|
|
---|---|
bart0303 | Post #1 Ocena: 0 2016-05-17 13:48:04 (9 lat temu) |
Z nami od: 17-05-2016 Skąd: Gloucester |
Witam, w zeszłym roku pracowałem w Anglii przez pół roku i nie musiałem w Polsce rozliczać się z dochodów z zagranicy. Teraz jednak planuje 3 miesięczny pobyt, więc limit dni przebywania w Polsce będzie nakazywał rozliczać się już z tych dochodów z zagranicy. Czy ktoś miał podobną sytuację? Moje pytanie brzmi: czy w takiej sytuacji w rozliczeniu w Polsce otrzymam zwrot podatku czy jednak będę musiał ja dopłacić fiskusowi i jeśli tak to o jaką sumę (w przybliżeniu) będzie chodziło. Chcemy z dziewczyną dorobić trochę, a boimy się że dużą część z tego co zarobimy będziemy musieli oddać polskiemu fiskusowi. Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
|
AgentOrange | Post #2 Ocena: 0 2016-05-17 16:26:48 (9 lat temu) |
Z nami od: 17-05-2015 Skąd: Twickenham |
Zarobki za granicą zwiększą Ci tylko próg podatkowy w Polsce. Nie płacisz w Polsce podatków od zarobków w UK.
|
bart0303 | Post #3 Ocena: 0 2016-05-17 21:56:42 (9 lat temu) |
Z nami od: 17-05-2016 Skąd: Gloucester |
Dziękuje za odpowiedź.
|
thetis | Post #4 Ocena: 0 2016-05-18 00:15:42 (9 lat temu) |
Z nami od: 22-03-2010 Skąd: cccc |
Za wynagrodzenie z umowy o pracę należy uznawać wszelkie świadczenia otrzymywane od pracodawcy w związku z umową o pracę. Będzie to zarówno wynagrodzenie zasadnicze, premie, prowizje, kwoty za godziny nadliczbowe oraz inne świadczenia pracownicze.
W stosunku do świadczeń z Wielkiej Brytanii z umowy o pracę obowiązuje zasada wyłączenia z progresją. Oznacza ona, że zarobki uzyskiwane w Wielkiej Brytanii nie będą co do zasady opodatkowane dodatkowo w Polsce polskim podatkiem dochodowym. Polski rezydent podatkowy co do zasady: nie musi składać zeznania rocznego PIT-36, nie musi wpłacać zaliczki na podatek po powrocie do kraju, nie musi składać informacji o źródłach zarobków z Wielkiej Brytanii (np. załącznika PIT/ZG). Istnieje jednak wyjątek. O ile polski rezydent podatkowy uzyskuje inne zarobki opodatkowane w Polsce podatkiem dochodowym według skali podatkowej, wówczas zasada wyłączenia z progresją wpływa na stopę podatku stosowaną do polskich - krajowych zarobków. W tym przypadku podatnik na koniec roku (do końca kwietnia roku następnego): składa PIT-36, składa załącznik PIT/ZG, wykazuje zarobki zagraniczne, choć nie dolicza ich do innych wynagrodzeń krajowych, ustala stopę procentową podatku, stosowaną do krajowych zarobków z uwzględnieniem wynagrodzeń brytyjskich, stosuje stopę procentową do polskich dochodów. tu więcej: http://www.pit.pl/praca-w-wielkiej-brytanii-a-rozliczenie-zarobkow-w-polsce-14288/ |
thetis | Post #5 Ocena: 0 2016-05-18 00:18:26 (9 lat temu) |
Z nami od: 22-03-2010 Skąd: cccc |
Podsumowując: bart0303 może zaistnieć sytuacja, w której zapłacisz w mojej opinii podatek wskutek połączenia dochodu osiągniętego w PL i UK ...doczytaj załączyłam link do przykładu
[ Ostatnio edytowany przez: thetis 18-05-2016 00:22 ] |
|