MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Niezapłacone podatki lub opłaty w Polsce

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Horacy21

Post #1 Ocena: 0

2022-10-05 10:38:36 (2 lata temu)

Horacy21

Mężczyzna

Z nami od: 10-02-2021

Witam. Mam pytanie - na razie czysto teoretyczne - czy jeżeli miałbym niezapłacone jakieś zaległości finansowe w Polsce np. podatek od nieruchomości albo alimenty, to czy coś niemiłego może mnie spotkać przy podróży do Polski? Np. nie wypuszczą mnie z kraju, aresztuja na lotnisku i zawiozą w kajdankach na Rakowiecką?

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Wembley75

Post #2 Ocena: 0

2022-10-05 10:52:32 (2 lata temu)

Wembley75

Kobieta

Z nami od: 26-12-2021

Na temat alimentów wszystko zależy ile jesteś dłużny,? Na jakim etapie jest twoja sprawa alimentacyjna.
Czy była już sprawa w sądzie
Wierzyciel moze poprosić sąd zeby cię szukali i ściągnęli pieniądze z twojego konta

Jak np.malzonka pobiera pienadze z Mopsu..to mops moze zażądać od prokuratury zeby cię szukali listem gończym.
Wszystko zależy na jakim etapie jest twoja sprawa
Możesz wynająć adwokata zeby w twoim imieniu wszystkiego się dowiedział.

[ Ostatnio edytowany przez: Wembley75 05-10-2022 11:05 ]

Do góry stronyOffline

tesstickle

Post #3 Ocena: 0

2022-10-05 11:00:28 (2 lata temu)

tesstickle

Mężczyzna

Z nami od: 19-01-2020

Btw. jak sprzedam mieszkanie to też muszę haracz tam zapłacić?
(wiem że już były takie pytania, ale nie pamiętam gdzie.)
- Jurandzie, powiedziałeś, żebym wydał wszystkie pieniądze, bo umrę w maju. A mamy wrzesień. - Ale pieniądze wydałeś? - Tak - Czasem moje przepowiednie sprawdzają się tylko w połowie

Do góry stronyOffline

ZlotaPerla2

Post #4 Ocena: 0

2022-10-05 12:14:04 (2 lata temu)

ZlotaPerla2

Kobieta

Z nami od: 20-06-2022

Cytat:

2022-10-05 10:38:36, Horacy21 napisał(a):
Witam. Mam pytanie - na razie czysto teoretyczne - czy jeżeli miałbym niezapłacone jakieś zaległości finansowe w Polsce np. podatek od nieruchomości albo alimenty, to czy coś niemiłego może mnie spotkać przy podróży do Polski? Np. nie wypuszczą mnie z kraju, aresztuja na lotnisku i zawiozą w kajdankach na Rakowiecką?

To zależy, czy jest już wystawiony list gończy/ wyrok i nasądzone odsetki karne.
Trzech nas w jednym ciele - Anioł, Diabeł i Ja

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #5 Ocena: 0

2022-10-05 12:22:56 (2 lata temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Cytat:

2022-10-05 11:00:28, tesstickle napisał(a):

Odpowiedz jest taka: zalezy od tego jak dlugo byles posiadaczem.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Kanonier39

Post #6 Ocena: 0

2022-10-05 12:28:58 (2 lata temu)

Kanonier39

Mężczyzna

Z nami od: 11-08-2021

To są naprawdę spore różnice w dochodzeniu należności alimentacyjnych, a w dochodzeniu długu z karty kredytowej.
To co się należy z tytułu podatków na rzecz "Skarbówki" czy ZUS, a podatków lokalnych, to również nie ta sama waga prawna.

Potocznie, to za dług odwiedzi Cię komornik... za niewywiązywanie się z obowiązku alimentacyjnego możesz trafić do zakładu karnego.
Co do zasady prawnej, za długi nie można zostać uwięzionym. Zakaz pozbawiania wolności za długi (ECHR) w Europie jest prawem - dotyczy państw Rady Europy (nie mylić z Unią Europejską)...

Protokół 4 do Europejskiej Konwencji Praw Człowieka, Artykuł 1 : Nikt nie może być pozbawiony wolności jedynie z powodu niemożności wykonania zobowiązania umownego.

Do góry stronyOffline

daavid

Post #7 Ocena: 0

2022-10-05 13:12:14 (2 lata temu)

daavid

Mężczyzna

Z nami od: 12-03-2007

Mój znajomy miał w Polsce długi, na pewno nie były to alimenty. Sprawa trafiła do komornika i po jakimś czasie uregulował dług.
Po przyjeździe do Polski został aresztowany i przesiedział w areszcie ze dwa dni aż wyjaśniono sprawę. Było to kilkanaście lat temu, teraz może jest lepszy przepływ informacji.

Do góry stronyOffline

cris82

Post #8 Ocena: 0

2022-10-05 16:32:44 (2 lata temu)

cris82

Mężczyzna

Z nami od: 16-11-2014

Cytat:

2022-10-05 11:00:28, tesstickle napisał(a):

Mniej niż 5 lat posiadania nieruchomości płacisz podatek

powyżej 5 nie placisz są to pełne lata liczone od końca roku kalendarzowego w którym nabyłeś nieruchomość

Jako rezydent podatkowy UK należy również zapłacić capital gain tax jest ulga około 12300f jeśli nieruchomość była na współmałżonka ulga liczy się x 2

Do góry stronyOffline

Wielim

Post #9 Ocena: 0

2022-10-05 21:04:33 (2 lata temu)

Wielim

Mężczyzna

Z nami od: 03-09-2013

Cytat:

2022-10-05 10:38:36, Horacy21 napisał(a):

Alimenciarze sa w Polsce scigani I bardzo dobrze. Wstyd by nie placic na swoje dzieci

Do góry stronyOffline

Maat17

Post #10 Ocena: 0

2022-10-06 08:29:56 (2 lata temu)

Maat17

Kobieta

Z nami od: 18-02-2021

Znalazlam to...
"Strażnicy graniczni z Olsztyna zatrzymali na porcie lotniczym w Szymanach mężczyznę, który wrócił z Londynu. Powód? Był poszukiwany przez wymiar sprawiedliwości za niepłacenie alimentów.

Mieszkaniec powiatu bartoszyckiego przyleciał z Londynu. Podczas weryfikacji jego dokumentów olsztyńscy strażnicy graniczni zauważyli, że jest on poszukiwany przez bartoszycką prokuraturę i policję.

- 32-latek nie płacił alimentów, więc najbliższe 50 dni spędzi w areszcie – informuje Mirosława Aleksandrowicz, rzeczniczka Warmińsko-Mazurskiego Oddziału Straży Granicznej.

Funkcjonariusze graniczni zatrzymali mężczyznę i przekazali go policji w Szczytnie."

I to

"Mężczyzna z lotniska trafił do aresztu. Powodem alimenty

32-letni obywatel Polski wybierał się do Kijowa. Do stolicy Ukrainy miał polecieć z poznańskiego lotniska Ławica, jednak jego podróż nie doszła do skutku.

Podczas odprawy na lotnisku przeprowadzanej przez straż graniczną wyszło na jaw, że mężczyzna jest poszukiwany za uporczywe uchylanie się od płacenia alimentów i ma do odbycia karę 90 więzienia. Zamiast więc do Kijowa – trafił do aresztu śledczego. I to jeszcze tego samego dnia."

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,