|
---|---|
paweld33 | Post #1 Ocena: 0 2021-03-22 10:31:18 (4 lata temu) |
Z nami od: 22-03-2021 Skąd: Bath |
witam, czy zna może ktos dobrego radce podatkowego, pragne dowiedziec sie , roziwac watpliowsci, czy musze rozliczac tez dochod uzyskany w Uk w polskim urzedzie skarbowym pit36.
w UK mieszkam i pracuje ok9miesiecy w roku (wiecej niz 183 dni), mam full settled status, self emplyment sole trader, tu, w UK, rozliczam i place podatki od kilku lat. natomiast w Polsce przebywa żona , dzieci, mieszkanie wlasnosciowe na moje i zony nazwisko. chce uzyskac porade, jesli bede musial placic tez podatki od zarobkow w uk , jak tego uniknac, zminimalizowac. i co z rozliczeniem dochodow w 2020, czy prawo ktore weszlo w styczniu 2021 dziala wstecz? potrzebuje znalezc doradce dobrze orientujacego sie w tych nowych przepisach, poniewaz przecietni znajomi, forumowicze kazdy cos wie kazdy inaczej interpretuje i ciezko cos ustalic. |
Zybstar | Post #2 Ocena: 0 2021-03-22 19:40:12 (4 lata temu) |
Z nami od: 26-12-2017 Skąd: Rugby |
Za 2020 rozliczamy się po staremu, ale następne lata już pewnie pewnie będziesz zobowiązany do rozliczania się w PL i płacenia podatku. Masz najbliższą rodzinę w Polsce, mieszkanie i oplaty, dlatego "centrum interesów życiowych" mogą ci uznać w Polsce.
|
tesstickle | Post #3 Ocena: +1 2021-03-22 19:50:20 (4 lata temu) |
Z nami od: 19-01-2020 Skąd: Dolna szuflada |
Cytat: 2021-03-22 19:40:12, Zybstar napisał(a): .. Masz najbliższą rodzinę w Polsce, mieszkanie i oplaty, dlatego "centrum interesów życiowych" mogą ci uznać w Polsce. Bez względu na brak zarobków w Pl? - Jurandzie, powiedziałeś, żebym wydał wszystkie pieniądze, bo umrę w maju. A mamy wrzesień.
- Ale pieniądze wydałeś?
- Tak
- Czasem moje przepowiednie sprawdzają się tylko w połowie
|
Wilki2 | Post #4 Ocena: 0 2021-03-22 20:13:17 (4 lata temu) |
Z nami od: 15-12-2019 Skąd: gdzieśtu |
Panika została zasiana o złym polskim rządzie ,który chce doić Polaków pracujących za granicą. Cała zamieszanie ma dotyczyć tylko tych ,którzy zarabiają w UK tylko tyle by nie załapać się do opodatkowania i wracają do Polski nie płacąc nigdzie podatku. Po nowemu te osoby będą musiały zapłacić w Polsce według polskich progów podatkowych.
|
rafal80 | Post #5 Ocena: 0 2021-03-22 20:17:44 (4 lata temu) |
Z nami od: 26-05-2009 Skąd: Londyn |
|
|
|
stanislawski | Post #6 Ocena: 0 2021-03-22 20:19:27 (4 lata temu) |
Z nami od: 10-04-2008 Skąd: Narnia |
Cytat: 2021-03-22 19:40:12, Zybstar napisał(a): Za 2020 rozliczamy się po staremu, ale następne lata już pewnie pewnie będziesz zobowiązany do rozliczania się w PL i płacenia podatku. Masz najbliższą rodzinę w Polsce, mieszkanie i oplaty, dlatego "centrum interesów życiowych" mogą ci uznać w Polsce. Nie szkodzi, że ma rodzinę. On przebywa tutaj (dłużej). Tutaj też ma mieszkanie i opłaty. |
stanislawski | Post #7 Ocena: 0 2021-03-22 20:22:15 (4 lata temu) |
Z nami od: 10-04-2008 Skąd: Narnia |
Cytat: 2021-03-22 20:13:17, Wilki2 napisał(a): Panika została zasiana o złym polskim rządzie ,który chce doić Polaków pracujących za granicą. Cała zamieszanie ma dotyczyć tylko tych ,którzy zarabiają w UK tylko tyle by nie załapać się do opodatkowania i wracają do Polski nie płacąc nigdzie podatku. Po nowemu te osoby będą musiały zapłacić w Polsce według polskich progów podatkowych. I to jest dobra koncepcja. Ja też wybieram opcję "podwójne nieopodatkowanie". |
rafal80 | Post #8 Ocena: 0 2021-03-22 20:32:40 (4 lata temu) |
Z nami od: 26-05-2009 Skąd: Londyn |
Cytat: 2021-03-22 20:22:15, stanislawski napisał(a): Cytat: 2021-03-22 20:13:17, Wilki2 napisał(a): Panika została zasiana o złym polskim rządzie ,który chce doić Polaków pracujących za granicą. Cała zamieszanie ma dotyczyć tylko tych ,którzy zarabiają w UK tylko tyle by nie załapać się do opodatkowania i wracają do Polski nie płacąc nigdzie podatku. Po nowemu te osoby będą musiały zapłacić w Polsce według polskich progów podatkowych. I to jest dobra koncepcja. Ja też wybieram opcję "podwójne nieopodatkowanie". Niekoniecznie. Akapit z linka, który wkleiłem wyżej : "Przykład: Pan Jan wyjeżdża do pracy w Holandii. Tam wynajmuje mieszkanie, zakłada konto w banku, przebywa dłużej niż 183 dni w roku. W swoim holenderskim zakładzie zapisuje się nawet do związków zawodowych. Ponieważ w Polsce nie posiada żadnego źródła dochodów ani majątku, to można powiedzieć, że przeniósł do Holandii centrum interesów gospodarczych. Jednak w Polsce pozo-stały jego żona i dzieci – mieszkają w domu jego rodziców. Centrum interesów osobistych pana Jana nadal znajduje się więc w Polsce. W związku z tym będzie podlegał w Polsce nieograniczonemu obowiązkowi podatkowemu. W chwili kiedy jego rodzina wyjedzie z Polski i razem z nim zamieszka w Holandii, będzie można stwierdzić, że ośrodek interesów życiowych pana Jana znajduje się w tym kraju." |
camilius | Post #9 Ocena: +1 2021-03-22 21:04:50 (4 lata temu) |
Z nami od: 23-08-2015 Skąd: Nottingham |
Dwa tygodnie temu dzwoniłem do najlepszej kancelarii prawnej we Wrocławiu z pytaniem podobnym,jaki zadajecie w swoich komentarzach.
Bez problemu udzielili mi kilkuminutowej - bezpłatnej porady prawnej w kwestii praca i podatki w UK a rodzina w PL. Rodzina nie może być zakładnikiem jakiejkolwiek ustawy podatkowej ( podano 2 artykuły konstytucji). W razie ewentualnych problemów z fiskusem w Polsce chętnie za niewielkie honorarium zinterpretują moją ewentualną odpowiedź na ich pismo. Sprawa powinna się zakończyć pomyślnie dla mnie już po 1-szym piśmie !!! |
paweld33 | Post #10 Ocena: +3 2021-03-22 22:33:04 (4 lata temu) |
Z nami od: 22-03-2021 Skąd: Bath |
witam. od razu dziekuje Wam za zainteresowanie moim pytaniem.
moim głównym problemem jest właśnie wielość interpretacji przepisów. bardzo prosze o nazwe tej firmy we Wrocku, chetnie zadzwonie i porozmawiam z nimi. Płacę podatki ze swojej dzialanosci gosp. w UK i jak sobie pomysle, ze do tego bede musial, doplacac bandzie złodziei z grupy przestepczej Kaczynskiego to krew mnie zalewa. benefity na dzieci dostaje od rzadu UK, musze rozstawac sie z rodzina zeby wszystko pospinac , jeszcze kilka lat (plany pokrzyzowal Covid) a tu jeszcze chca oskubac Polakow , emigrantow zarobkowych. |