Witam, jestem nowy na forum, więc jeśli były podobne tematy, a na nie nie trafiłem podczas poszukiwań, to wybaczcie.
Pracuję przez agencję w UK w fabryce od 25 lipca i zamierzam wrócić do Polski 1 grudnia, korzystając jeszcze z płatnego urlopu do 8 gru, aby pieniążki wpływały na konto po powrocie, po wszystkim dać znać gościowi z agencji, że niestety już nie wrócę ani do pracy, ani do uk z prośbą o wysłanie P45 na polski adres.
Czy jest potrzeba wnioskowania pisemnego o P45 do agencji aby go wydali, czy jest to ich obowiązek oraz z pewnością bez problemów wyślą ten dokument na polski adres?
Z tego co czytałem, aby rozliczyć się z podatków, a raczej otrzymać ich zwrot (krótki pobyt, kwota zarobiona poniżej określonej, nadaje się do zwrotu), potrzebuję p45, p85, ewentualnie payslipy. Payslipy mam już dziś, druk p85 chyba jest możliwy do wydrukowania z internetu. Moje pytanie brzmi - w jaki sposób HM Revenue zwraca nadpłatę podatków - w postaci czeku, czy też przelewu na konto? Kolejne: czy mogę zacząć procedurę zwrotu podatków jak tylko dostanę pismo p45 czy muszę czekać do końca roku podatkowego?
Pozdrawiam i przepraszam za dość słabą składnię.