MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Self Employed- koniec roku podatkowego i kilka pytań początkującego

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 3 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

Str 3 z 4

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

greg1990

Post #1 Ocena: 0

2016-03-15 19:41:17 (9 lat temu)

greg1990

Mężczyzna

Z nami od: 04-03-2014

Ok, a więc jeśli wypełniłem online Register your new business with HMRC (Register for HMRC taxes)

a następnie Self Assessment and National Insurance contributions registration (CWF1ST)

Po czym przyszedł mi numer UTR więc nie mam się co martwić do końca stycznia 2017?
Czy potrzebuje coś jeszcze zrobić?

Sorki za moją niewiedzę jednak z Self Employed mam do czynienia od około 2 miesięcy, i ciężko mi to pojąć, mimo że z większością 'papierologi' w Anglii sobie radzę bardzo dobrze.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona WWW

Tusosna

Post #2 Ocena: 0

2016-03-15 20:44:00 (9 lat temu)

Tusosna

Kobieta

Z nami od: 22-10-2015

Greg, spojrz tutaj: https://www.gov.uk/government/news/webinars-emails-and-videos-if-youre-self-employed

Jest wiele dostepnych webinars (planowanych, albo juz nagranych, ktore sie odbyly jakis czas temu). Moze Ci sie jakies przyda. W czasie tych na zywo mozesz zadawac pytania. Musisz sie tylko wczesniej zarejestrowac jesli chcesz uczestniczyc w jakims na konkretny temat. Nie pamietam dokladnie, ale chyba przy rejestracji jako SE, byla mozliwosc otrzymywania powiadomien z HMRC o nadchodzacych webinars. Wtedy przysylaja droga internetowa linki i szczegoly danego szkolenia.

Do góry stronyOffline

AGALON

Post #3 Ocena: 0

2016-03-15 20:44:43 (9 lat temu)

AGALON

Konto usunięte

Pamiętaj ,ze rozliczenie styczniowe to termin ostateczny. Możesz rozliczyć sie wcześniej czyli zaraz po zakończeniu roku podatkowego, jesli będziesz gotowy z papierkami.

Do góry stronyOffline

greg1990

Post #4 Ocena: 0

2016-03-15 21:09:03 (9 lat temu)

greg1990

Mężczyzna

Tusosna dzięki, poszukam webinarów, które mają się odbyć w najbliższym czasie.

AGALON - z papierkami akurat jestem ogarnięty i mam kopie wszystkich papierków w dwóch miejscach. Chmura Online + segregator w wersji papierowej.

Mam jeszcze pytanie. W tym roku podatkowym mam zarobione 10 000funtów, więc brakuje mi 600funtów do osiągnięcia kwoty wolnej od podatku, jeżeli więc nie przekroczyłem tej kwoty a mam paragonów na 500funtów z tego miesiąca to nic mi one nie dadzą tak ?

Jedynie co mogę to wykazać jeszcze ponad 1.000funtów dochodów i nie zapłacę od nich dodatku. Dobrze rozumie? A może jest możliwość przeniesienia tych faktur na kolejny rok i w roku 2016/2017 obniżą mi kwotę wolną od podatku?

Do góry stronyOffline

Strona WWW

wojta1

Post #5 Ocena: 0

2016-03-15 21:22:13 (9 lat temu)

wojta1

Mężczyzna

Z nami od: 01-02-2009

dobrze rozumiesz.z tym przeniesieniem na następny rok kosztow nie jestem pewny ale raczej nie jest to mozliwe.

Do góry stronyOffline

AGALON

Post #6 Ocena: 0

2016-03-15 21:42:16 (9 lat temu)

AGALON

Konto usunięte

Pisząc jesteś gotowy z papierkami, miałam na myśli nie tylko paragony , ale takze pewność , iz możesz je wszystkie odliczyć. Z tego co piszesz, podatku nie zapłacisz. ALE, nie zapomnij o składkach klasy 4tej, czyli od dochodu.
Przeniesienie faktur? Nie.
Koszty środków trwałych, amortyzacja, możliwe do odliczenia , ale to już co innego.

Do góry stronyOffline

greg1990

Post #7 Ocena: 0

2016-03-16 06:59:08 (9 lat temu)

greg1990

Mężczyzna

W Self Employed wpisałem 2 branże komputerowa i budowlana. Faktury mam za urządzenia budowlane, które zakupiłem, serwer domena na przyszłą stronę, abonamenty na stronach gdzie szuka się pracy, reklama na gumtree. Nic po za tym.

Uważasz, że muszę zapłacić składki z klasy czwartej? Przecież mój dochód roczny z Self Employed jest £0.00, miałem same wydatki.

Przed otworzeniem SE pracowałem na etacie i zarobiłem niecałe £10.000. Do tego jeszcze wydatki pomniejszają tę kwotę o kolejne £500, więc do kwoty wolnej od podatku będzie mi brakować £1000, i muszę płacić składki 4 klasy? :O

Do góry stronyOffline

Strona WWW

krakn

Post #8 Ocena: 0

2016-03-16 07:25:27 (9 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Z tego co wiem, koszty nie pomniejszają kwoty wolnej od podatku.
Trochę mieszam.
Podatek dochodowy to podatek dochodowy, niezależnie z ilu źródeł.

Jeżeli masz dochód z pracy 11000 a na firmę masz -1500 bo tyle masz straty, to trzeba zapłacić podatek. Możesz sobie uruchomić calkulator podatkowy i tam będziesz mieć wszytko.

Cytat:

2016-03-15 21:42:16, AGALON napisał(a):
Pisząc jesteś gotowy z papierkami, miałam na myśli nie tylko paragony , ale takze pewność , iz możesz je wszystkie odliczyć. Z tego co piszesz, podatku nie zapłacisz. ALE, nie zapomnij o składkach klasy 4tej, czyli od dochodu.
Przeniesienie faktur? Nie.
Koszty środków trwałych, amortyzacja, możliwe do odliczenia , ale to już co innego.

hm, no właśnie amortyzacja, o ile się nie mylę to amortyzacji na narzędzia, samochody już nie ma jeżeli się je kupuje za gotówkę, wtedy rozlicza się w tym samym roku całość. I tak już jest od kilku lat.
Inaczej jest gdy masz w kredycie lub leasingu, wtedy rozpisujesz.

Co do przeniesienia straty na następny rok, to z tego co wiem to jest taka możliwość. było by dziwne zaczynać nowy rok podatkowy na 0, mając budżet firmy na minus, księgowość jakoś by się nie kleiła.
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

greg1990

Post #9 Ocena: 0

2016-03-16 08:09:36 (9 lat temu)

greg1990

Mężczyzna

Tak wiem, że koszty nie pomniejszają kwoty wolnej od podatku. Nic tej kwoty nie pomniejsza.

Chodziło mi o to, że koszty pomniejszają kwotę, którą trzeba opodatkować gdy już przekroczymy £10.600.

Dalej nie rozumie ile tego podatku mam zapłacić i od której kwoty.

Jeszcze raz.

- przez większość czasu w ostatnim roku podatkowym pracowałem full time zarobiłem - £10.000
- miesiąc temu otworzyłem Self Employed, zysk mam 0.00£ a wydatków 500£.

Uważacie, że muszę zapłacić składki z class 4, a w raz z nimi podatek 9% od nadwyżki bodajże £8,060.00 funtów rocznie?

Roczny dochód netto w Class 2 to £8,060.00 funtów rocznie. Jak to ma się do kwoty wolnej od podatku, która obecnie wynosi £10.800 funtów ? Rozumie, że po przekroczeniu dochodu z Class 2, wchodzimy na class 4 i będę musiał zapłacić za różnicę pomiędzy £8,060.00 (próg Class 2) a £10.800 (wolnych od podatku ) - Różnica wynosi £2740 – i od tej kwoty podatek w wysokości 9%? Jest to przykład dla osoby, która rocznie z SE zarabia kwotę równą kwocie wolnej od podatku.

Do góry stronyOffline

Strona WWW

ie2ox4-b

Post #10 Ocena: 0

2016-03-16 08:31:43 (9 lat temu)

ie2ox4-b

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 27-05-2014

Na etacie zarobiłeś poniżej progu... nie płacisz. Wydałeś 500 funtów... nie masz z czego odpisać bo to Twoja strata, ale nic nie zarobiłeś... więc nigdzie się nie rozliczasz.

Do góry stronyOffline

Strona 3 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,