MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Wróciłam do Polski...co teraz?

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 5 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

pseudonim18

Post #1 Ocena: 0

2016-03-08 12:21:30 (9 lat temu)

pseudonim18

Kobieta

Z nami od: 19-11-2013

Witam,

Jak w temacie. Wróciłam z firmą.
JEstem nadal S-E w Anglii i wiem, że taka postać rzeczy może mnie obowiązywać przez dwa lata po powrocie w ramach przepisów unijnych.
Tzn. jestem w Polsce, ale przez kolejne dwa lata rozliczam się jeszcze w Anglii. Niestety minusem tej sytuacji jest to, że nie jestem w Polsce ubezpieczona.
Oczywiście mogłabym się starać o formularz A1 i , po jego uzyskaniu, ubezpieczyłabym sie w Polsce, ale, jak mi powiedziano, formularz nie jest potrzebny jeśli jakoś specjalnie nie zalezy mi na ubezpieczeniu zdrowotnym.
Warunkiem rozliczania się w UK jest tez nieosiaganie dochodów w Polsce.
W innym razie....no właśnie.
Dostałam propozycję prowadzenia zajęć fitness, dwa razy w tygodniu. Miesięcznie dostanę za to niewiele, czyli jakieś 500 zł :)
Chcę to robić, bo to dodatkowe zajęcie, którym też zajmowałam się anglii. Tam, wiadomo, podpadało pod moje S-E i tak też sie z tego rozliczałam.
Tu jest juz kłopot, bo to dochód przecie.
Czy ktoś była w takiej sytuacji lub wie, z której storny to to ugryźć, żeby było dobrze?
Proszę, nie chcę rad, że nie rób tego, bo się nie opłaca...bardzo mi na tym zależy, to moje życie jest....(ale i za coś żyć trzeba, stąd głównym zajęciem jest firma).
Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.

[ Ostatnio edytowany przez: pseudonim18 08-03-2016 12:22 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Richmond

Post #2 Ocena: 0

2016-03-08 12:24:46 (9 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Podatek w Polsce wita :-) Jestes rezydentem podatkowym w tym kraju.

Mozesz mowic, ze nie potrzebne Ci ubezpieczenie zdrowotne w Polsce, ale jak cos sie stanie, to szybko zmienisz zdanie.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

pseudonim18

Post #3 Ocena: 0

2016-03-08 12:31:19 (9 lat temu)

pseudonim18

Kobieta

Wiem, ja to wiem i mocno się nad tym zastanawiam.
Czyli A1 jednak?
No tak, ale skoro zdecyduję się na dodatkowe zajęcie, to nie ma innej opcji, jak opodatkowanie w Polsce?
Przyglądałam sie metodzie wyłączenia z progresją, niestety w sztuce potaków nie jestem zbyt biegła :/Rozumiem, że wówczas nie ma sensu A1, skoro i tak będę ubezpieczona?
A na jakiej podstawie wykażę, że mam firmę zarejestrowana w GB i że właśnie stamtąd przyjechałam?
I czy ktoś, jak krowie na miedzy może wytłumaczyć mi metodę unikania podwójnego opodatkowania?

PS: rozumiem, że przy osiągnięciu jakiegokolwiek dochodu w Polsce muszę rozliczać się w Polsce? (z tego co tu zarobione , i co tam? )

[ Ostatnio edytowany przez: pseudonim18 08-03-2016 12:33 ]

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #4 Ocena: 0

2016-03-08 12:34:45 (9 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Jak to na jakiej podstawie wykazesz SE? W zeznaniu podatkowym na koniec roku w Polsce podasz dochody z SE. Skomplikowana sprawa, bo przy SE podatek placi sie pozniej.

Oplaca Ci sie ciagnac w ogole to SE w UK z jakiegos powodu?
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

pseudonim18

Post #5 Ocena: 0

2016-03-08 12:37:53 (9 lat temu)

pseudonim18

Kobieta

W zasadzie nie. Przeraża mnie tylko skomplikowanie wszystkiego w Polsce....tzn cała księgowość, etc. W UK robie to wszystko sama, tu juz tak łatwo by to nie wyglądało.
No i, tak czy inaczej, w Polsce podatki są dużo większe, prawda?

Do góry stronyOffline

pseudonim18

Post #6 Ocena: 0

2016-03-08 13:02:28 (9 lat temu)

pseudonim18

Kobieta

Jeszcze jedna sprawa, o której własnie pomyślałam. Swojego czasu zastanawiałam się nad przeniesieniem samego magazynu do Plski, tzn. firma tam, magazyn tu plus pracownik, który się zajmuje pakowaniem i wysyłką.
Doradzono mi zasięgnięcie opinii ministerstwa finansów w tej kwestii, no bo wiadomo: co urzędnik, to inna interpretacja przepisu.
Tak czY inaczej takową opinię z ministerstwa mam, a więc magazyn w Polsce tak, firma tam - tak.
Może więc nie muszę przenosić firmy, a zarejestrować siebie jako pracownika (firma w UK jest na mnie, ale mam tez partnera, współwłaścieciela, który nadal mieszka w UK. Może opłacałoby sie przepisać firmę na niego, a w PL założyć własna działaność)...nie wiem, jako pracownik wykonujący usługi dla firmy zagranicznej? PRzy okazji mogłabym zająć się zajęciami, które zostały mi zaproponowane?
Słuchajcie, chcę powiedzieć, że nie chce nie wiadomo jak kombinować. Chcę żeby wszystko było legalnie, ale też jak najmniej mnie obciążyło finansowo....stąd pytam i miewam pomysły.

[ Ostatnio edytowany przez: pseudonim18 08-03-2016 13:04 ]

Do góry stronyOffline

Post #7 Ocena: 0

2016-03-08 14:08:25 (9 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

pseudonim18

Post #8 Ocena: 0

2016-03-08 17:48:27 (9 lat temu)

pseudonim18

Kobieta

Jeśli ode mnie by to zależało, to bym się tym pewnie nie martiła jakoś szczególnie, ale przede wszystkim chodzi mi o osobę, dla której bym to robiła.
Właścicielka, gdyby ktoś ją sprawdził, dostałaby niele po uszach za to, że pracuje ktoś u niej na czarno.....czy się mylę?
Przepraszam, może dla niektórych to śmieszne pytania, ale mnie w kraju przez ponad 10 lat nie było, więc to wszystko nowe jest.

Do góry stronyOffline

abd_ul

Post #9 Ocena: 0

2016-03-08 19:10:12 (9 lat temu)

abd_ul

Mężczyzna

Z nami od: 04-06-2013

500 zl miesiecznie, to zglos sie jako wolontariuszka skoro tak ci zalezy

Do góry stronyOffline

karjo1

Post #10 Ocena: 0

2016-03-08 19:49:50 (9 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Fitness na umowe - zlecenie, umowe o dzielo, dochod z niej i dochod z UK do rozliczenia w Pl, z racji rezydentury podatkowej.

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 5 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,