’ll then be directed to sign in to your online or mobile banking account to approve your Simple Assessment payment. czyli w tym punkcie sie zabawa konczy i po zalogowaniu- bo odsyla mnie do online account- na moim koncie pokazuje- nie ma nic do zaplaty.
Pismo to tax calculation, gdzie obie prace podsumowano i tak, jest cos do zaplaty wedle listu ( zreszta jest faktycznie jak sie podsumuje, bo w drugiej pracy mi nie sciagali taxu, traktowali jako 12 ..cos tam L nie popdatkowane)
Gdyby na koncie gov byly potraktowane razem, to zapewne tam by jakis link sie pojawil do placenia. Dlatego mialam nadzieje, ze ksiegowi ( Panna) albo pracujacy w hm.. sie juz spotkali z czyms takim.
Jeszcze raz- nie ma u mnie opcji do zaplaty przez ten link self assessment i przez moje konto.
Nie musisz sie logowac do swojego konta gateway zeby oplacic tax bill, jest tam opcja zeby doknac platnosci bez tego ( ja zwykle wybieram taka opcje przy wiekszej czesci oplat do HMRC.
Pytam sie jak sie list nazywa bo zaczynam podejrzewac ze dostalas P800.
P800 to jest tax calculation, wtedy nie musisz placic niczego teraz, HMRC pobierze zalegly tax poprzez zmiane Tax Code.
Zakryj swoje dane personalne i wrzuc tylko pierwsza strone listu.
Na pierwszej stronie zapewne nie masz tam zadnych obliczen. [ Ostatnio edytowany przez: wielbicielka 10-01-2023 08:41 ]
|
|
|
|
galadriel |
Post #8 Ocena: 0 2023-01-10 10:31:37 (2 lata temu) |
Nie ma opcji zeby sie nie logowac. Taka opcja jest dla SE i trzeba wrzucic UTR. Zpobacze jak wroce do domu to moze wrzuce slecwyraznie jest napisane ze mam zaplacic a nie ze oni mi zdejma w przyszlym roku., Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
|
|
|
|
galadriel |
Post #9 Ocena: 0 2023-01-10 13:57:54 (2 lata temu) |
Dodzwonilam sie. Pani powiedziala, ze jest blad systemu to raz, a dwa, ze placenie “ na raty” tylko na telefom ustawic i zadzwonic na inny nr ktory podala po dacie z listy ( czyli po 31 Stucznia) . To dopiero bedzie trudno sie dodzwonic 1 ego lutego jak wszyscy beda sie chcieli polaczuc. Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
|
|
|
|
Rivamaor |
Post #10 Ocena: 0 2023-01-10 14:06:20 (2 lata temu) |
Z nami od: 31-05-2020 Skąd: vicino oxford |
Ja nie jestem SE ale jak chciałam rozliczyć polską emeryturę to też muszę mieć utr
|
|
|
|