|
|
---|---|
Zimerek | Post #1 Ocena: 0 2016-08-20 00:50:52 (9 lat temu) |
Z nami od: 20-08-2016 Skąd: Luton |
Witam.
Mam do was pytanie bo w chwili obecnej po pierwsze znacząco sie wystraszyłem a po drugie nie wiem co zrobić. Więc tak przyjechałem do Anglii na wakacje żeby sobie zarobić na studia(na koniec września wracam do polski). Na początku zarejestrowałem się w tylko jednej agencji gdzie rozpocząłem prace to było dwa tygodnie temu. Praca ta jest na 48h 4 dni w tygodniu. Przepracowałem tam półtora tygodnia a przedwczoraj dowiedziałem sie od kumpla że mogę zarejestrować się w drugiej agencji bo szukają w niej akurat do pracy w dni które mam wolne. Niewiele się zastanawiając skorzystałem i dziś przepracowałem tam 15h (docelowo 2 dni po 10h). (Mieszkam u kuzyna a ciężka sytuacja w Polsce na koniec studiów spowodowała że tu jestem żeby zarobić na utrzymanie w ojczyźnie a nie "żyć" tu w Anglii). W drugiej agencji gość który mnie rekrutował na opisaną sytuacje powiedział mi że mogą mi pobrać podatku ale to może być nie więcej niz 30 funtów(kwota niby z doświadczenia). Teraz zaczynam czytać i zaczynam się martwić coraz bardziej. Czy jest możliwe że zarobię mniej pracując w 2 agencjach dużo więcej godzin z powodu jakiegoś wysokiego podatku i "BR"? Czy muszę to gdzieś zgłosić po za agencją? Dodam że kuzyn który jest tu 7 lat uparcie twierdzi że mam olać sytuację ponieważ pracuje i jestem w Anglii po raz pierwszy w związku z tym i tak żadnych podatków mi nie potrącą a jak już to tylko za Insurance. Przewidywane dochody praca główna 272F praca druga 130-140F max- tygodniowo i chyba co ważne w obu agencjach zaznaczyłem że to moja pierwsza praca. Proszę o radę czy zrezygnować teraz z pracy czy nie jest za późno czy mogę dalej pracować i to zgłosić czy faktycznie zapomnieć i wracać do Polski? PS Po studiach w przyszłym roku mam zamiar tu wrócić. |
skam84 | Post #2 Ocena: 0 2016-08-20 01:42:33 (9 lat temu) |
Z nami od: 14-01-2013 Skąd: Doncaster |
Nie wiem czemu każdy boi sie tak kodu BR - jak pamietam on mowi ze nie ma kwoty wolnej od podatku i bedzie pobierany "wysoki" 20% od początku bez kwoty wolnej od podatku. W HMRC po telefonie do niech powiesz im ktora praca jest glowna i ona dostawinie kod podatkowy z kwota wolna od podatku a druga bedzie na BR.Tak czy tak po przekroczeniu kwoty wolnej od podatku i tak zaczna pobierac 20% TAX więc bez paniki. Przed powrotem do PL jak Ci coś pobiora podatku mozesz starać sie o jego zwrot.
|
Post #3 Ocena: 0 2016-08-20 07:13:30 (9 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
radzik77 | Post #4 Ocena: 0 2016-08-20 09:00:30 (9 lat temu) |
Konto usunięte |
Pojęcie "mały lub wysoki" podatek jest jak najbardziej błędne i tylko wprowadza zamieszanie. Nie ma takiego czegos jak maly czy wysoki, a juz tym bardziej bardzo wysoki podatek.
Istnieją progi podatkowe i dochód zwolniony z podatku. Podatki płacimy wg ustalonych progów a nie w zależności, czy jesteśmy w UK po raz pierwszy i niezależnie od tego ile mamy źródeł dochodu. Nie bede zagłębiał sie w cyfry, ale zasada jest taka: 1. Rok podatkowy trwa od 6 kwietnia do 5 kwietnia 2. Kazdemu przysługuje kwota wolna od podatku, po przekroczeniu ktorej zaczynamy płacic podatek wg pierwszego progu podatkowego - basic rate 20% Nie oznacza to jednak, ze na początku nie będziemy płacić wcale. Zależy to od dochodu. Kwotę wolna dzielimy na 12 (wyplata m-c) lub 52 (wypłata co tydzien) i jesli zarabiamy wiecej to podatek płacimy od tej różnicy, juz od pierwszej wypłaty. Kwota wolna przysługuje tylko dla jednego źrodła dochodu. W każdym kolejnym płacimy 20% od wszystkiego co zarobimy. Jednak jest to 20%, nie mało, nie duzo ani bardzo duzo. Dla osob, ktore zaczynaja lub kończą prace w trakcie trwania roku podatkowego, w momencie rozliczenia podatkowego, całość dochodu ze wszystkich źródeł jest sumowana i jesli kwota wolna nie została przekroczona to wszystkie potrącone "zaliczki" na poczet podatku zostaną zwrócone. Jesli została przekroczona to nastąpi zwrot jedynie należnej różnicy, jesli pobrano zbyt duzo. 3. Zanim przekroczymy pierwszy próg, wszyscy płacimy 20% podatku od dochodu. Naturalnie niektórzy nadal bedą twierdzić, ze jak zarabiają wiecej to płaca wiecej podatku, ale to chyba jest logiczne. Podstawa do obliczenia podatku sie zwiększa!!! Ale nadal płacimy 20% wiec w czym problem? 4. Jesli suma dochodów przekroczy pierwszy próg podatkowy, podatek 40% bedzie naliczany jedynie od nadwyżki ponad sumę kwoty wolnej i maksymalnej kwoty dochodu dla pierwszego progu. |
radzik77 | Post #5 Ocena: 0 2016-08-20 12:40:06 (9 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2016-08-20 00:50:52, Zimerek napisał(a): Na początku zarejestrowałem się w tylko jednej agencji gdzie rozpocząłem prace to było dwa tygodnie temu. Praca ta jest na 48h 4 dni w tygodniu. Przepracowałem tam półtora tygodnia a przedwczoraj dowiedziałem sie od kumpla że mogę zarejestrować się w drugiej agencji bo szukają w niej akurat do pracy w dni które mam wolne. Niewiele się zastanawiając skorzystałem i dziś przepracowałem tam 15h (docelowo 2 dni po 10h). ... Przewidywane dochody praca główna 272F praca druga 130-140F max- tygodniowo i chyba co ważne w obu agencjach zaznaczyłem że to moja pierwsza praca. W pierwszej agencji jest to Twoja pierwsza praca, w kolejnej jest to juz druga praca. Nie chodzi o to, ze dopiero tu przyjechales, ale o ilosc zrodel dochodu. W pierwszej agencji kod podatkowy 1100L. W drugiej i kazdej kolejnej kod BR (20% od dochodu bez uwzgledniania ulgi) Przy dochodzie £272, z podatku zwolnione bedzie 211, zaplacisz 20% od roznicy, tj. od 61, czyli ok £12. W drugiej agencji od calego dochodu placisz 20%, w przypadku £140 bedzie to £28. Dlatego ludzie twierdza, ze bedzie wysoki podatek. W drugiej agencji za mniej godzin zaplacisz podatku wiecej niz w pierwszzej agencji, przy wiekszym dochodzie. Jednak jest to fatalny sposob podejscia do tematu. Trzeba wziac pod uwage, ze w pierwszej pracy jest ulga podatkowa. W kazdej kolejnej juz nie. Ja ujal bym to raczej w taki sposob, ze w pierwszej pracy placi sie mniej podatku ![]() Do tego dojda oplaty na NI ale w to juz nie bede sie zaglebial. Suma sumarum pracuj jak najwiecej, gdyz to oplaca sie zawsze. Jesli Twoj calkowity dochod nie przekroczy £11000 w trakcie trwania roku podatkowego, to otrzymasz calkowity zwrot pobranego podatku. Jesli przekroczy, to zwrot bedzie proporcjonalnie mniejszy lub wcale, jesli zaliczki zostana pobrane w odpowiedniej wysokosci. [ Ostatnio edytowany przez: radzik77 20-08-2016 12:48 ] |
|
|
Zimerek | Post #6 Ocena: 0 2016-08-20 14:55:51 (9 lat temu) |
Z nami od: 20-08-2016 Skąd: Luton |
Oki, dziękuje za wszystkie odpowiedzi, czyli wychodzi na to że z drugiej pracy dostane BR automatycznie i nic sam nigdzie zgłaszać nie muszę. Po prostu przepracuje swoje wracam a wszystko rozliczy się prawidłowo "samo" tak?
|
radzik77 | Post #7 Ocena: 0 2016-08-20 15:49:08 (9 lat temu) |
Konto usunięte |
Przed powrotem wypełniasz P85 i wskazujesz jak chcesz otrzymać zwrot. Mozna to zrobic online lub wysłać formę listem. Mozesz jednak mieć z tym mały kłopot bo bedzie potrzebne jakies zestawienie dochodów od agencji gdzie pracowałeś - P45, a to troche moze potrwać. Zazwyczaj z ostatnim payslipem.
[ Ostatnio edytowany przez: radzik77 20-08-2016 16:36 ] |
Post #8 Ocena: 0 2016-08-20 17:19:02 (9 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
|