MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Problem zwrot podatku, czek, zablokowane konto bankowe

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

bananx3d

Post #1 Ocena: 0

2017-03-05 11:39:33 (8 lat temu)

bananx3d

Mężczyzna

Z nami od: 05-03-2017

Witam.
Mam taki problem otóż 5 lipca 2016 otrzymałem list ze zwrotem podatku z Anglii. W liście również jest czek który jak mniemam należy zanieść do banku i odebrać pieniądze które zostaną przelane na konto bankowe które było połączone z ówczesnym miejscem pracy.

Problem polega na tym, że od września 2015 roku nie ma mnie w Anglii i jestem w Polsce a konto bankowe, które miałem w Anglii zostało zablokowane z takiego tytułu, że wypłacając pieniądze i wracając do Polski wpadł mi na konto dosłownie bodajże 3funtowy OVERDRAFT.

Co mam zrobić w takiej sytuacji. Jak zrobić żeby te pieniądze zostały przesłane na konto mojego znajomego, który ma ten czek i siedzi w anglii ewentualnie żeby wysłali mi te pieniądze nawet po slabym kursie na polskie konto bankowe. Z góry dziękuję za pomoc.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

AgentOrange

Post #2 Ocena: 0

2017-03-05 11:59:54 (8 lat temu)

AgentOrange

Mężczyzna

Z nami od: 17-05-2015

Ale jesli czek jest wysawiony na Twoje nazwisko to kolega go nie zrealizuje. Możesz w Polsce angielski czek zrealizować, tylko trochę drożej to będzie. Pójdź do banku który ma konta walutowe, załóż rachunek w GBP i daj im czek do zreazliowania.

Do góry stronyOffline

bananx3d

Post #3 Ocena: 0

2017-03-05 12:20:02 (8 lat temu)

bananx3d

Mężczyzna

Z nami od: 05-03-2017

Tak czek jest wystawiony na moje nazwisko. Czyli znajomy wysyła mi ten czek, ja otwieram konto walutowe i rachunek w GBP i realizuje ten czek bez żadnych problemów tak? Przepraszam ze parafrazuję ale chcę się upewnić.

Kolejna sprawa jest taka, że czek z tego co wiem jest ważny 6 miesięcy a ja dostałem go w lipcu 2016. Co w takim wypadku? Mogę go zrealizować w Polsce tylko dłużej będzie trwała weryfikacja czy w jakiś sposób muszę go odnowić?

Do góry stronyOffline

AgentOrange

Post #4 Ocena: 0

2017-03-05 13:26:50 (8 lat temu)

AgentOrange

Mężczyzna

Z nami od: 17-05-2015

Idź do banku i się spytaj. Przecież to bank będzie reazliował czek a nie forum mojawyspa.

Do góry stronyOffline

Adacymru

Post #5 Ocena: 0

2017-03-05 15:04:13 (8 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Cytat:

2017-03-05 12:20:02, bananx3d napisał(a):
.

Kolejna sprawa jest taka, że czek z tego co wiem jest ważny 6 miesięcy a ja dostałem go w lipcu 2016. Co w takim wypadku? Mogę go zrealizować w Polsce tylko dłużej będzie trwała weryfikacja czy w jakiś sposób muszę go odnowić?

Czek nie jest "wazny" tylko gwarantowany do 6 miesiecy. Czek jest tak dlugo wazny jak dlugo dlug/naleznosc nie zostala uregulowana pomiedzy stronami. Po tym czasie czek nadal jest wazny ale niekoniecznie bank musi go zrealizowanac, bo moze potrzebowac czasu wlasnie na weryfikacje z firma wystawiajaca czy nie zostal wystawiony (i zrealizowany) duplikat tego czeku (np jesli dostalbys czek i zgubilbys go, a ten kto go wystawil uwierzylby w to i wystawilby ponownie czek, ty drugi czek realizujesz a po roku "odnajdujesz" stary czek i idziesz do banku drugi raz go realizowac...).

Ada

Do góry stronyOffline

krakn

Post #6 Ocena: 0

2017-03-05 15:39:24 (8 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

w Polskim banku gdzie masz konto ci go zrealizują, potrwa do miesiąca
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,