Wczoraj złożyłem wniosek rejestracyjny jako sobie Self Employed.
W tym roku podatkowym do przekroczenia kwoty wolnej od podatku brakuje mi 700 funtów. Pracowałem przez agencje i miesiąc temu zrezygnowałem z pracy, aby spróbować rozkręcić swój biznes.
Oferować będę usługi budowlane jak i usługi komputerowe. Mam doświadczenie w jednej jak i w drugiej branży. Jednak branża budowlana będzie nadzorowana przez mojego ojca i wujka, im na dniach również otworzę Self Employed, i jak będą zlecenia będziemy działać razem. Nie będzie zleceń będę w branży IT.
Jutro zaczynam swój pierwszy projekt z którego będę miał swój pierwszy dochód jako 'samo zatrudniony'.
Chce sobie kupić również trochę sprzętu, który jest mi niezbędny do prowadzenia firmy (sprzęt budowlany), więc mam kilka pytań.
1. Czy np jeśli zarobię 1000funtów do końca roku podatkowego, to czy mogę zakupić sprzętu na np. 2000funtów i będę miał zwrócony podatek.
2. Czy jeśli zarejestrowałem Self Employed w Lutym 2016 (wcześniej pracując przez agencje) to będę musiał się rozliczyć końcem roku podatkowego 2016, czy dopiero za rok ?
3. Czy bez problemu mogę prowadzić Self Employed w branży budowlanej i komputerowej?
4. Czy potrzebuję osobne konto do Self Employed, czy wystarczy stare 'zwykłe' konto. Posiadam kilka kont i jedno mógłbym przeznaczyć pod SE (zrobiłbym stan konta 0.00, i od tego czasu było by jako konto SE).
5. Czy płacąc minimalną składkę "Class 2" (około 2,80tygodniowo) mam zaliczone lata składek, które liczą się do świadczenia emerytalnego?
6. Czy mogę zakupić sprzęt w Polsce i z niego się rozliczyć tutaj? Chce teraz sobie np. kupić statyw do aparatu, aby fotografować sprzęt, który chcę sprzedawać jako SE.
Za odpowiedź będę bardzo wdzięczy.
[ Ostatnio edytowany przez: greg1990 10-02-2016 21:00 ]