Jak w temacie. Wróciłam z firmą.
JEstem nadal S-E w Anglii i wiem, że taka postać rzeczy może mnie obowiązywać przez dwa lata po powrocie w ramach przepisów unijnych.
Tzn. jestem w Polsce, ale przez kolejne dwa lata rozliczam się jeszcze w Anglii. Niestety minusem tej sytuacji jest to, że nie jestem w Polsce ubezpieczona.
Oczywiście mogłabym się starać o formularz A1 i , po jego uzyskaniu, ubezpieczyłabym sie w Polsce, ale, jak mi powiedziano, formularz nie jest potrzebny jeśli jakoś specjalnie nie zalezy mi na ubezpieczeniu zdrowotnym.
Warunkiem rozliczania się w UK jest tez nieosiaganie dochodów w Polsce.
W innym razie....no właśnie.
Dostałam propozycję prowadzenia zajęć fitness, dwa razy w tygodniu. Miesięcznie dostanę za to niewiele, czyli jakieś 500 zł

Chcę to robić, bo to dodatkowe zajęcie, którym też zajmowałam się anglii. Tam, wiadomo, podpadało pod moje S-E i tak też sie z tego rozliczałam.
Tu jest juz kłopot, bo to dochód przecie.
Czy ktoś była w takiej sytuacji lub wie, z której storny to to ugryźć, żeby było dobrze?
Proszę, nie chcę rad, że nie rób tego, bo się nie opłaca...bardzo mi na tym zależy, to moje życie jest....(ale i za coś żyć trzeba, stąd głównym zajęciem jest firma).
Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.
[ Ostatnio edytowany przez: pseudonim18 08-03-2016 12:22 ]