MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

3 miesiące w Anglii

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

bart0303

Post #1 Ocena: 0

2016-05-17 13:48:04 (9 lat temu)

bart0303

Mężczyzna

Z nami od: 17-05-2016

Witam, w zeszłym roku pracowałem w Anglii przez pół roku i nie musiałem w Polsce rozliczać się z dochodów z zagranicy. Teraz jednak planuje 3 miesięczny pobyt, więc limit dni przebywania w Polsce będzie nakazywał rozliczać się już z tych dochodów z zagranicy. Czy ktoś miał podobną sytuację? Moje pytanie brzmi: czy w takiej sytuacji w rozliczeniu w Polsce otrzymam zwrot podatku czy jednak będę musiał ja dopłacić fiskusowi i jeśli tak to o jaką sumę (w przybliżeniu) będzie chodziło. Chcemy z dziewczyną dorobić trochę, a boimy się że dużą część z tego co zarobimy będziemy musieli oddać polskiemu fiskusowi. Będę bardzo wdzięczny za pomoc.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

AgentOrange

Post #2 Ocena: 0

2016-05-17 16:26:48 (9 lat temu)

AgentOrange

Mężczyzna

Z nami od: 17-05-2015

Zarobki za granicą zwiększą Ci tylko próg podatkowy w Polsce. Nie płacisz w Polsce podatków od zarobków w UK.

Do góry stronyOffline

bart0303

Post #3 Ocena: 0

2016-05-17 21:56:42 (9 lat temu)

bart0303

Mężczyzna

Z nami od: 17-05-2016

Dziękuje za odpowiedź.

Do góry stronyOffline

thetis

Post #4 Ocena: 0

2016-05-18 00:15:42 (9 lat temu)

thetis

Kobieta

Z nami od: 22-03-2010

Za wynagrodzenie z umowy o pracę należy uznawać wszelkie świadczenia otrzymywane od pracodawcy w związku z umową o pracę. Będzie to zarówno wynagrodzenie zasadnicze, premie, prowizje, kwoty za godziny nadliczbowe oraz inne świadczenia pracownicze.
W stosunku do świadczeń z Wielkiej Brytanii z umowy o pracę obowiązuje zasada wyłączenia z progresją. Oznacza ona, że zarobki uzyskiwane w Wielkiej Brytanii nie będą co do zasady opodatkowane dodatkowo w Polsce polskim podatkiem dochodowym.
Polski rezydent podatkowy co do zasady:
nie musi składać zeznania rocznego PIT-36,
nie musi wpłacać zaliczki na podatek po powrocie do kraju,
nie musi składać informacji o źródłach zarobków z Wielkiej Brytanii (np. załącznika PIT/ZG).
Istnieje jednak wyjątek. O ile polski rezydent podatkowy uzyskuje inne zarobki opodatkowane w Polsce podatkiem dochodowym według skali podatkowej, wówczas zasada wyłączenia z progresją wpływa na stopę podatku stosowaną do polskich - krajowych zarobków. W tym przypadku podatnik na koniec roku (do końca kwietnia roku następnego):
składa PIT-36,
składa załącznik PIT/ZG,
wykazuje zarobki zagraniczne, choć nie dolicza ich do innych wynagrodzeń krajowych,
ustala stopę procentową podatku, stosowaną do krajowych zarobków z uwzględnieniem wynagrodzeń brytyjskich,
stosuje stopę procentową do polskich dochodów.

tu więcej: http://www.pit.pl/praca-w-wielkiej-brytanii-a-rozliczenie-zarobkow-w-polsce-14288/

Do góry stronyOffline

thetis

Post #5 Ocena: 0

2016-05-18 00:18:26 (9 lat temu)

thetis

Kobieta

Z nami od: 22-03-2010

Podsumowując: bart0303 może zaistnieć sytuacja, w której zapłacisz w mojej opinii podatek wskutek połączenia dochodu osiągniętego w PL i UK ...doczytaj załączyłam link do przykładu

[ Ostatnio edytowany przez: thetis 18-05-2016 00:22 ]

Do góry stronyOffline

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,