MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Wliczanie kosztów dojazdu i wyżywienia w podatek

« poprzednia strona

Strona 2 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

Str 2 z 2

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

greg1990

Post #1 Ocena: 0

2015-10-28 07:01:58 (10 lat temu)

greg1990

Mężczyzna

Z nami od: 04-03-2014

Ok większość jasna poza jedną kwestią.

Jasne jest, że prawnie wszystko jest ok i istnieje coś takiego jak Travel and subsistence expenses i nie ma na to limitow ustawowych.

Moje travel expenses wynosi 0,45p za mile, co w przeliczeniu na 48mil dziennie i pracę 6dni w tygodniu daje 130funtów + kilkadziesiąt funtów na jedzenie. Więc pół wypłaty mam wypłacane jako expenses, które nie jest wliczane do kwoty wolnej od podatku.

Co w przypadku jak mam wliczone koszty 'Travel expenses' a nie posiadam auta ? Czy nie będzie z tego tytułu problemów gdy skończy się rok podatkowy w Kwietniu ? Mam tutaj na myśli, to czy HMRC nie poprosi mnie o wykazanie paragonów, Baa! Uważam, że HMRC wie, czy posiadam czy nie na podstawie państwowego road tax, i skoro nie posiadam auta to jak mogę się rozliczać za transport ? A może to agencja, która pobiera 15f za każdy payslip powinna się tym zająć ?

Jest też opcja odliczenia 20p/za mile przy transporcie 'rowerem' jednak nie wiem czy HMRC by to 'łyknął' że codziennie dojeżdżam 24mile w jedną stronę do pracy.

Za odpowiedź będę bardzo wdzięczny.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona WWW

Richmond

Post #2 Ocena: 0

2015-10-28 07:56:53 (10 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

HMRC nie wie czy masz auto, mozesz jezdzic autem zony/dziewczyny/kochanki/kolegi. Moze tez byc zarejestrowane na firme leasingowa i tylko ubezpieczenie byloby na Ciebie. Aczkolwiek w Twoim przypadku, gdy nie jezdzisz autem, jest to spore nagiecie faktow.

Ne trzeba zbierac paragonow jak odlicza sie Business Miles, po to wlasnie jest ryczalt. Paragony zbierasz, przy odliczaniu kosztow paliwa.

Caly ten system odliczania to przekret, jesli jestes zwyklym pracownikiem agencyjnym ze stalym miejscem pracy. Niektorzy kontraktorzy korzystaja z firm umbrella i rozliczaja sie korzystajac z expenses i business miles, ale jak rozumiem nie dotyczy to Twojej sytuacji.

Jesli nie chcesz brac w tym udzialu rozwaz zmiane pracy lub system rozliczania.

Carpe diem.

Do góry stronyOffline

DorotaD

Post #3 Ocena: 0

2015-10-30 09:58:51 (10 lat temu)

DorotaD

Kobieta

Z nami od: 05-06-2015

Nie martw sie o to, ze bedziesz musial placic podatek w kwietniu, nie bedziesz.

Jesli chodzi o zwrot kosztow transportu, jesli faktycznie tych kosztow nie poniosles, to ja uwazam, ze jest to nieuczniwe. Czy HMRC jest w stanie to zweryfikowac to juz inna sprawa.
Jesli chodzi o odpowiedzialnosc za przedstawienie rachunki itd, to wydaje mi sie, ze przypadku osoby zatrudnionej przez agencje, to pracowaca, czyli agencja jest odpowiedzialna za odpowiednia dokumentacje i w przpadku kontroli HMRC to agencja bedzie musiala te dokumenty przedstawic. Nie wiem natomiast jaka umowe twoja agencja ma z HMRC i jakie sa warunki tej umowy. Kazda taka Salary sacrifice scheme i dispensation musi byc uzgodniona z HMRC.

Generalnie to jest dosc skomplikowany temat i bardzo kontrowersyjny. Jest monostwo dyskusji na ten temat w internecie, i wiele opini. Natomiast na pewno rzad nie jest zadowolony z tego, ze coraz wiecej agencji i firm wykorzystuje mozliwosc wyplacenia kosztow transporu i wyzywinia czasowym prcownikom bez potracania podatku dochodowego i sa plany, zeby taka ulge zlikwidowac od kwietnia 2016.

Tutaj jest link to daktualnego dukumentu HMRC omiawiajacego ta kwestie i proponwane zmiany:

https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/442693/Employment_Intermediaries_and_Tax_Relief_for_Travel_and_Subsistence_-_Consultation_Document.pdf

Podumowujac, nie jestem w stanie powiedziec, czy uklad w jaki wszedlesc jest do konca uczciwy i zgodny z aktualnie obowiazujacymi przepisami.

Tutaj jest link, do analizy wyroku trybunalu w sprawie: Reed Employment Plc & Ors v HMRC [2012] UKFTT 28 (TC)

Do góry stronyOffline

Strona 2 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,