MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Wróciłam do Polski...co teraz?

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 3 z 5 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] - Skocz do strony

Str 3 z 5

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

krakn

Post #1 Ocena: 0

2016-03-09 11:16:59 (9 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Cytat:

2016-03-09 06:59:40, ie2ox4-b napisał(a):
Dajcie jakąś konstruktywną podpowiedź, a nie o zupkach chińskich, bo to brzmi jak zazdrość, że komuś udało się wrócić.
Każdy żyje jak chce, odpowiedziała na zew ekipy, czy na zew natury. Jej sprawa.
Ja też to czarno widzę, ale jak nie wiem to, przynajmniej nie zazdroszczę okazując to takimi "radami".

Wszystko jedno gdzie chce mieszać, dochody i podatki są uzależnione od miejsca prowadzenia działalności, statusu prawnego, kosztów i przychodów.

Ale jak doradzić jak są sprzeczne informacje ?
To w końcu jest SE czy LTD, partnership?

Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailStrona WWWNumer AIM

pseudonim18

Post #2 Ocena: 0

2016-03-09 11:25:58 (9 lat temu)

pseudonim18

Kobieta

Z nami od: 19-11-2013

Nie ma sprzecznych informacji...są opcje do przemyślenia, bo sa możliwości. A skoro tak, zastanawiam się nad różnymi rozwiązaniami, najbardziej dla mnie optymalnymi.
Skoro to jednak problem nie do przeskoczenia i zamiast rad czytam uszczypliwe komentarze, to podziękuję :) Tak, kobiety może i emocjonalnie podchodzą do spraw, faceci za to jednotorowo. Czarno na białym, inaczej się gubią. Też mam tak generalizować? Średnio fajne to.
Reasumując, będę szukała gdzie indziej jednak.
Komentarze tu już nijak się raczej mają do tego, o co pytałam. Tak czy inaczej, dzięki.

Do góry stronyOffline

krakn

Post #3 Ocena: 0

2016-03-09 11:36:54 (9 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Sprawy do przemyślenia, mówisz że firma istnieje, pytasz o se, potem piszesz że masz wspólnika.
A wtedy to już co innego, inne podatki inny status prawny i inne możliwości, inne koszty.
W prowadzeniu działalności i księgowości musi być czarno na białym jak 2+2 to 2+2 a nie 2x2 bo to matematyka, nie statystyka.

Dlatego jak szukasz porady a nie dyskusji to napisz jak jest.

500 zł, a nawet 2000 zł samozatrudnienie za granicą nie ma szansu. Koszty księgowe ci zjedzą wszytko. Podatki w Polsce też trzeba będzie płacić skoro tam mieszkasz bo to nie jest praca zdalna itd itd.
Opcji jest wiele ale żeby wszytkie rozważyć to trzeba by książkę napisać.

A jest bez sensu skoro mamy już jakąś bazę wyjściową. *DONT_KNOW*
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

Richmond

Post #4 Ocena: 0

2016-03-09 11:49:52 (9 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Cytat:

2016-03-09 09:24:47, pseudonim18 napisał(a):
Swoją drogą...myślałam, że Polakom przechodzi choć trochę ten hejt dla hejtu, kiedy spędziło się już jakiś czas gdzie indziej. Widać, nie.

Zdecyduj sie najpierw czy jestes SE czy masz firme, a potem bedzie mozna dyskutowac o czymkolwiek.

Wypowiedz Anthraxa jest bardzo trafna.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

pseudonim18

Post #5 Ocena: 0

2016-03-09 12:01:12 (9 lat temu)

pseudonim18

Kobieta

Krakn, na poprzedniej stronie podesłałam linka do strony, w której opisana jest możliwość prowadzenia firmy za granicą , jeśli jest się se. Jest to tymczasowe i założenie takie , że np za jakiś czas będę wracać do uk.
Ja nie zakładam wracać, ale o tym nikt nie musi wiedzieć. Wszystko legalnie.
Piszę, że mam wspólnika, a mimo wszystko jestem se. No tak, wspólnik jest niepisany, tzn nie istnieje w żadnych urzędwoych adnotacjach. Jest to umowa między nami. Skąd przemilczenie faktu? Ano stąd, że napisawszy taka rzecz na początku, rozmowa merytorycznie zeszłaby na jeszcze dalszy tor niż teraz, a ludzie skoncentrowliby się raczej na tym, że któros z nas musi być co najmniej niespełna rozumu wchodząc w takie umowy z innymi ludźmi...że ktoś kogoś wcześniej czy później, mówiąc brzydko, wydyma.
Tak czy inaczej zdarza się, że ludzie sobie ufaja, że zawierają indywidualne umowy i już. Bez oceniania. Można?

I teraz tak, ten minimalny dochód, jaki osiągałabym w Polsce mógłby mi gwarantować prawo do bezpłatnej opieki medycznej.
Oczywiście wesżłabym tu na podwójne opodatkowanie.
W przypadku uzyskiwania dochodu z zatrudnienia zarówno w Polsce jak i zagranicą uzyskany dochód z UK posłużyłby jedynie do ustalenia stopy procentowej, która wykorzystana by została do opodatkowania dochodów w Polsce.

Jest to tak zwana metoda metoda wyłączenia z progresją, uzyskując niewielki dochód w kraju nie ma się czym zbytnio przejmować, należy jednak pamiętać o zadeklarowaniu dochodu zagranicznego w Polskim rozeznaniu podatkowym.
Takie mam informacje, prosiłam o wasze zdanie/ radę.
Tak czy inaczej gdzies tam sobie radzę i coraz więcej rzeczy wygląda nie tak strasznie, jak mi się na początku wydawało.

[ Ostatnio edytowany przez: pseudonim18 09-03-2016 12:09 ]

Do góry stronyOffline

pseudonim18

Post #6 Ocena: 0

2016-03-09 12:02:14 (9 lat temu)

pseudonim18

Kobieta

Cytat:

2016-03-09 11:49:52, Richmond napisał(a):
Cytat:

2016-03-09 09:24:47, pseudonim18 napisał(a):
Swoją drogą...myślałam, że Polakom przechodzi choć trochę ten hejt dla hejtu, kiedy spędziło się już jakiś czas gdzie indziej. Widać, nie.

Zdecyduj sie najpierw czy jestes SE czy masz firme, a potem bedzie mozna dyskutowac o czymkolwiek.

Wypowiedz Anthraxa jest bardzo trafna.

Juz pisałam. Więcej info powyżej.
Uzupełniłam tez informacje, gdzie szukam pomocy oraz wiedzy, w porzednich postach. Wypowiedź Anthraxa nie jest więc do końca trafna. Jeśli jednak masz inne zdanie, ok.

[ Ostatnio edytowany przez: pseudonim18 09-03-2016 12:08 ]

Do góry stronyOffline

karjo1

Post #7 Ocena: 0

2016-03-09 12:12:53 (9 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Na jakiej podstawie rozliczenie podatku dochodowego z dochodow w UK pozostaje w UK, skoro osrodek interesow (zamieszkanie) jest w Pl?
Sposob, jaki przedstawilas, dotyczy osob pozostajacych w UK i majacych dodatkowy dochod w Pl.
Mam wrazenie, ze dobierasz informacje zyczeniowo.

Do góry stronyOffline

pseudonim18

Post #8 Ocena: 0

2016-03-09 12:23:14 (9 lat temu)

pseudonim18

Kobieta

Nie, nie zyczeniowo. Ano na takiej podstawie, że deklaruję tymczasowe przebywanie za granicą, nie permanentne.
Dzięki za uwagę oczywiście. Nie mówię, że mam we wszystkim rację i się nie mylę. Kwestia do przemyślenia.

PS:
Spójrz proszę na ten link Karjo, może ja coś le interpretuję:
https://www.gov.uk/national-insurance-if-you-go-abroad

[ Ostatnio edytowany przez: pseudonim18 09-03-2016 12:32 ]

Do góry stronyOffline

Post #9 Ocena: 0

2016-03-09 12:42:23 (9 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

karjo1

Post #10 Ocena: 0

2016-03-09 12:42:41 (9 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Upierasz sie przy brytyjskich regulacjach dla rezydentow UK, podczas, gdy mieszkajac w Pl, jestes rezydentem Pl, beda obowiazywaly Cie zasady polskiej skarbowki i tyle.
Nie mieszaj ubezpieczenia zdrowotnego do podatkow.
Kwestie leczenia juz zostaly wyjasnione, masz bezplatne w UK, w Pl tylko emergency na bazie karty EHIC. Cala reszta pelnoplatna.

Do góry stronyOffline

Strona 3 z 5 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,