MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Podwojne opodatkowanie Polska i UK

« poprzednia strona

Strona 2 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

Str 2 z 2

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Wilki2

Post #1 Ocena: 0

2021-03-22 23:08:53 (4 lata temu)

Wilki2

Mężczyzna

Z nami od: 15-12-2019

Cytat:

2021-03-22 22:33:04, paweld33 napisał(a):
witam. od razu dziekuje Wam za zainteresowanie moim pytaniem.
moim głównym problemem jest właśnie wielość interpretacji przepisów.
bardzo prosze o nazwe tej firmy we Wrocku, chetnie zadzwonie i porozmawiam z nimi. Płacę podatki ze swojej dzialanosci gosp. w UK i jak sobie pomysle, ze do tego bede musial, doplacac bandzie złodziei z grupy przestepczej Kaczynskiego to krew mnie zalewa.
benefity na dzieci dostaje od rzadu UK, musze rozstawac sie z rodzina zeby wszystko pospinac , jeszcze kilka lat (plany pokrzyzowal Covid) a tu jeszcze chca oskubac Polakow , emigrantow zarobkowych.

W całym tym fake newsie chodzi właśnie o to żebyś tak reagował - "dopłacac bandzie złodziei z grupy przestepczej Kaczynskiego". Nie wnikam czy czy to banda przestępcza ale dokładnie taka ma być reakcja społeczna- nadmuchać bąbelka do rozmiarów sterowca.
Płacisz podatek w UK i masz jeszcze status przyznany to nie masz czym się stresować.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

stanislawski

Post #2 Ocena: 0

2021-03-23 08:07:16 (4 lata temu)

stanislawski

Mężczyzna

Z nami od: 10-04-2008

Cytat:

2021-03-22 20:32:40, rafal80 napisał(a):
Cytat:

2021-03-22 20:22:15, stanislawski napisał(a):
Cytat:

2021-03-22 20:13:17, Wilki2 napisał(a):
Panika została zasiana o złym polskim rządzie ,który chce doić Polaków pracujących za granicą. Cała zamieszanie ma dotyczyć tylko tych ,którzy zarabiają w UK tylko tyle by nie załapać się do opodatkowania i wracają do Polski nie płacąc nigdzie podatku. Po nowemu te osoby będą musiały zapłacić w Polsce według polskich progów podatkowych.

I to jest dobra koncepcja. Ja też wybieram opcję "podwójne nieopodatkowanie".

Niekoniecznie. Akapit z linka, który wkleiłem wyżej :

"Przykład:

Pan Jan wyjeżdża do pracy w Holandii. Tam wynajmuje mieszkanie, zakłada konto w banku, przebywa dłużej niż 183 dni w roku. W swoim holenderskim zakładzie zapisuje się nawet do związków zawodowych.

Ponieważ w Polsce nie posiada żadnego źródła dochodów ani majątku, to można powiedzieć, że przeniósł do Holandii centrum interesów gospodarczych. Jednak w Polsce pozo-stały jego żona i dzieci – mieszkają w domu jego rodziców. Centrum interesów osobistych pana Jana nadal znajduje się więc w Polsce.

W związku z tym będzie podlegał w Polsce nieograniczonemu obowiązkowi podatkowemu. W chwili kiedy jego rodzina wyjedzie z Polski i razem z nim zamieszka w Holandii, będzie można stwierdzić, że ośrodek interesów życiowych pana Jana znajduje się w tym kraju."

A jeżeli za panem Janem wyjedzie ktoś z jego rodziny? A kto zostanie? Liczymy liczbę czonków rodziny po bu stronach? Czy są jakieś współczynniki wynikające z relacji rodzinnych? Ktoś się liczy bardziej, ktoś mniej? Sam pan Jan to ile procent ośrodka życiowego pana Jana?

Do góry stronyOffline

Strona WWW

rafal80

Post #3 Ocena: +1

2021-03-23 16:47:32 (4 lata temu)

rafal80

Mężczyzna

Z nami od: 26-05-2009

Cytat:

2021-03-23 08:07:16, stanislawski napisał(a):
Cytat:

2021-03-22 20:32:40, rafal80 napisał(a):
Cytat:

2021-03-22 20:22:15, stanislawski napisał(a):
Cytat:

2021-03-22 20:13:17, Wilki2 napisał(a):
Panika została zasiana o złym polskim rządzie ,który chce doić Polaków pracujących za granicą. Cała zamieszanie ma dotyczyć tylko tych ,którzy zarabiają w UK tylko tyle by nie załapać się do opodatkowania i wracają do Polski nie płacąc nigdzie podatku. Po nowemu te osoby będą musiały zapłacić w Polsce według polskich progów podatkowych.

I to jest dobra koncepcja. Ja też wybieram opcję "podwójne nieopodatkowanie".

Niekoniecznie. Akapit z linka, który wkleiłem wyżej :

"Przykład:

Pan Jan wyjeżdża do pracy w Holandii. Tam wynajmuje mieszkanie, zakłada konto w banku, przebywa dłużej niż 183 dni w roku. W swoim holenderskim zakładzie zapisuje się nawet do związków zawodowych.

Ponieważ w Polsce nie posiada żadnego źródła dochodów ani majątku, to można powiedzieć, że przeniósł do Holandii centrum interesów gospodarczych. Jednak w Polsce pozo-stały jego żona i dzieci – mieszkają w domu jego rodziców. Centrum interesów osobistych pana Jana nadal znajduje się więc w Polsce.

W związku z tym będzie podlegał w Polsce nieograniczonemu obowiązkowi podatkowemu. W chwili kiedy jego rodzina wyjedzie z Polski i razem z nim zamieszka w Holandii, będzie można stwierdzić, że ośrodek interesów życiowych pana Jana znajduje się w tym kraju."

A jeżeli za panem Janem wyjedzie ktoś z jego rodziny? A kto zostanie? Liczymy liczbę czonków rodziny po bu stronach? Czy są jakieś współczynniki wynikające z relacji rodzinnych? Ktoś się liczy bardziej, ktoś mniej? Sam pan Jan to ile procent ośrodka życiowego pana Jana?

To już pytanie do polskich urzędników :)

TA sytuacja przypomina mi tą scenę z filmu:

:-]

Do góry stronyOffline

Rivamaor

Post #4 Ocena: 0

2021-04-09 08:45:53 (4 lata temu)

Rivamaor

Kobieta

Z nami od: 31-05-2020

Podepnę się do tematu.Mieszkam w Anglii prawie cały rok,opiekuje sie wnuczkiem.Mogłabym pracować np 8 godzin tygodniowo co dałoby 400 funtów miesiecznie.W Polsce będę pobierała emeryturę od października,czyli musiałabym się rozliczać w Polsce,teraz pytanie ile zapłaciłabym tego podatku w Pl? czy mi czasem emertury na niego nie braknie?

Do góry stronyOffline

karjo1

Post #5 Ocena: 0

2021-04-09 09:54:27 (4 lata temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

17% od dochodu, pomniejszonego o kwote wolna od podatku.
Skoro zamieszkanie jest w UK i trwa powyzej pol roku podatkowego (kalendarzowego), to jestes rezydentem podatkowym w UK i rozliczasz dochod UK na tutejszych zasadach.

Do góry stronyOffline

greg3518

Post #6 Ocena: 0

2021-04-10 16:14:11 (4 lata temu)

greg3518

Mężczyzna

Z nami od: 04-02-2016

Poprawcie mnie jeśli się mylę bo może skarbówka tylko straszy, dzwoniłem do kilku urzędów skarbowych w Polsce z zapytaniem o podwójne podatki i w każdym urzędzie powiedzieli mi że jeżeli nie wysłałem formy zap 3 ( zmiana adresu z polskiego na angielski ) to dalej obowiązuje mnie zapłata podatku w Polsce od tego roku nawet jeśli centrum interesów życiowych jest w Anglii. Powiedzieli też iż to tylko kwestia czasu jak dostaną dane ze skarbówki w Anglii, poradzili żeby jak najszybciej wysłać formę zap 3 żeby uniknąć zapłaty podatku. Ktoś coś o tym słyszał?

Do góry stronyOffline

plazaa

Post #7 Ocena: 0

2021-04-16 10:27:42 (4 lata temu)

plazaa

Mężczyzna

Z nami od: 15-06-2016

Napisalem do urzedu skarbowego w sprawie podwojnego opodatkowania i to mi odpisali:

Odpowiadając na Pana zapytania uprzejmie informuję :

Pytanie 1.

Osoby fizyczne nieprowadzące działalności gospodarczej, zmieniając miejsce zamieszkania, nie mają obowiązku informowania urzędu skarbowego o tym fakcie w ramach odrębnego zgłoszenia aktualizacyjnego. Mogą oni bowiem dokonać tą czynności w ramach np. składanej deklaracji rocznej w podatku dochodowym od osób fizycznych – bez względu na czas, jaki pozostaje do dnia jej złożenia.

Pytanie 2 i 3.

Ustawa o podatku dochodowym od osób fizycznych nie uzależnienia miejsca (kraju) opodatkowania dochodów od zgłoszenia zmiany miejsca zamieszkania. Warunki i zasady unikania podwójnego opodatkowania z Królestwem Wielkiej Brytanii reguluje KONWENCJA MIĘDZY RZECZĄPOSPOLITĄ POLSKĄ A ZJEDNOCZONYM KRÓLESTWEM WIELKIEJ BRYTANII I IRLANDII PÓŁNOCNEJ W SPRAWIE UNIKANIA PODWÓJNEGO OPODATKOWANIA I ZAPOBIEGANIA UCHYLANIU SIĘ OD OPODATKOWANIA W ZAKRESIE PODATKÓW OD DOCHODU I OD ZYSKÓW MAJĄTKOWYCH. Tekst Konwencji w języku polskim został opublikowany w Dzienniku Ustaw z 2018 r. poz. 1369 (z późn. zm.).

Jednocześnie nadmieniam, że organ podatkowy nie świadczy usług doradztwa i nie udziela odpowiedzi w jaki sposób ma Pan uniknąć podwójnego opodatkowana.

Do góry stronyOffline

Strona 2 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,