MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Self Employed- koniec roku podatkowego i kilka pytań początkującego

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

greg1990

Post #1 Ocena: 0

2016-02-10 20:59:26 (9 lat temu)

greg1990

Mężczyzna

Z nami od: 04-03-2014

Witam.

Wczoraj złożyłem wniosek rejestracyjny jako sobie Self Employed.
W tym roku podatkowym do przekroczenia kwoty wolnej od podatku brakuje mi 700 funtów. Pracowałem przez agencje i miesiąc temu zrezygnowałem z pracy, aby spróbować rozkręcić swój biznes.
Oferować będę usługi budowlane jak i usługi komputerowe. Mam doświadczenie w jednej jak i w drugiej branży. Jednak branża budowlana będzie nadzorowana przez mojego ojca i wujka, im na dniach również otworzę Self Employed, i jak będą zlecenia będziemy działać razem. Nie będzie zleceń będę w branży IT.

Jutro zaczynam swój pierwszy projekt z którego będę miał swój pierwszy dochód jako 'samo zatrudniony'.
Chce sobie kupić również trochę sprzętu, który jest mi niezbędny do prowadzenia firmy (sprzęt budowlany), więc mam kilka pytań.

1. Czy np jeśli zarobię 1000funtów do końca roku podatkowego, to czy mogę zakupić sprzętu na np. 2000funtów i będę miał zwrócony podatek.

2. Czy jeśli zarejestrowałem Self Employed w Lutym 2016 (wcześniej pracując przez agencje) to będę musiał się rozliczyć końcem roku podatkowego 2016, czy dopiero za rok ?

3. Czy bez problemu mogę prowadzić Self Employed w branży budowlanej i komputerowej?

4. Czy potrzebuję osobne konto do Self Employed, czy wystarczy stare 'zwykłe' konto. Posiadam kilka kont i jedno mógłbym przeznaczyć pod SE (zrobiłbym stan konta 0.00, i od tego czasu było by jako konto SE).

5. Czy płacąc minimalną składkę "Class 2" (około 2,80tygodniowo) mam zaliczone lata składek, które liczą się do świadczenia emerytalnego?

6. Czy mogę zakupić sprzęt w Polsce i z niego się rozliczyć tutaj? Chce teraz sobie np. kupić statyw do aparatu, aby fotografować sprzęt, który chcę sprzedawać jako SE.

Za odpowiedź będę bardzo wdzięczy.

[ Ostatnio edytowany przez: greg1990 10-02-2016 21:00 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona WWW

ynop79

Post #2 Ocena: 0

2016-02-11 10:07:25 (9 lat temu)

ynop79

Mężczyzna

Z nami od: 15-03-2013

1. to normalne ze na poczatku przynosisz strate ksiegowa przy inwestycjach - w rozliczeniu podatkowym wpiszesz zero jako zarobki z SE ( pamietaj ze strata z SE nie obniza dochodu z pracy najemnej)
2. musisz rozliczyc dwa miesiace 2016
3. nie
4. mi przy duzych i czestych wplatach zasugerowano ze musze miec konto firmowe bo mi zamkna prywatne - zasadniczo wygodniej jest ogarnoc finanse i rachunkowosc z kontem firmowym
5. tak ale emerytura z takich skladek jest glodowa - warto pomyslec o prywatnym funduszu emerytalnym (jezeli sie wiezy wogole w taki system :)
6. tak bez problemu - tylko jak jestes vatowcem sie zmienia (musisz miec import wewnetrzno unijny aby vat prawidlowo odliczyc w uk)

Do góry stronyOffline

greg1990

Post #3 Ocena: 0

2016-02-11 20:01:48 (9 lat temu)

greg1990

Mężczyzna

Czyli muszę rozliczyć 2 miesiące z 2016, ale rozliczać się będę dopiero w 2017 roku, dobrze rozumie?

Dziwi mnie dlaczego jako self employed nie mogę działać w dwóch branżach, jestem osobą samo zatrudnioną i na chłopski rozum mogę świadczyć usługi które tylko chcę.

Nie potrafię zrozumieć twojej odpowiedzi na pierwsze pytanie.

Jeśli zarejestrowałem się jako "Self Employed" klikając w 'Register your new business with HMRC' po rejestracji wyskoczył mi login dzięki którym loguje się na :
https://www.tax.service.gov.uk/account/sign-in?continue=/account

Oznacza to, że już wszystko zrobione i mogę już świadczyć usługi jak i kupować sprzęt, i będę miał za ten sprzęt zwrot podatku?

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Post #4 Ocena: 0

2016-02-11 20:41:18 (9 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

greg1990

Post #5 Ocena: 0

2016-02-11 20:46:04 (9 lat temu)

greg1990

Mężczyzna

A rozumie, jednak na etacie nie mam zamiaru pracować i chce być jedynie Self Employed i podam swój przykład.

Przychód - 20k
Wydane na materiały itd - 5k
Więc podatek płacę od 15k tak ?
A że 10k jest wolne od podatku więc zapłacę jedynie 20% z 5k, dobrze rozumie ?

Wszystko co kupię co będzie mi potrzebne do prowadzenia firmy odliczam i nie płacę od tego podatku tak?

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Richmond

Post #6 Ocena: 0

2016-02-12 05:52:03 (9 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Cytat:

2016-02-11 20:01:48, greg1990 napisał(a):
Czyli muszę rozliczyć 2 miesiące z 2016, ale rozliczać się będę dopiero w 2017 roku, dobrze rozumie?

Dziwi mnie dlaczego jako self employed nie mogę działać w dwóch branżach, jestem osobą samo zatrudnioną i na chłopski rozum mogę świadczyć usługi które tylko chcę.

Nie potrafię zrozumieć twojej odpowiedzi na pierwsze pytanie.

Jeśli zarejestrowałem się jako "Self Employed" klikając w 'Register your new business with HMRC' po rejestracji wyskoczył mi login dzięki którym loguje się na :
https://www.tax.service.gov.uk/account/sign-in?continue=/account

Oznacza to, że już wszystko zrobione i mogę już świadczyć usługi jak i kupować sprzęt, i będę miał za ten sprzęt zwrot podatku?

Rozliczyc sie mozesz juz po 6 kwietnia, jak bedziesz mial wszystkie papiery, deadline online 31 stycznia 2017.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

ynop79

Post #7 Ocena: 0

2016-02-12 09:40:35 (9 lat temu)

ynop79

Mężczyzna

Z nami od: 15-03-2013

"...Dziwi mnie dlaczego jako self employed nie mogę działać w dwóch branżach..."
a kto tak powiedzial? :)
tylko niektore zawody wymagaja specjalnych zezwolen a reszta jest dowolna

"Wszystko co kupię co będzie mi potrzebne do prowadzenia firmy odliczam i nie płacę od tego podatku tak?"np samochod sie amortyzuje - czyli stopniowa odliczasz jego wartosc jako koszt od podatku ale większosc rzeczy zwlaszcza materialy od razu stanowia koszt

"Oznacza to, że już wszystko zrobione i mogę już świadczyć usługi jak i kupować sprzęt, i będę miał za ten sprzęt zwrot podatku? "

zwrotu zadnego nie bedziesz mial - obnizy Ci sie tylko podstawa do opodatkowania

strata z SE za rok poprzedni powinna obnizyc podstawe do opodatkowania za rok nastepny

Do góry stronyOffline

greg1990

Post #8 Ocena: 0

2016-02-12 18:32:13 (9 lat temu)

greg1990

Mężczyzna

Ynop79 w pytaniu numer 3 spytałem czy mogę działać w dwóch branżach komputerowej i budowlanej, w kolejnym twoim poście dostałem odpowiedź "nie".

Richmond rozliczyć się mogę już po 6 kwietnia, ale czy muszę ? Czy mogę spokojnie rozliczyć się za rok w kwietniu ? Chce skorzystać z usług księgowej, której stawka za rozliczenie to 150funtów/rok. Nie opłaci mi się rozliczać w tym roku podatkowym za dwa miesiące i płacić.

Z tym podatkiem to spytałem na przykładzie post wcześniej, jednak nie dostałem odpowiedzi więc pytam raz jeszcze.

Zarabiam 20k funtów jako Self employment
Koszty - 5k.
Więc odejmuje koszty od zarobków i wychodzi 15k do opodatkowania.
Kwota wolna od podatku to 10060f więc podatek zapłacę tylko od 5k tak jest?

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Richmond

Post #9 Ocena: 0

2016-02-12 19:21:57 (9 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Musisz sie rozliczyc do 31 stycznia po zakonczeniu roku podatkowego, czyli do 31 stycznia 2017r.

Nie potrzebujesz ksiegowej, wystarczy poczytac to forum i inne informacje w necie. Jest gigantyczny watek na forum o prowadzeniu firmy/SE.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

kasiachery

Post #10 Ocena: 0

2016-02-12 21:31:18 (9 lat temu)

kasiachery

Kobieta

Z nami od: 17-06-2013

ok, troche nie na temat ale o podatkach i te sprawy, powiedzcie mi na jaki adres moge wyslac maila z zapytaniem czy dana osoba ma zalozone SE jezeli przy wykonywaniu pracy nie daje zadnego rachunku, pokwitowania ani nawet glupiej wizytowki?? oglasza sie na dana usluge i kasuje fajna kase za to, a gdy zapytam jaka nazwe ma ta jego dzialalnosc czy firemka to nabiera wody w usta. Chce zapytac revenue czy ta osoba rozlicza sie z kasy jaka dostaje bo dlaczego ktos placi podatki a ktos zgarnia wszystko dla siebbie i smieje sie w oczy ze wszystko jest ok.

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,