MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Wróciłam do Polski...co teraz?

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 2 z 5 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] - Skocz do strony

Str 2 z 5

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

pseudonim18

Post #1 Ocena: 0

2016-03-08 20:36:14 (9 lat temu)

pseudonim18

Kobieta

Z nami od: 19-11-2013

Abd_ul....no nie wiem co powiedzieć.
Typowe polskie....500zl, co to jest?
Pieniądze, wiesz?
W Polsce to nie mało, a ja szanuję wszytko co mam .
Karjo....no przez dwa lata nie muszę , jak już wcześniej pisałam . Potwierdzone w ZUS-ie . Dzięki tak czy inaczej.
Jeśli ktoś coś wie jeszcze, proszę o info:)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

karjo1

Post #2 Ocena: 0

2016-03-08 20:40:16 (9 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Potwierdzilas te 2 lata w skarbowce? Masz na pismie?

Do góry stronyOffline

pseudonim18

Post #3 Ocena: 0

2016-03-08 21:10:17 (9 lat temu)

pseudonim18

Kobieta

Nie, jedynie w zus-ie.
Moim doradcą jest facet, który pracował dla angielskiej służby celnej, teraz działalność prowazi na podobnych zasadach, co moja, w Polsce.
Próbowałam dowiedzieć się czegoś na infolinii skarbówki. 'Miła'pani stwierdziła, że od takiego doradztwa to oni nie są.

Do góry stronyOffline

karjo1

Post #4 Ocena: 0

2016-03-08 21:21:21 (9 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Rozliczasz sie z podatku tam, gdzie masz miejsce stalego pobytu:
http://www.mojawyspa.co.uk/forum/48/57324/Self-Employed-a-brak-rezydentury

Do góry stronyOffline

Anthrax

Post #5 Ocena: 0

2016-03-08 21:42:39 (9 lat temu)

Anthrax

Z nami od: 31-01-2009

Bedzie z grubej rury.

Widze ze 10 lat prowadzenia biznesu w UK niewiele nauczylo co to znaczy byc business person.

Od odpowiedzi na Twoje pytania sa odpowiednie urzedy/firmy/ludzie. Urzad podatkowy lub ksiegowi. Mozesz dostac 1500 odpowiedzi tutaj i tak nie bedziesz miec pewnosci. A potem klopoty jak dostaniesz 1500 blednych rad.

Nie tak sie biznes prowadzi, IMHO

-----------.Bee alive!!..: w w w. s a v e o u r b e e s. o r g. u k --------------------- Support Bacteria - It's The Only Culture Some People Have

Do góry stronyOffline

Ragnaros

Post #6 Ocena: 0

2016-03-08 23:20:22 (9 lat temu)

Ragnaros

Mężczyzna

Z nami od: 06-07-2014

pseudonim18 zajdź lepiej do urzędu skarbowego i zapytaj bo możesz się bardzo rozczarować jak dochody będziesz miała w funtach a podatek zapłacisz w PLN z kwotą niecałe 4000 zł wolną od podatku.

Do góry stronyOffline

violettaphotogr

Post #7 Ocena: 0

2016-03-08 23:43:09 (9 lat temu)

violettaphotography

Kobieta

Z nami od: 21-01-2014

Cytat:

2016-03-08 21:42:39, Anthrax napisał(a):
Bedzie z grubej rury.

Widze ze 10 lat prowadzenia biznesu w UK niewiele nauczylo co to znaczy byc business person.

Od odpowiedzi na Twoje pytania sa odpowiednie urzedy/firmy/ludzie. Urzad podatkowy lub ksiegowi. Mozesz dostac 1500 odpowiedzi tutaj i tak nie bedziesz miec pewnosci. A potem klopoty jak dostaniesz 1500 blednych rad.

Nie tak sie biznes prowadzi, IMHO

Bo to taki pseudo-biznes, oby na zupki chinskie starczylo.
P.s.:
Swoja droga, jak przeczytalam tytul watku, to juz mialam ubaw...

[ Ostatnio edytowany przez: violettaphotography 08-03-2016 23:48 ]

#Violujemy

Do góry stronyOffline

krakn

Post #8 Ocena: 0

2016-03-09 06:50:38 (9 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Pomieszanie z poplątaniem.
Sorry, ale albo my rozmawiamy o 10 letnim doświadczeniu w prowadzeniu biznesu, czy jak to mówią pracy na własną rękę, albo o nowicjuszach.

Ja rozumiem że ktoś kto nigdy nie pracował w ten sposób i nie działał na rynku, może mieć pewne wątpliwości.

A ja tu widzę mase stwierdzeń takich jak by to miał być twój pierwszy raz. ;-)
Czyli działalność w UK to była fikcja.
Szkoda że zmarnowałaś czas i nie nauczyłaś się po niskich kosztach jak pracuje się na własny rachunek, ciągle widzę mentalność pracownika etatowego.

W zasadzie nie. Przeraża mnie tylko skomplikowanie wszystkiego w Polsce....tzn cała księgowość, etc. W UK robie to wszystko sama, tu juz tak łatwo by to nie wyglądało. No i, tak czy inaczej, w Polsce podatki są dużo większe, prawda?

Ty tam jesteś, ty nam powiedz.
Możesz sama, mnie jak księgowa zaczęła mieszać, nauczyłem się czytać dzieniki ustaw i prowadziłem firmę VAT i sam się rozliczałem. Było czasochłonne bo mniej spałem ale przynajmniej był taki porządek w papierach że nasyłane kontrole dostawały białej gorączki że nie mają się do c:-]zego dopierniczyć :>

W Polsce podatki są w zasadzie takie same, jedynie co wali po kieszeni to ZUS i opłaty np za rent. Fakt tu jest większa kwota zwolniona z podatku, ale to można obejść inaczej wchodząc w mądre koszty.

Prowadzenie działalności w UK i PL jednocześnie ma sens, ale nie za 500 zł przychodu na miłość boską z dowolnego kościoła.

Kombinowanie że była byś zatrudniona w delegacji, też ma sens, ale nie w takich kwotach, bo cię koszty zjedzą.

I tego nie rozumiem *DONT_KNOW*
"Może więc nie muszę przenosić firmy, a zarejestrować siebie jako pracownika (firma w UK jest na mnie, ale mam tez partnera, współwłaścieciela, który nadal mieszka w UK. Może opłacałoby sie przepisać firmę na niego, a w PL założyć własna działaność)...nie wiem, jako pracownik wykonujący usługi dla firmy zagranicznej?"

To jaki jest status podatkowy tej firmy w końcu?
Bo w tym wypadku zupełnie co innego niż to od czego zaczęłaś.

Sorry, ja facet jestem, wiem że kobiety posługują się emocjami i dla wielu jest jasne co napisałaś, ale dla mnie przeciętnego samca ten tok przekazu jest niespójny.
Stąd całkowite zdezorientowanie, o czym my rozmawiamy i na jakim pułapie jesteśmy.
Inaczej to wygląda jak rozmowa z pracownikiem przy kolejnym piwie, jak zostać milionerem inwestując dolara.:-?
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

ie2ox4-b

Post #9 Ocena: 0

2016-03-09 06:59:40 (9 lat temu)

ie2ox4-b

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 27-05-2014

Dajcie jakąś konstruktywną podpowiedź, a nie o zupkach chińskich, bo to brzmi jak zazdrość, że komuś udało się wrócić.
Każdy żyje jak chce, odpowiedziała na zew ekipy, czy na zew natury. Jej sprawa.
Ja też to czarno widzę, ale jak nie wiem to, przynajmniej nie zazdroszczę okazując to takimi "radami".

Do góry stronyOffline

pseudonim18

Post #10 Ocena: 0

2016-03-09 09:24:47 (9 lat temu)

pseudonim18

Kobieta

Violetta - ja mam ubaw po przeczytaniu twojego wpisu.
Nie, to nie pseudo-biznes, jak ty to nazwalas.
Swoją drogą...myślałam, że Polakom przechodzi choć trochę ten hejt dla hejtu, kiedy spędziło się już jakiś czas gdzie indziej. Widać, nie.
To całkiem dobrze prosperujący biznes...a że musiałam wracac do Polski...cóż ...zastanówcie sie czasem, że sa inne sprawy i różnie się życie układa i że nieraz trzeba coś zrobić, bo wymaga tego od Ciebie sytuacja.Typowo polskie- doszukiwać się przekrętów i jechac człowieka, węszyć czarnych interesów, etc.
Pytam, BO FIRMĘ PROWADZIŁAM W UK I NIE ZNAM POLSKICH REALIÓW, a wracać musiałam. Stąd pytałam o doświadczenia i wiedzę ludzi.
Jak widzicie, zadaję sobie trudu i szukam, nie tylko tu, nie tylko w necie. Szukam w urzędzie skarbowym, w CEIDG, w ministerstwie rozwoju również.
Ale spoko, dajcie upust naszej cudownej, narodowej nienawiści.
Za wszelkie konstruktywne komentarze serdecznie dziękuję, jestem wdzięczna :)

BTW...skopiowane:
If you’re self-employed

You may have to carry on paying National Insurance if you’re:

usually self-employed in the UK
working abroad temporarily (for up to 2 years)
If you are, you won’t have to pay social security contributions in the country where you’re working.

Fill in form CA3837 and send it to the address on the form.

[ Ostatnio edytowany przez: pseudonim18 09-03-2016 09:44 ]

Do góry stronyOffline

Strona 2 z 5 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,