|
---|---|
piotrekprz | Post #1 Ocena: 0 2018-12-29 19:15:42 (6 lat temu) |
Z nami od: 29-12-2018 Skąd: Edinburgh |
Rozpocząłem handel online na terenie UK. W Polsce nie pracuje, mam mieszkanie (wynajęte) a przychód z niego idzie na spłate kredytu. Moja mama jest w UK, ja nie mam dzieci itd itd. Można powiedzieć że centrum interesów życiowych nie mam w PL a przebywam w niej maksymalnie 50 dni w roku. Resztę tego czasu jeżdzę po świecie i bywam w UK mniej wiecej na 2 miesiące. Chciałbym założyć Sole Trader i uzyskać certyfikat rezydencji w UK na wszelki wypadek dla skarbówki. Wiem o obowiązku 183 dni itd. Pytanie jest czy istnieje jakiś inny sposób np. popracować w jakimś miejscu 2-3 miesiące i uzyskać tego typu dokument od skarbówki w UK ? Sądzę że w interesię Wielkiej Brytanii nie jest udowadnianie mi że nie jestem ich rezydentem i żebym czasem nie płacił u nich podatków - chyba raczej chcą abym właśnie płacił.
Przejrzałem tematy na forum ale raczej widzę cytaty urzędowych a chciałbym bardziej takie praktyczne informacje. Wiem że można zakładać spółke LTD i wtedy jest prościej ale jakoś wolałbym Sole Trader jako coś prostszego. Pozdrawiam !!! |
violettaphotogr | Post #2 Ocena: 0 2018-12-29 21:00:41 (6 lat temu) |
Z nami od: 21-01-2014 Skąd: ... |
Cytat: 2018-12-29 19:15:42, piotrekprz napisał(a): Sądzę że w interesię Wielkiej Brytanii nie jest udowadnianie mi że nie jestem ich rezydentem i żebym czasem nie płacił u nich podatków - chyba raczej chcą abym właśnie płacił. Przeczytalam kilkakrotnie caly Twoj post, zeby nie bylo ![]() Lece teraz do tematu 'Co Cie dzis.... rozbawilo?' ![]() #Violujemy
|
greta | Post #3 Ocena: 0 2018-12-29 21:37:32 (6 lat temu) |
Z nami od: 26-05-2007 Skąd: liverpool |
aby uzyskac w uk continuous residence status musialbys mieszkac w uk nieprzerwanie minimalnie 6 miesiecy w roku
wkrotce bedzie brexit i kazdy kto tu mieszka bedzie musial sie starac o settle status bedziesz musial udowodnic swoj pobyt na wyspach,rachunkami na twoje nazwisko(za czynsz,za telefon,media itp,wydrukami z banku,payslipami z pracy itp) lepiej sie na tym skup bo jak nie bedziesz mial potwierdzonego statusu to nie bedziesz mogl zalozyc tu zadnej firmy ani pracowac i zyc w uk |
karjo1 | Post #4 Ocena: 0 2018-12-29 21:44:07 (6 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Mozna troche jasniej, bo stwierdzenia, ze na wszelki wypadek, dla skarbowki, to dosc niewiele znacza.
Gdzies masz swoje miejsce do zycia, osrodek interesow zyciowych? Co ma do tego mama i Polska? |
Emeryt56 | Post #5 Ocena: 0 2018-12-30 02:59:25 (6 lat temu) |
Z nami od: 15-01-2018 Skąd: Montreal (Bristol) |
Cytat: 2018-12-29 19:15:42, piotrekprz napisał(a): Rozpocząłem handel online na terenie UK. W Polsce nie pracuje, mam mieszkanie (wynajęte) a przychód z niego idzie na spłate kredytu. Moja mama jest w UK, ja nie mam dzieci itd itd. Można powiedzieć że centrum interesów życiowych nie mam w PL a przebywam w niej maksymalnie 50 dni w roku. Resztę tego czasu jeżdzę po świecie i bywam w UK mniej wiecej na 2 miesiące. Chciałbym założyć Sole Trader i uzyskać certyfikat rezydencji w UK na wszelki wypadek dla skarbówki. Wiem o obowiązku 183 dni itd. Pytanie jest czy istnieje jakiś inny sposób np. popracować w jakimś miejscu 2-3 miesiące i uzyskać tego typu dokument od skarbówki w UK ? Sądzę że w interesię Wielkiej Brytanii nie jest udowadnianie mi że nie jestem ich rezydentem i żebym czasem nie płacił u nich podatków - chyba raczej chcą abym właśnie płacił. Przejrzałem tematy na forum ale raczej widzę cytaty urzędowych a chciałbym bardziej takie praktyczne informacje. Wiem że można zakładać spółke LTD i wtedy jest prościej ale jakoś wolałbym Sole Trader jako coś prostszego. Pozdrawiam !!! Masz jak na razie jedyne dochody (przychody) masz z wynajmu mieszkania w Polsce a w UK dopiero zaczynasz. Gdzie masz stałe zameldowanie? Składasz co roczne zeznania podatkowe ? Z twojego opisu by wynikało że centrum interesów życiowych są w Polsce ale możesz to zacząć zmieniać. Z fiskusem się nie na dyskutujesz, co najwyżej Cie wysłuchają a odpowiedz przyjdzie listownie. Ja byłem na dywaniku w bardziej ewidentnej sprawie. |
|
|
NoNickname | Post #6 Ocena: 0 2018-12-30 11:19:21 (6 lat temu) |
Z nami od: 10-02-2011 Skąd: * |
Cytat: 2018-12-29 21:37:32, greta napisał(a): aby uzyskac w uk continuous residence status musialbys mieszkac w uk nieprzerwanie minimalnie 6 miesiecy w roku wkrotce bedzie brexit i kazdy kto tu mieszka bedzie musial sie starac o settle status bedziesz musial udowodnic swoj pobyt na wyspach,rachunkami na twoje nazwisko(za czynsz,za telefon,media itp,wydrukami z banku,payslipami z pracy itp) lepiej sie na tym skup bo jak nie bedziesz mial potwierdzonego statusu to nie bedziesz mogl zalozyc tu zadnej firmy ani pracowac i zyc w uk to raz, a dwa to kwestia rezydencji podatkowej |
Wielim | Post #7 Ocena: 0 2018-12-30 11:38:57 (6 lat temu) |
Z nami od: 03-09-2013 Skąd: Londyn |
Ciekawe jak to będzie po Brexicie za kilka lat . Czasami myślałem by w przyszłości robić tak jak moim koledzy po fachu . Pracują kilka miesięcy w roku w Londynie a gdy nie pracują to mieszkają w Hiszpanii . Myślałem nad tym by kiedyś w odległej przyszłości mieszkać w Polsce a do UK przyjeżdżać np 2-3 razy do roku by pracować po 2 miesiące
|
Emeryt56 | Post #8 Ocena: 0 2018-12-30 13:40:08 (6 lat temu) |
Z nami od: 15-01-2018 Skąd: Montreal (Bristol) |
Cytat: 2018-12-30 11:38:57, Wielim napisał(a): Czasami myślałem by w przyszłości robić tak jak moim koledzy po fachu . Pracują kilka miesięcy w roku w Londynie a gdy nie pracują to mieszkają w Hiszpanii . Myślałem nad tym by kiedyś w odległej przyszłości mieszkać w Polsce a do UK przyjeżdżać np 2-3 razy do roku by pracować po 2 miesiące Ci co nie mają dzieci lub dzieci już są usamodzielnione to mogą żyć na walizkach. Z twoich postów wynika że już masz ustabilizowaną sytuację zawodową na długi czas (do emerytury) i zakończyłeś prowizorki dorobkiewicza. Dla takich rodzin jak twoja to jest wskazane mieszkać w jednym miejscu przez 20 lat aby syn miał poczucie że jest u siebie. |
Wielim | Post #9 Ocena: 0 2018-12-30 18:41:59 (6 lat temu) |
Z nami od: 03-09-2013 Skąd: Londyn |
Nie bardzo chce by syn poszedł tu do szkoły jako nastolatek . Wolałbym też mieszkac w przyszłości w Polsce niz tutaj . A akurat moja praca pozwala mi pracować w Londynie kiedy chce i ile chce . Powiedzmy przyjeżdżam na dwa miesiące , pracuje i wracam i tak dwa razy w roku . Oczywiście to narazie tylko taki pomysł , który może wprowadze może nie . Ciekawi mnie natomiast jakby wyglądała moja sytuacja podatkowa . Czy np podatek miałbym płacić w Polsce ? Jeżeli tak to czy mógłbym odliczyć takie same koszty jak robię teraz UK ? Czyli np cały wynajem pojazdu i całkowite koszty paliwa , telefonu , myjni itd Jak to w Polsce dziala
|
karjo1 | Post #10 Ocena: 0 2018-12-30 19:31:38 (6 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Koszty uzyskania przychodu (wynajem, paliwo, myjnia i reszta wydatkow sluzacych tylko na potrzeby firmy) sa do odliczen od dochodu.
Natomiast podatek dochodowy od osob fizycznych placisz na warunkach polskich, skoro tam bedziesz przez wiekszosc roku. |