MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Niedopłata podatku

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Drillah

Post #1 Ocena: 0

2016-09-12 19:44:18 (9 lat temu)

Drillah

Mężczyzna

Z nami od: 12-09-2016

Witam, mam problem. Mianowicie kilka dni temu przyszła mi infromacja z Revenue, że mam niedopłatę podatku. Niestety kwota jest dość spora a ja planuje zjechać przed końcem roku do PL i nie na rękę jest mi taka opłata. Wiem, że to może zabrzmi naiwnie ale czy Revenue jest w stanie ściągnąć tą należność jeśli wyjadę z UK? Pytam się bo nie chcę aby jakaś firma windykacyjna zapukała mi do drzwi. Czytałem, że ludzie podostawali kilka informacji jak już byli w PL ale na listach się kończyło. Miał ktoś może taką sytuację?

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

tomeko2

Post #2 Ocena: 0

2016-09-12 19:53:13 (9 lat temu)

tomeko2

Mężczyzna

Z nami od: 14-10-2009

Jak chcesz spac spokojnie zaplac jak przyzwoity czlowiek

Do góry stronyOffline

Kierownik_Pocia

Post #3 Ocena: 0

2016-09-12 19:59:01 (9 lat temu)

Kierownik_Pociagu

Mężczyzna

Z nami od: 02-10-2015

A słyszałeś że są dwie rzeczy których się nie uniknie?
Ludzie są jak oczy widzą innych, siebie nie.

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #4 Ocena: 0

2016-09-12 20:12:23 (9 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Zycze powodzenia w unikaniu splaty podatku. Spalasz sie na wiele lat w tym kraju. Dlug sprzedadza firmie windykacyjnej.

Z czego wynikla ta niedoplata i czy zgadzasz sie z tym? Sprawdziles to co Ci przyslali, nie pomylili sie gdzies?
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Drillah

Post #5 Ocena: 0

2016-09-12 20:33:43 (9 lat temu)

Drillah

Mężczyzna

Z nami od: 12-09-2016

Niedopłata wynikła z tego, że miałem 3 prace w zeszłym roku podatkowym z czego przez pewien okres miałem 2 na raz (nie wiem czemu ale mimo, że poinformowałem o drugiej pracy dostałem kod podatkowy 500t w jednej z nich). W każdej w której zaczynałem informowałem, o zakończeniu poprzedniej a oni nie naliczali podatku. Revenue zliczył wszystko do kupy i wyszło, że przekroczyłem zarobki

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #6 Ocena: 0

2016-09-12 20:47:48 (9 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

No to niestety trzeba zaplacic. Zarobiles, podatek sie nalezy. Mozesz probowac rozlozyc na raty, ale nie licz na to, ze umorza czy nie beda scigac.

http://www.telegraph.co.uk/expat/expatnews/11154995/Heading-abroad-to-escape-your-debts-Think-again.html

"The longest reach appears to belong to HM Revenue & Customs, which has Mutual Assistance in the Recovery of Debt (MARD) agreements with other nations to recoup money owed.

An HMRC spokesman said: “We can ask the local tax jurisdiction the debtor has moved to to get UK money back off the debtor. The same applies to tax debtors from other jurisdictions who move to the UK - we will collect any tax due on behalf of the debtor’s home tax authority.

“The debt will remain outstanding until it is paid, and interest and penalties will continue to accrue. The most important thing for any debtor who can't pay is to talk to us as soon as possible. We will do all we can to help, including offering time to pay their debts over time.” "

Podsumowujac: nie uciekniesz przed tym.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

GiantGoram

Post #7 Ocena: 0

2016-09-12 20:52:30 (9 lat temu)

GiantGoram

Kobieta

Z nami od: 20-09-2015

Jezeli chcesz byc na czysto przed powrotem do Polski to zadzwon do revenue I zapytaj czy jest mozliwosc zaplaty tego niedoplaconego podatku ratami ustalajac direct debit lub zapytaj czy mogliby zmienic ci kod podatkowy zeby sciagac wiecej podatku zamiast zebys placil ratami. Z reguly revenue zmienia kod podatkowy I ta nieopodatkowana kwota w skali roku jest nizsza niz normalnie-w taki sposob sciagaja niedoplate.
Jezeli powiesz ze wyjezdzasz ustala pewnie kwoty tygodniowe na direct debit.
Raczej przed tym Nie uciekniesz a mozesz spalic mosty,nigdy Nie wiadomo Czy nie wrocisz. W momencie jak znow zaczniesz prace pozniej firma windykacyjna cie znajdzie,np taki slynny Concentrix

Do góry stronyOffline

violettaphotogr

Post #8 Ocena: 0

2016-09-12 21:03:08 (9 lat temu)

violettaphotography

Kobieta

Z nami od: 21-01-2014

Cytat:

2016-09-12 19:44:18, Drillah napisał(a):
Witam, mam problem. Mianowicie kilka dni temu przyszła mi infromacja z Revenue, że mam niedopłatę podatku. Niestety kwota jest dość spora a ja planuje zjechać przed końcem roku do PL i nie na rękę jest mi taka opłata. Wiem, że to może zabrzmi naiwnie ale czy Revenue jest w stanie ściągnąć tą należność jeśli wyjadę z UK? Pytam się bo nie chcę aby jakaś firma windykacyjna zapukała mi do drzwi. Czytałem, że ludzie podostawali kilka informacji jak już byli w PL ale na listach się kończyło. Miał ktoś może taką sytuację?

Nie miałam. Ale coś mi mówi, że warto rozstać się z tym krajem w pozytywnych relacjach...
#Violujemy

Do góry stronyOffline

krakn

Post #9 Ocena: 0

2016-09-12 22:02:07 (9 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

przecież windykatorzy tzw europejscy są od samego wejścia Polski do UE.
Długów podatkowych nie sprzedaje się, po prostu wysyła się zapytanie czy podatnik jest w jednym z krajów UE tak samo jak by był w jednym z krajów podległych koronie.

W Polce windykatorzy działają bardzo sprawnie, a koszty każdego listu czy wizyty są bardzo wysokie.

daje 3-6 miesięcy od daty gdy IR sie połapie że dłużnik jest nieuchwytny co w praktyce oznacza 6 miesięcy.

Generalnie proces windykacji w innym kraju UE realnie 6-12 miesięcy, w zasadzie im szybciej tym lepiej bo niższa kara i niższe odsetki. Kara za spóźnione rozliczenie to chyba 120 funtów, za brak wpłaty od 100 do wielu tysięcy.
Tak dla porządku, podatkiem jest też opłata za przejazd przez most / tunel M25 i strefa CC zone.

Opłaty parkingowe są sprzedawane, bo to jest opłata dla dzielnicy.
Ale to dotyczy UK, bo w Hiszpanii już jest inaczej...

Casus i concentix czy jak tam się to nazywa dotyczy długów z kredytów itp
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

GiantGoram

Post #10 Ocena: 0

2016-09-13 21:25:21 (9 lat temu)

GiantGoram

Kobieta

Z nami od: 20-09-2015

Tak moze troche off topic ale chcialam wyjasnic kwestie concentrix.
Concentrix,amerykanska firma,ma podpisana umowe z revenue,obecnie chyba na 3 lata.
Revenue placi im za sprawdzanie tzw claim czy sa prawdziwe,np rodzic dostaje tax credits jako samotny rodzic ale cos im Nie pasuje,bo ktos jeszcze mieszka pod tym adresem,I ten rodzic musi udowodnic ze to co podal w formularzu/przez telefon jest zgodne z prawda.
Niestety ludzie maja mnostwo problemow z ta firma,mowie o tych co nie naklamali zeby dostac zasilek. W momencie rozpoczecia dochodzenia wszystkie tax credits sa wstrxymywane az do momentu gdy concentrix jest zadowolony z odeslanych im dokumentow/dowodow potwierdzajacych informacje ktore posiada revenue.
Revenue dalo concentrix za zadanie zaoszczedzenie tysiecy funtow poprzez wylapywanie falszywych "claimow".
Kazdy w sumie ,losowo,moze dostac taki list z concentrix zeby cos udowodnic,zwlaszcza osoby samotne mieszkajace pod tym samym adresem-multiple occupancy.
Moze kiedys concentrix zajmowal sie kredytami,teraz sprawdza wiarygodnosc tax credits claim I tez sciaga nadplacone tax credits.
Na stronie revenue znajdziecie wszystkie firmy windykacyjne "pracujace" dla revenue, osobiscie mialam "przyjemnosc" w imieniu klientow z Aquita,Akinika I oczywiscie concentrix.

[ Ostatnio edytowany przez: GiantGoram 13-09-2016 21:27 ]

Do góry stronyOffline

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,