|
---|---|
Horacy21 | Post #1 Ocena: 0 2022-10-05 10:38:36 (2 lata temu) |
Z nami od: 10-02-2021 Skąd: Reading |
Witam. Mam pytanie - na razie czysto teoretyczne - czy jeżeli miałbym niezapłacone jakieś zaległości finansowe w Polsce np. podatek od nieruchomości albo alimenty, to czy coś niemiłego może mnie spotkać przy podróży do Polski? Np. nie wypuszczą mnie z kraju, aresztuja na lotnisku i zawiozą w kajdankach na Rakowiecką?
|
Wembley75 | Post #2 Ocena: 0 2022-10-05 10:52:32 (2 lata temu) |
Z nami od: 26-12-2021 Skąd: Wembley |
Na temat alimentów wszystko zależy ile jesteś dłużny,? Na jakim etapie jest twoja sprawa alimentacyjna.
Czy była już sprawa w sądzie Wierzyciel moze poprosić sąd zeby cię szukali i ściągnęli pieniądze z twojego konta Jak np.malzonka pobiera pienadze z Mopsu..to mops moze zażądać od prokuratury zeby cię szukali listem gończym. Wszystko zależy na jakim etapie jest twoja sprawa Możesz wynająć adwokata zeby w twoim imieniu wszystkiego się dowiedział. [ Ostatnio edytowany przez: Wembley75 05-10-2022 11:05 ] |
tesstickle | Post #3 Ocena: 0 2022-10-05 11:00:28 (2 lata temu) |
Z nami od: 19-01-2020 Skąd: Dolna szuflada |
Btw. jak sprzedam mieszkanie to też muszę haracz tam zapłacić?
(wiem że już były takie pytania, ale nie pamiętam gdzie.) - Jurandzie, powiedziałeś, żebym wydał wszystkie pieniądze, bo umrę w maju. A mamy wrzesień.
- Ale pieniądze wydałeś?
- Tak
- Czasem moje przepowiednie sprawdzają się tylko w połowie
|
ZlotaPerla2 | Post #4 Ocena: 0 2022-10-05 12:14:04 (2 lata temu) |
Z nami od: 20-06-2022 Skąd: Pothole town |
Cytat: 2022-10-05 10:38:36, Horacy21 napisał(a): Witam. Mam pytanie - na razie czysto teoretyczne - czy jeżeli miałbym niezapłacone jakieś zaległości finansowe w Polsce np. podatek od nieruchomości albo alimenty, to czy coś niemiłego może mnie spotkać przy podróży do Polski? Np. nie wypuszczą mnie z kraju, aresztuja na lotnisku i zawiozą w kajdankach na Rakowiecką? To zależy, czy jest już wystawiony list gończy/ wyrok i nasądzone odsetki karne. Trzech nas w jednym ciele - Anioł, Diabeł i Ja
|
Richmond | Post #5 Ocena: 0 2022-10-05 12:22:56 (2 lata temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Cytat: 2022-10-05 11:00:28, tesstickle napisał(a): Btw. jak sprzedam mieszkanie to też muszę haracz tam zapłacić? (wiem że już były takie pytania, ale nie pamiętam gdzie.) Odpowiedz jest taka: zalezy od tego jak dlugo byles posiadaczem. Carpe diem.
|
|
|
Kanonier39 | Post #6 Ocena: 0 2022-10-05 12:28:58 (2 lata temu) |
Z nami od: 11-08-2021 Skąd: Liverpool |
To są naprawdę spore różnice w dochodzeniu należności alimentacyjnych, a w dochodzeniu długu z karty kredytowej.
To co się należy z tytułu podatków na rzecz "Skarbówki" czy ZUS, a podatków lokalnych, to również nie ta sama waga prawna. Potocznie, to za dług odwiedzi Cię komornik... za niewywiązywanie się z obowiązku alimentacyjnego możesz trafić do zakładu karnego. Co do zasady prawnej, za długi nie można zostać uwięzionym. Zakaz pozbawiania wolności za długi (ECHR) w Europie jest prawem - dotyczy państw Rady Europy (nie mylić z Unią Europejską)... Protokół 4 do Europejskiej Konwencji Praw Człowieka, Artykuł 1 : Nikt nie może być pozbawiony wolności jedynie z powodu niemożności wykonania zobowiązania umownego. |
daavid | Post #7 Ocena: 0 2022-10-05 13:12:14 (2 lata temu) |
Z nami od: 12-03-2007 Skąd: Birmingham |
Mój znajomy miał w Polsce długi, na pewno nie były to alimenty. Sprawa trafiła do komornika i po jakimś czasie uregulował dług.
Po przyjeździe do Polski został aresztowany i przesiedział w areszcie ze dwa dni aż wyjaśniono sprawę. Było to kilkanaście lat temu, teraz może jest lepszy przepływ informacji. |
cris82 | Post #8 Ocena: 0 2022-10-05 16:32:44 (2 lata temu) |
Z nami od: 16-11-2014 Skąd: . |
Cytat: 2022-10-05 11:00:28, tesstickle napisał(a): Btw. jak sprzedam mieszkanie to też muszę haracz tam zapłacić? (wiem że już były takie pytania, ale nie pamiętam gdzie.) Mniej niż 5 lat posiadania nieruchomości płacisz podatek powyżej 5 nie placisz są to pełne lata liczone od końca roku kalendarzowego w którym nabyłeś nieruchomość Jako rezydent podatkowy UK należy również zapłacić capital gain tax jest ulga około 12300f jeśli nieruchomość była na współmałżonka ulga liczy się x 2 |
Wielim | Post #9 Ocena: 0 2022-10-05 21:04:33 (2 lata temu) |
Z nami od: 03-09-2013 Skąd: Londyn |
Cytat: 2022-10-05 10:38:36, Horacy21 napisał(a): Witam. Mam pytanie - na razie czysto teoretyczne - czy jeżeli miałbym niezapłacone jakieś zaległości finansowe w Polsce np. podatek od nieruchomości albo alimenty, to czy coś niemiłego może mnie spotkać przy podróży do Polski? Np. nie wypuszczą mnie z kraju, aresztuja na lotnisku i zawiozą w kajdankach na Rakowiecką? Alimenciarze sa w Polsce scigani I bardzo dobrze. Wstyd by nie placic na swoje dzieci |
Maat17 | Post #10 Ocena: 0 2022-10-06 08:29:56 (2 lata temu) |
Z nami od: 18-02-2021 Skąd: New Kingdom |
Znalazlam to...
"Strażnicy graniczni z Olsztyna zatrzymali na porcie lotniczym w Szymanach mężczyznę, który wrócił z Londynu. Powód? Był poszukiwany przez wymiar sprawiedliwości za niepłacenie alimentów. Mieszkaniec powiatu bartoszyckiego przyleciał z Londynu. Podczas weryfikacji jego dokumentów olsztyńscy strażnicy graniczni zauważyli, że jest on poszukiwany przez bartoszycką prokuraturę i policję. - 32-latek nie płacił alimentów, więc najbliższe 50 dni spędzi w areszcie – informuje Mirosława Aleksandrowicz, rzeczniczka Warmińsko-Mazurskiego Oddziału Straży Granicznej. Funkcjonariusze graniczni zatrzymali mężczyznę i przekazali go policji w Szczytnie." I to "Mężczyzna z lotniska trafił do aresztu. Powodem alimenty 32-letni obywatel Polski wybierał się do Kijowa. Do stolicy Ukrainy miał polecieć z poznańskiego lotniska Ławica, jednak jego podróż nie doszła do skutku. Podczas odprawy na lotnisku przeprowadzanej przez straż graniczną wyszło na jaw, że mężczyzna jest poszukiwany za uporczywe uchylanie się od płacenia alimentów i ma do odbycia karę 90 więzienia. Zamiast więc do Kijowa – trafił do aresztu śledczego. I to jeszcze tego samego dnia." |