MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Działalność gospodarcza i klient biznesowy z Polski a VAT

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

adek32154

Post #1 Ocena: 0

2016-08-17 06:37:12 (9 lat temu)

adek32154

Mężczyzna

Z nami od: 17-08-2016

Cześć,

przeglądałem już to forum dość intensywnie, jak również wiele innych źródeł w internecie, i mimo że trafiłem na odpowiedzi, które częściowo odpowiadały na pytanie, które mnie obecnie bardzo mocno nurtuje, to nigdy nie udało mi się znaleźć jednoznacznej odpowiedzi.

Od paru miesięcy prowadzę firmę świadczącą usługi internetowe (jako sole trader) innym klientom biznesowym. Nie jestem zarejestrowanym płatnikiem VAT, część klientów pochodzi z UK, część z USA, część z Polski. Z tego co zrozumiałem, z wszystkimi klientami (w tym polskimi) rozliczam się w netto, tj. bez doliczania podatku VAT. Problem polega na tym, że jeden z polskich klientów oczekuje ode mnie naliczania tego podatku na potrzeby księgowej w Polsce i chce zapłacić mi kwotę netto + 23% VATu. Jest to dla mnie sytuacja niezrozumiała, bo ja i tak tych 23% nie przekażę angielskiej skarbówce jako że jestem niezarejestrowanym płatnikiem VAT, a klient w Polsce też nic z tymi pieniędzmi nie zrobi i nie odprowadzi do polskiego urzędu, bo... chce mi je wysłać.

Jak to więc wygląda? Czy klient w Polsce kupując ode mnie usługę musi płacić polskiej skarbówce VAT? I czy jeśli sprawa ogranicza się tylko do tego, żeby na fakturze dla polskiej księgowej widniał zapisek o VAT, to czy mogę skorzystać z "VAT reverse charge 0%", i wówczas zarówno klient, jak i ja rozliczamy się w netto, bez żadnych dodatkowych opłat?

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

krakn

Post #2 Ocena: 0

2016-08-17 06:56:28 (9 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

NIE WOLNO ci umieszczać informacji o naliczeniu podatku VAT do momentu aż zgłosisz sie do opodatkowania VAT.
Czyli wysyłasz im zwykły rachunek tyle ile zapłacili, a oni sobie go księgują w całości.

Ale nie mogą odliczyć podatku VAT.
Natomiast całość faktury normalnie wchodzi im jako koszt i obniża dochód, więc obniża im się o tą kwotę, kwota do podatku dochodowego.

W sumie to dziwne, bo jak im wystawisz rachunek z 0% vatem czy też zwolnionym, to i tak 0 to 0
Kwota podatku im się nie zmieni.

Zasady Podatku VAT są takie same wszędzie. Kwoty progów, i % tylko na dany towar czy usługę się różnią.

Jeżeli ci zależy na tych klientach, a im tak bardzo zależy na fakturach VAT to po prostu zgłoś sie do uproszczonego VATu.

Niestety wzrosną ci koszty i będziesz miał więcej zawracania tyłka, no ale jak trzeba to trzeba.

Jedyny plus to taki że gdy będziesz sprzedawał z 0% a koszty masz z pełnym podatkiem to można tutaj zarobić, na zwrotach nadpłaty podatku VAT. Ale to już głębszy temat. Spadam do roboty
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

adek32154

Post #3 Ocena: 0

2016-08-17 20:39:49 (9 lat temu)

adek32154

Mężczyzna

Z nami od: 17-08-2016

Hej,

dzięki wielkie za tyle informacji! Kosztów obecnie de facto nie mam żadnych (poza płacami dla pracowników + serwerem), więc na zwrocie VATu mi nie zależy. Główne pytanie to czy jak skarbówka w Polsce zobaczy, że faktura jest bez VATu, to nie zrobi rabanu?

Also, "Kwota podatku im się nie zmieni." - ale w tym przypadku oni też nie płacą żadnego podatku, right? Ja wystawiam im fakturę na np. 2000 zł, więc dostaję od nich 2000 zł, oni nie płacą VATu polskiej skarbówce, ja nie płacę VATu tutejszej skarbówce, i wszyscy wychodzą na netto?

[ Ostatnio edytowany przez: adek32154 17-08-2016 20:41 ]

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #4 Ocena: 0

2016-08-17 20:46:23 (9 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Jesli bedzie to faktura z reverse charge, to firma w Polsce musi zaplacic VAT. Jak wystawiasz rachunek bez VAT, to jest po prostu rachunek i tyle.

Jak zarejestrujesz sie do VAT i wybierzesz flat rate scheme, to wyjdziesz na tym do przodu, nie do tylu. Krakn zawsze pisze na forum, ze bycie platnikiem VAT podwyzsza koszty, ale ja sie z tym nie zgadzam, co kwartal zyskuje na tym.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,