MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Kod podatkowy D0

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

mirabelka77

Post #1 Ocena: 0

2016-03-21 08:14:28 (9 lat temu)

mirabelka77

Kobieta

Z nami od: 25-04-2007

Owierajac moj payslip w zeszlym tyg o malo nie zeszlam na zawal, widzac ile podatku zabral mi HMRC.
Jestem na kodzie podatkowym D0, zadzwonilam do HMRC I okazalo sie ze u nich w systemie widnieje ze mam dochody z 2 zrodel.
Odeszlam z firmy w czerwcu 2015, zaczelam prace w NHS, ktora zakonczylam 11 stycznia tego Roku I od 18 stycznia pracuje w obecnej firmie.
z rozmowy z HMRC wynikamo, ze oni ciagle mysla, ze ja pracuje w firmie, z ktorej odzezlam w czewcu!
przeprosili mnie, powiedzieli, ze ododadza mi nadplacony tax, ale meczy mnie co z tymi 6 m-cami, kiedy bylam w NHS? podatek mi zabierali, bo sprawdzilam payslipy: kod 1060L NONC???
na P45 mam juz kod D0.

czy ktos moze mi rozjasnic o co chodzi prostym jezykiem?i czego moge sie spodziewac za miesiac na payslipie? teraz dostalal tyle, ze akurat na mortgage mi starczy:-[

dziekuje

[ Ostatnio edytowany przez: mirabelka77 21-03-2016 08:19 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Richmond

Post #2 Ocena: 0

2016-03-21 08:31:08 (9 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Zakladam, ze dalas w obu pracach P45 z kazdej poprzedniej?

Tutaj jest dobre wyjasnienie tego NONC, wyglada na to, ze dali Ci tax code, ktory nie uwzglednial wczesniejszych zarobkow z tej firmy, w ktorej pracowalas do czerwca 2015. NHS dal gdzies ciala i nie przyjal do wiadomosci P45 z poprzedniej firmy?

http://www.payroll-help.com/faq/x-after-my-tax-code-mean/

The other way in which tax codes can be used is called “non-cumulative”. This means that your ‘cumulative’ earnings in the year date are ignored when calculating the tax; instead tax is calculated only on your earnings in the current pay period.

A ten kod D0 naklada Ci podatek na najwyzszym poziomie bez uwzglednienia kwoty wolnej od podatku.

Jak zglosilas to HMRC, ze dali Ci zly tax code, to dadza Ci nowy, tyle ze za 2 tygodnie jest nowy rok podatkowy i wtedy powinni dac Ci poprawny z jedna praca. Jak masz nadplate za ten rok, ktory konczy sie 5 kwietnia, to albo Ci zwroca czekiem albo dadza kod podatkowy, ktory uwzgledni to i beda Ci mniej podatku pobierac.

Wpisz sobie wszystkie dochody od 6 kwietnia 2015 do dzisiaj w http://www.listentotaxman.com/ i zobacz ile nadplacilas podatku.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

mirabelka77

Post #3 Ocena: 0

2016-03-21 11:30:12 (9 lat temu)

mirabelka77

Kobieta

teraz jak o tym mysle to zdalam sobie sprawe, ze nie przyslali mi P45 z tej pracy, z ktorej odeszlam w czerwcu 2015. Ale tez NHS payroll nigdy sie o nic nie upomnial*DONT_KNOW*
NHS wystawil me p45 z kodem D0.
Pracuje to juz 3 miesiac, przez 2 pierwsze bylam na emergency tax code.
nadal nie jest dla mnie jasne jak opodatkowali mnie w `NHS? wg tego co wkleilas, moje poprzednie dochody sie nie wliczaly, wiec na jakiej podstawie byl naliczny podatek?
ale na p45 z NHS pisze:
total tax to date 0.00.

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #4 Ocena: 0

2016-03-21 11:33:30 (9 lat temu)

Richmond

Kobieta

To mialoby sens, ze nie placilas podatku, bo jak ten kod ignoruje poprzednie zarobki i zaczeli liczyc od zera te 10tys wolne od podatku, to moglo im wyjsc, ze nie przekroczysz progu i nic nie pobierali.

Najlepiej bedzie porozmawiac z kadrami/ksiegowa w pracy i ustalic co dalej. Jak rozliczy Ci nastepna wyplate i czy wypadnie ona w tym czy w nastepnym roku podatkowym. Urzad wysle Ci zapewne nowy kod podatkowy na kolejny rok. Cos czuje, ze bedziesz miala niedoplate podaktu w tym.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

mirabelka77

Post #5 Ocena: 0

2016-03-21 11:51:34 (9 lat temu)

mirabelka77

Kobieta

tego sie wlasnie boje. Ale osoba z HMRC z ktora rozmawialm, wyraznie powiedziala, ze nadplacilam tax, I wroca mi pod koniec kwietnia*SORRY*
na kazdym payslipie z NHS mialam odciagane PAYE od wyplaty, razem z pension I NI; wiec gdzie te pieniadze szly?

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #6 Ocena: 0

2016-03-21 11:57:46 (9 lat temu)

Richmond

Kobieta

Wszystko sie znajdzie, oddadza Ci czekiem lub w kodzie.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

mirabelka77

Post #7 Ocena: 0

2016-03-21 12:11:17 (9 lat temu)

mirabelka77

Kobieta

dzieki Richmond. denerwuje sie bo chce sie starac o remortgage na dniach a tu moje payslipy nie wygladaja za ciekawie, na kazdym co innego, a ten ostatni to juz w ogole*DONT_KNOW*

Do góry stronyOffline

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,