|
---|---|
charlottaa | Post #1 Ocena: 0 2016-08-21 18:52:49 (9 lat temu) |
Z nami od: 21-08-2016 Skąd: Bradford |
Witam. Od lipca 2015 mieszkam i pracujew uk. We wrzesniu 2015 roku rozpoczelam studia wiec pracowalam part- time a po zakonczeniu roku szkolnego znow full time (teraz). Nidgy nie zostal pobrany mi podatek wiec nie rozliczalam sie z niego; pobierany byl tylko insurance. I teraz pojawia sie pytanie jak powinni rozliczac sie moi rodzice w Polsce? Jestem ubezpieczona przy rodzicach jako dziecko, poniewaz dalej sie ucze wiec przysluguje im znizka na dziecko. Pytanie pojawia sie co powinni rodzice wpisac w picie skoro ja rowniez mam jakis tam dochod bo jednak pracuje ?! Kiedy dziecko ma jakis dochod, bo np sobie dorabia podczas studiow, to kiedy on przekracza kwote x to wtedy znizka nie jest juz przyznawana. Jesli rodzice podaliby moj dochod przeliczajac z funtów na zotówki to z pewnoscia by przekraczal ta kwote, ale jednak ja nie mieszkam w Polece tylko tutaj wiec musze zyc tutaj za te pieniadze co w cale nie jest duzo. Dlatego nurtuje mnie sprawa tego rozliczenia bo jest to troszke pogmatwane a nie chce zeby rodzice zaplacili kiedys kare za to ze zglaszali mnie jako dziecko uczace sie(co jest prawda) ale jednak robiace to i pracujace za granica. Jak mam to rozumowac?! Z góry dziekuje za pomoc i przepraszam ze tak chaotycznie to napisalam
|
Richmond | Post #2 Ocena: 0 2016-08-21 19:00:27 (9 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Rodzice i Ty chcecie miec ciastko i zjesc ciastko.
Albo jestes rezydentem podatkowym w UK i unikasz placenia podaktu w PL, albo rodzice maja ulge, a Ty placisz podatek od calych dochodow w Polsce jako polski rezydent podatkowy. Carpe diem.
|
greta | Post #3 Ocena: 0 2016-08-21 19:00:32 (9 lat temu) |
Z nami od: 26-05-2007 Skąd: liverpool |
skoro pracujesz i zarabiasz w uk to twoi rodzice nie powinni cie wpisywac jako dziecko na ich utrzymaniu bo przeciez ciebie nie utrzymuja i nie mieszkasz juz z nimi
ty nie placisz podatku w uk dlatego ze prawdopodobnie nie zarobilas wiecej niz kwota zwolniona z podatku(11tys) dopiero jak zaczniesz zarabiac powyzej 11tys zaczna pobierac ci podatek |
franio11 | Post #4 Ocena: 0 2016-08-21 19:14:08 (9 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 01-05-2015 Skąd: SthWest |
a czy dziecko wie co to jest zasada podwójnego opodatkowania. tzn. w tym przypadku brak. czyli brak podwójnego opodatkowania.
to niech sie dowie z gov.uk albo ruszy głową i pomyśli trochę. i niech nie kombinuje juz z polskimi zusami i USami bo jeszcze zaczną liczyc wstecz, i dziecko bedzie musiało udowodnic ze nie jest wielbładem. napisze wprost, bo ciekawe co dzicko studiuje (pojecie względne w uk) ze tak nic nie kuma. w pl ja bym nic nie zaczepiał, PL nie wie ze jestes w UK. tyle. pewnie zaraz skończysz 26lat i juz ulga sie ni ebedzie należeć. zresztą to nie wiem czy jest jakaś ulga w podatku, jedynie ze jesteś ubezpieczona z rodzicami. a w uk jest prosto, nie płacisz podatku z dwoch względow jeden to jak Ci napisali nie osiągnełas dochodu 11k a dokładnie 10600k, a drugi to jest Twoj pierwszy rok podatkowy, choć od kwietnia juz powinnaś płacić ale dalej obowiązuje zasada 1 a dokładniej to pracujesz za mało godzin. bo to part time a nie full time i nie placisz zaliczek na podatek. |
charlottaa | Post #5 Ocena: 0 2016-08-21 20:12:10 (9 lat temu) |
Z nami od: 21-08-2016 Skąd: Bradford |
wlasciwie to utrzymuja bo pracujac dwa dni w tygodniu ciezko jest samemu to zrobic wiec powinna nalezec sie im znizka
|
|
|
violettaphotogr | Post #6 Ocena: 0 2016-08-21 20:31:44 (9 lat temu) |
Z nami od: 21-01-2014 Skąd: ... |
Podejrzewam, że Twój dochód przekracza kwotę X... Gdybyś w ogóle nie pracowała i była na utrzymaniu rodziców sprawa byłaby prostsza.
Płacisz NI, więc nie możesz być ubezpieczona 'przy rodzicach' (swoją drogą ciekawe określenie ![]() Myślę, że tu, w Anglii, obowiązuje Cię prawo angielskie: jesteś independent. Nijak ma się do tego prawo polskie... #Violujemy
|
greta | Post #7 Ocena: 0 2016-08-21 22:12:02 (9 lat temu) |
Z nami od: 26-05-2007 Skąd: liverpool |
Cytat: 2016-08-21 20:12:10, charlottaa napisał(a): wlasciwie to utrzymuja bo pracujac dwa dni w tygodniu ciezko jest samemu to zrobic wiec powinna nalezec sie im znizka ale co wysylaja ci kase za granice ? a co to wogole za znizka |
Natty30 | Post #8 Ocena: 0 2016-08-22 00:46:22 (9 lat temu) |
Z nami od: 22-08-2016 Skąd: Bangor |
Studenci w UK sa zwolnieni od płacenia podatku, niezależnie od zarobionej kwoty.
|
gosiaa89 | Post #9 Ocena: 0 2016-08-22 08:00:16 (9 lat temu) |
Z nami od: 03-10-2013 Skąd: Sheffield |
Cytat: 2016-08-22 00:46:22, Natty30 napisał(a): Studenci w UK sa zwolnieni od płacenia podatku, niezależnie od zarobionej kwoty. Bzdura, klik "If you have a job when you’re a student you may need to pay Income Tax and National Insurance." Natomiast jest sie zwolnionym z płacenia council taxu, jeśli w mieszkaniu sa sami studenci. W sumie to studenci full time sa zwolnieni z płacenia council taxu tak czy inaczej, wtedy tylko nie-studenci musza płacić. [edit][ Ostatnio edytowany przez: gosiaa89 22-08-2016 10:08 ] |
Natty30 | Post #10 Ocena: 0 2016-08-22 09:59:38 (9 lat temu) |
Z nami od: 22-08-2016 Skąd: Bangor |
Obecnie jestem studentem trzeciego roku ale pracuje min 18godz, gdzie sa tygodnie, ze robie i 40godz. Przez caly okres studiow nie pobrano mi podatku, a informacje, ktora tu zamiesciłam oznajmiła mi moja ksiegowa. Ok, link ktory podałes jest niezgodny z tym jak jest w praktyce. Albe zaczne sie martwic, ze zalegam w skarbówce
![]() |