|
|
---|---|
Iwan89 | Post #1 Ocena: 0 2017-03-12 21:38:15 (8 lat temu) |
Z nami od: 09-02-2016 Skąd: BRAK |
Witam,
jestem nowy w UK i do konca lutego pracowalem w polsce. Takze ten rok podatkowy mam przemieszany. Czy ja musze cos robic w zwiazku z tym? Np. zglaszac gdzie chce sie rozliczac? Bo cos slyszalem, ze podatki moge odprowadzac w polsce, ale nie bardzo wiem o co chodzi? |
Richmond | Post #2 Ocena: +1 2017-03-13 06:03:32 (8 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
W Polsce wypelnij ZAP3 i zglos zmiane adresu na UK. W ten sposob beda wiedzieli, ze nie jestes juz rezydentem podatkowym w PL. Bedziesz musial rozliczyc te dochody za 2 miesiace w PL i uzyc zarobkow z UK do wyznaczenia progu. Ale to dopiero w przyszlym roku.
W UK powinienes dac P46 jak to Twoja pierwsza paca, zeby dali Ci wlasciwy kod podatkowy. Do 5 kwietnia jest to 1100L. Od 6 kwietnia bedzie nowy kod. Do 5 kwietnia juz pewnie nie zalapiesz sie na podatek w UK, chyba ze zarobisz wiecej niz 11tys funtow. Jesli masz zly kod podatkowy i naliczaja Ci podatek bez kwoty wolnej od podatku (tych 11tys), to dostaniesz potem zwrot. Carpe diem.
|
Iwan89 | Post #3 Ocena: 0 2017-03-13 18:41:28 (8 lat temu) |
Cytat: 2017-03-13 06:03:32, Richmond napisał(a): W Polsce wypelnij ZAP3 i zglos zmiane adresu na UK. W ten sposob beda wiedzieli, ze nie jestes juz rezydentem podatkowym w PL. Bedziesz musial rozliczyc te dochody za 2 miesiace w PL i uzyc zarobkow z UK do wyznaczenia progu. Ale to dopiero w przyszlym roku. W UK powinienes dac P46 jak to Twoja pierwsza paca, zeby dali Ci wlasciwy kod podatkowy. Do 5 kwietnia jest to 1100L. Od 6 kwietnia bedzie nowy kod. Do 5 kwietnia juz pewnie nie zalapiesz sie na podatek w UK, chyba ze zarobisz wiecej niz 11tys funtow. Jesli masz zly kod podatkowy i naliczaja Ci podatek bez kwoty wolnej od podatku (tych 11tys), to dostaniesz potem zwrot. Dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz. Sprawa wyglada tak, ze nie wyjechalem na stale tylko na okres 3 lat i z pewnych wzgledow nie chcialbym deklarowac, ze zostaje w UK poniewaz w Polsce mam pozwolenie na bron a w sytuacji gdy zadeklaruje, ze tu jestem na stale to trace uprawnienia. Ja jestem tu czasowo w celach zarobkowych. Czy nadal podtrzymujesz, ze powinienem wyslac ZAP3? To konieczne? Oraz jesli tak to w ZAP3 w przyszym rozliczeniu? [ Ostatnio edytowany przez: Iwan89 13-03-2017 19:00 ] |
Richmond | Post #4 Ocena: +1 2017-03-13 21:30:14 (8 lat temu) |
Nie wiem na jakiej podstawie wydaje sie bron i jak sprawdzaja czy ciagle tam mieszkasz. Zlozenie ZAP3, to informacja, ze przebywasz teraz gdzie indziej. To standardowy formularz zmiany danych, ktory wypelnia sie przy wielu innych okazjach (zmiana adresu, zmiana dowodu, itp). Nie musisz sie wymeldowywac, ani robic nic innego.
Jak nie zlozysz ZAP3, to tez nic sie nie stanie, malo kto to zrobil, bo malo kto o tym wiedzial. Za ten rok rozliczenie bedziesz mial takie samo jak napisalam wyzej, a za kolejne juz tylko w UK, jak nie bedziesz mial zadnych dochodow w PL. Carpe diem.
|
Iwan89 | Post #5 Ocena: 0 2017-03-13 22:52:15 (8 lat temu) |
Cytat: 2017-03-13 21:30:14, Richmond napisał(a): Nie wiem na jakiej podstawie wydaje sie bron i jak sprawdzaja czy ciagle tam mieszkasz. Zlozenie ZAP3, to informacja, ze przebywasz teraz gdzie indziej. To standardowy formularz zmiany danych, ktory wypelnia sie przy wielu innych okazjach (zmiana adresu, zmiana dowodu, itp). Nie musisz sie wymeldowywac, ani robic nic innego. Jak nie zlozysz ZAP3, to tez nic sie nie stanie, malo kto to zrobil, bo malo kto o tym wiedzial. Za ten rok rozliczenie bedziesz mial takie samo jak napisalam wyzej, a za kolejne juz tylko w UK, jak nie bedziesz mial zadnych dochodow w PL. Dziekuje za odpowiedz. Moglabys jeszcze nieco naswietlic co masz na mysli z uzyciem zarobkow w UK? Bede je musial wpisac w polskim picie? Oraz czy bedzie mialo to wolyw na zwrot podatku w UK? |
|
|
Richmond | Post #6 Ocena: +1 2017-03-13 23:13:23 (8 lat temu) |
http://www.pit.pl/praca-w-wielkiej-brytanii-a-rozliczenie-zarobkow-w-polsce-14288/ i wiele innych stron opisujacych procedure. Brytyjskie zarobki sluza do ustalenia progu podatkowego w polskim rozliczeniu.
A skad czy bedziesz mial zwrot nadplaconego podatku? Carpe diem.
|
Iwan89 | Post #7 Ocena: 0 2017-03-14 17:08:52 (8 lat temu) |
Cytat: 2017-03-13 23:13:23, Richmond napisał(a): http://www.pit.pl/praca-w-wielkiej-brytanii-a-rozliczenie-zarobkow-w-polsce-14288/ i wiele innych stron opisujacych procedure. Brytyjskie zarobki sluza do ustalenia progu podatkowego w polskim rozliczeniu. A skad czy bedziesz mial zwrot nadplaconego podatku? Dziękuję. A czy w Anglii potrzebuję coś zgłaszać do rozliczenia rocznego? bo znalazłem taką informację: "Do 30 września podatnik składa zeznanie za ubiegły rok podatkowy, jeżeli chce, aby Inland Revenue dokonał za niego obliczenia wysokosci podatku lub jeżeli zarobił mniej niż 5225 funtów" W moim przypadku będzie to poniżej 5225 funtów. |
|