|
|
---|---|
Joloxx9 | Post #1 Ocena: 0 2016-01-14 14:00:55 (10 lat temu) |
Z nami od: 04-01-2016 Skąd: Birmingham |
Czesc, mam nadzieje, ze ktos mi odpowie.
Juz wyjasniam sprawe. Od wrzesnia 2013 roku do bodajze 12 maja 2014 roku moja dziewczyna pracowala dla WH smith poprzez agencje C&D, byla wtedy na self assesment i sama placila National insurance, natomiast firma Anderson (chyba ksiegowi itd) zajmowala sie wydatkami, payslipami itd. Od 12 maja 2014 agencja zmienila ich zatrudnienie na zwyklych flexi pracownikow, mieli skasowac platnosci National insurance itd. Po kontakcie z firma anderson zrobili oni tax return za rok 2013/2014, wszystko bylo ok az do teraz. Do mojej dziewczyny przyszedl sms z hmrc zeby nie zapomniala zrobic rozliczenia za rok 2014 do 2015. Z tego wychodzi, ze w roku podatkowym 2014-2015 pracowala ona przez miesiac (od kwietnia do 12 maja) na self assesment. Czy trzeba robic rozliczenie za ten miesiac? Druga sprawa, kontaktowalismy sie z firma anderson, powiedzieli oni, ze za taka usluge teraz trzeba zaplacic 180 funtow, przy czym problem jest taki, ze to oni aplikowali o self assesment mojej dziewczyny, nie dostala ona nigdy loginu ani hasla do konta zeby to zrobic online, jedyne co przyszlo to haslo aktywacyjne ktore trzeba bylo wsylac firmie anderson poprzez maila tak zeby mogli aktywowac. Bardzo bym prosil o odpowiedz co robic teraz, wychodzi na to, ze rowniez nie przyszlo nic z revenue odnosnie kodu do rozliczenia podatku itd. Zglupielismy kompletnie. Z gory dziekuje za pomoc. |
Richmond | Post #2 Ocena: 0 2016-01-14 14:10:37 (10 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Musi rozliczyc sie za ten okres. Powinna zdazyc szybko zarejestrowac sie na stronie HMRC i otrzymac wlasny kod, jak rowniez rozliczyc sie. A jak nie, to moze oplacac sie zaplacic tamtej firmie i miec z glowy.
I zglosic, ze juz nie jest sie SE, zeby nie trzeba bylo wysylac pustego rozliczenia w przyszlym roku albo placic kary za jego brak. Carpe diem.
|
Joloxx9 | Post #3 Ocena: 0 2016-01-14 14:27:33 (10 lat temu) |
Czaje, ale czy w tym wypadku tamta firma nie powinna czasem dac jej hasla itd do konta tak zeby nie trzeba go bylo na nowo zakladac skoro juz jest? Jakby nie patrzec to konto z jej danymi...
Druga sprawa, jak dzwonilismy zeby zakonczyc direct debit na national insurance to wtedy zglosila, ze juz nie jest self assesment. Da sie rade jakos skontaktowac z HMRC i sprobowac to wyjasnic? Bo w moim przekonaniu powinna byc w jaki kolwiek sposob poinformowana, nawet tego calego kodu UTR czy jakos tak niema wiec jak ma zrobic zwrot? |
Richmond | Post #4 Ocena: 0 2016-01-14 14:45:34 (10 lat temu) |
Obstawiam, ze ta firma jest jej agentem, wiec oni korzystaja z wlasnego loginu. UTR powinna miec, musiala dostac jakis list, ze otworzyla dzialalnosc, jakies dokumenty tez pewnie dostawala od tych ksiegowych. Musicie porozmawiac z tamta firma i dowiedziec sie od nich jak najwiecej.
Carpe diem.
|
Joloxx9 | Post #5 Ocena: 0 2016-01-15 07:30:20 (10 lat temu) |
Jakby nie patrzec to w sumie wczoraj rozwiazalem sprawe.
Dostalismy od firmy anderson kod UTR mojej dziewczyny, ktorego oczywiscie nie mozna bylo uzyc na stronie do zarejestrowania jako self assesment, gdyz zostal juz uzyty. Po ponownym kontakcie z wyzej wymieniona firma i przedstawieniu jak wyglada sprawa, otrzymalusmy login i haslo do tego konta, dzieki czemu po zalogowaniu widnieje rok podatkowu 2014-2015 i mozna zrobic rozliczenie. Dzieki za info. |
|
|
Richmond | Post #6 Ocena: 0 2016-01-15 08:28:32 (10 lat temu) |
Czyli nie uzywali konta agenta, tylko jej konta. To macie problem z glowy.
Carpe diem.
|
|