MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Tax return online: self employed in CIS

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Ooskaaarr

Post #1 Ocena: 0

2016-05-31 22:36:26 (9 lat temu)

Ooskaaarr

Mężczyzna

Z nami od: 31-05-2016

Witam,

Podczas rozliczenia online jest podane, aby podać turnover. Kontaktowałem sie kilka razy z HMRC, aby potwierdzić czy rzeczywiście turnover jest kwotą, którą należy podać jako gross-brutto i tak rzeczywiście jest, Niestety.. Gdyby trzeba było podać kwotę netto, którą dostaje sie do ręki, zwrot podatku należnego byłby o wiele większy..

Problem polega na tym, ze nie odpowiada mi kwota, jaka jest mi należna. Koledzy z pracy rozliczają sie poprzez księgowych i dostają zwrot o ponad 50-100% więcej od mojej kwoty (u nich allowable expenses praktycznie na zero a u mnie dochodzi do 1000£;). Co prawda maja większe stawki, ale według mnie nie na tyle, aby wychodziła taka różnica, tym bardziej, że mam dość wysokie expenses.
Może jest tak, ze księgowi maja jakies sposoby na podwyższenie podatku (może jedynie poprzez zwiększenie expenses co jest według mnie ryzykowne, jeśli nie ma Na to żadnego potwierdzenia)

Zwróciłem uwagę na wszystkie kwoty, jakie w moim przypadku musiałem podać: turnover, tax deducted, allowable expenses.

Czy ktoś z was, rownież rozlicza sie samemu online i jest zatrudniony jako sub-contractor w CIS i mógłby podać kwotę jaką dostał jako zwrot na pw? Mógłbym sobie porównać czy rzeczywiście wszystko sie zgadza

Dzieki za pomoc,
Pozdrawiam.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Turefu

Post #2 Ocena: 0

2016-06-01 07:45:52 (9 lat temu)

Turefu

Kobieta

Z nami od: 26-05-2013

Napisales w sposob zagmatwany. Tax return wypelnia sie , zeby HMRC mogl wyliczyc podatek, ktory Ty masz zaplacic, a nie jaki Oni maja Ci zwrocic. Jesli koledzy maja wieksze stawki, mozliwe, ze wchodza w nastepny prog podatkowy. Poza tym, to dziwny pomysl, zeby Ci ktos podal swoja kwote, jak nie wiemy , jakie Ty masz stawki, koszty itd.
Jesli uwazasz, ze ksiegowi rozliczaja kolegow korzystniej, idz do ksiegowego.

Do góry stronyOnline

Strona WWW

stanislawski

Post #3 Ocena: 0

2016-06-01 08:32:23 (9 lat temu)

stanislawski

Mężczyzna

Z nami od: 10-04-2008

Taka jest powszechna wśród nowej Polonii legenda ludowa - to się wylicza, żeby mi oddali.
Nie kolego - ty liczysz po to, żeby ZAPŁACIĆ podatek.
Owszem, i w normalnej działalnosći zdarzają się w pierwszym roku straty i nadpłacony podatek. Wtedy jest zwrot. I tyle.

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Ooskaaarr

Post #4 Ocena: 0

2016-06-01 11:15:34 (9 lat temu)

Ooskaaarr

Mężczyzna

Z nami od: 31-05-2016

Tak, źle się wyraziłem. Zawsze jest tak, że HMRC zwraca mi nadpłacony podatek, dlatego napisałem tak, a nie inaczej. Zdaje sobie sprawę, że muszę zapłacić podatek, który jest automatycznie odliczany od kwoty, które HMRC wysyła mi na konto.

Co do pomysłu o napisaniu kwoty: specjalnie zaznaczyłem, aby poruszyć ten temat na pw, jeśli znalazłby sie taka osoba.

Do góry stronyOffline

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,