MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Podwojne opodatkowanie Polska i UK

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

paweld33

Post #1 Ocena: 0

2021-03-22 10:31:18 (4 lata temu)

paweld33

Mężczyzna

Z nami od: 22-03-2021

witam, czy zna może ktos dobrego radce podatkowego, pragne dowiedziec sie , roziwac watpliowsci, czy musze rozliczac tez dochod uzyskany w Uk w polskim urzedzie skarbowym pit36.
w UK mieszkam i pracuje ok9miesiecy w roku (wiecej niz 183 dni), mam full settled status, self emplyment sole trader, tu, w UK, rozliczam i place podatki od kilku lat.
natomiast w Polsce przebywa żona , dzieci, mieszkanie wlasnosciowe na moje i zony nazwisko.
chce uzyskac porade, jesli bede musial placic tez podatki od zarobkow w uk , jak tego uniknac, zminimalizowac.
i co z rozliczeniem dochodow w 2020, czy prawo ktore weszlo w styczniu 2021 dziala wstecz?
potrzebuje znalezc doradce dobrze orientujacego sie w tych nowych przepisach, poniewaz przecietni znajomi, forumowicze kazdy cos wie kazdy inaczej interpretuje i ciezko cos ustalic.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Zybstar

Post #2 Ocena: 0

2021-03-22 19:40:12 (4 lata temu)

Zybstar

Mężczyzna

Z nami od: 26-12-2017

Za 2020 rozliczamy się po staremu, ale następne lata już pewnie pewnie będziesz zobowiązany do rozliczania się w PL i płacenia podatku. Masz najbliższą rodzinę w Polsce, mieszkanie i oplaty, dlatego "centrum interesów życiowych" mogą ci uznać w Polsce.

Do góry stronyOffline

tesstickle

Post #3 Ocena: +1

2021-03-22 19:50:20 (4 lata temu)

tesstickle

Mężczyzna

Z nami od: 19-01-2020

Cytat:

2021-03-22 19:40:12, Zybstar napisał(a):
.. Masz najbliższą rodzinę w Polsce, mieszkanie i oplaty, dlatego "centrum interesów życiowych" mogą ci uznać w Polsce.

Bez względu na brak zarobków w Pl?
- Jurandzie, powiedziałeś, żebym wydał wszystkie pieniądze, bo umrę w maju. A mamy wrzesień. - Ale pieniądze wydałeś? - Tak - Czasem moje przepowiednie sprawdzają się tylko w połowie

Do góry stronyOffline

Wilki2

Post #4 Ocena: 0

2021-03-22 20:13:17 (4 lata temu)

Wilki2

Mężczyzna

Z nami od: 15-12-2019

Panika została zasiana o złym polskim rządzie ,który chce doić Polaków pracujących za granicą. Cała zamieszanie ma dotyczyć tylko tych ,którzy zarabiają w UK tylko tyle by nie załapać się do opodatkowania i wracają do Polski nie płacąc nigdzie podatku. Po nowemu te osoby będą musiały zapłacić w Polsce według polskich progów podatkowych.

Do góry stronyOffline

rafal80

Post #5 Ocena: 0

2021-03-22 20:17:44 (4 lata temu)

rafal80

Mężczyzna

Z nami od: 26-05-2009

Dosyć dobre wyjaśnienie z przykładami tutaj:

Podwójne opodatkowanie

Trochę kiepsko to wygląda....

Do góry stronyOffline

stanislawski

Post #6 Ocena: 0

2021-03-22 20:19:27 (4 lata temu)

stanislawski

Mężczyzna

Z nami od: 10-04-2008

Cytat:

2021-03-22 19:40:12, Zybstar napisał(a):
Za 2020 rozliczamy się po staremu, ale następne lata już pewnie pewnie będziesz zobowiązany do rozliczania się w PL i płacenia podatku. Masz najbliższą rodzinę w Polsce, mieszkanie i oplaty, dlatego "centrum interesów życiowych" mogą ci uznać w Polsce.

Nie szkodzi, że ma rodzinę. On przebywa tutaj (dłużej).
Tutaj też ma mieszkanie i opłaty.

Do góry stronyOffline

Strona WWW

stanislawski

Post #7 Ocena: 0

2021-03-22 20:22:15 (4 lata temu)

stanislawski

Mężczyzna

Z nami od: 10-04-2008

Cytat:

2021-03-22 20:13:17, Wilki2 napisał(a):
Panika została zasiana o złym polskim rządzie ,który chce doić Polaków pracujących za granicą. Cała zamieszanie ma dotyczyć tylko tych ,którzy zarabiają w UK tylko tyle by nie załapać się do opodatkowania i wracają do Polski nie płacąc nigdzie podatku. Po nowemu te osoby będą musiały zapłacić w Polsce według polskich progów podatkowych.

I to jest dobra koncepcja. Ja też wybieram opcję "podwójne nieopodatkowanie".

Do góry stronyOffline

Strona WWW

rafal80

Post #8 Ocena: 0

2021-03-22 20:32:40 (4 lata temu)

rafal80

Mężczyzna

Z nami od: 26-05-2009

Cytat:

2021-03-22 20:22:15, stanislawski napisał(a):
Cytat:

2021-03-22 20:13:17, Wilki2 napisał(a):

I to jest dobra koncepcja. Ja też wybieram opcję "podwójne nieopodatkowanie".

Niekoniecznie. Akapit z linka, który wkleiłem wyżej :

"Przykład:

Pan Jan wyjeżdża do pracy w Holandii. Tam wynajmuje mieszkanie, zakłada konto w banku, przebywa dłużej niż 183 dni w roku. W swoim holenderskim zakładzie zapisuje się nawet do związków zawodowych.

Ponieważ w Polsce nie posiada żadnego źródła dochodów ani majątku, to można powiedzieć, że przeniósł do Holandii centrum interesów gospodarczych. Jednak w Polsce pozo-stały jego żona i dzieci – mieszkają w domu jego rodziców. Centrum interesów osobistych pana Jana nadal znajduje się więc w Polsce.

W związku z tym będzie podlegał w Polsce nieograniczonemu obowiązkowi podatkowemu. W chwili kiedy jego rodzina wyjedzie z Polski i razem z nim zamieszka w Holandii, będzie można stwierdzić, że ośrodek interesów życiowych pana Jana znajduje się w tym kraju."

Do góry stronyOffline

camilius

Post #9 Ocena: +1

2021-03-22 21:04:50 (4 lata temu)

camilius

Mężczyzna

Z nami od: 23-08-2015

Dwa tygodnie temu dzwoniłem do najlepszej kancelarii prawnej we Wrocławiu z pytaniem podobnym,jaki zadajecie w swoich komentarzach.
Bez problemu udzielili mi kilkuminutowej - bezpłatnej porady prawnej w kwestii praca i podatki w UK a rodzina w PL.
Rodzina nie może być zakładnikiem jakiejkolwiek ustawy podatkowej ( podano 2 artykuły konstytucji). W razie ewentualnych problemów z fiskusem w Polsce chętnie za niewielkie honorarium zinterpretują moją ewentualną odpowiedź na ich pismo. Sprawa powinna się zakończyć pomyślnie dla mnie już po 1-szym piśmie !!!

Do góry stronyOffline

paweld33

Post #10 Ocena: +3

2021-03-22 22:33:04 (4 lata temu)

paweld33

Mężczyzna

Z nami od: 22-03-2021

witam. od razu dziekuje Wam za zainteresowanie moim pytaniem.
moim głównym problemem jest właśnie wielość interpretacji przepisów.
bardzo prosze o nazwe tej firmy we Wrocku, chetnie zadzwonie i porozmawiam z nimi. Płacę podatki ze swojej dzialanosci gosp. w UK i jak sobie pomysle, ze do tego bede musial, doplacac bandzie złodziei z grupy przestepczej Kaczynskiego to krew mnie zalewa.
benefity na dzieci dostaje od rzadu UK, musze rozstawac sie z rodzina zeby wszystko pospinac , jeszcze kilka lat (plany pokrzyzowal Covid) a tu jeszcze chca oskubac Polakow , emigrantow zarobkowych.

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,