2016-02-11 20:46:04, greg1990 napisał(a):
A rozumie, jednak na etacie nie mam zamiaru pracować i chce być jedynie Self Employed i podam swój przykład.
Przychód - 20k
Wydane na materiały itd - 5k
Więc podatek płacę od 15k tak ?
A że 10k jest wolne od podatku więc zapłacę jedynie 20% z 5k, dobrze rozumie ?
Wszystko co kupię co będzie mi potrzebne do prowadzenia firmy odliczam i nie płacę od tego podatku tak?
Trochę inaczej jest niż piszesz. Przychód - koszty = dochód
Dochód - kwota wolna i jeżeli masz więcej niż zero to od tego płacisz 20% podatku
Czyli zarobiłeś 15000, na zakupy wydałeś 7000 podatku nie płacisz.
Zarobiłeś 25ooo, na zakupy wydałeś 10000, no to podatek 20% od 5000.
2016-02-12 21:31:18, kasiachery napisał(a):
ok, troche nie na temat ale o podatkach i te sprawy, powiedzcie mi na jaki adres moge wyslac maila z zapytaniem czy dana osoba ma zalozone SE jezeli przy wykonywaniu pracy nie daje zadnego rachunku, pokwitowania ani nawet glupiej wizytowki?? oglasza sie na dana usluge i kasuje fajna kase za to, a gdy zapytam jaka nazwe ma ta jego dzialalnosc czy firemka to nabiera wody w usta. Chce zapytac revenue czy ta osoba rozlicza sie z kasy jaka dostaje bo dlaczego ktos placi podatki a ktos zgarnia wszystko dla siebbie i smieje sie w oczy ze wszystko jest ok.
Jeżeli tę usługę Tobie wykonał... no to powinnaś wiedzieć komu zleciłaś... jeżeli komuś obcemu, to wcale nie musi Ci się "opowiadać".
...nie mogę sobie przypomnieć jak nazywa się taką osobę, która wszystko widzi, wszystko słyszy, wszystko melduje...
Nie wiem jak ją nazywają, ale wiem co taka osoba ma. Ma wrzody na tle nerwowo/zawistnym.
No i wiem czego ma za mało. Za mało ma pracy i za mało poświęca uwagi na to co robi.
[ Ostatnio edytowany przez: ie2ox4-b 12-02-2016 21:42 ]