Ok większość jasna poza jedną kwestią.
Jasne jest, że prawnie wszystko jest ok i istnieje coś takiego jak Travel and subsistence expenses i nie ma na to limitow ustawowych.
Moje travel expenses wynosi 0,45p za mile, co w przeliczeniu na 48mil dziennie i pracę 6dni w tygodniu daje 130funtów + kilkadziesiąt funtów na jedzenie. Więc pół wypłaty mam wypłacane jako expenses, które nie jest wliczane do kwoty wolnej od podatku.
Co w przypadku jak mam wliczone koszty 'Travel expenses' a nie posiadam auta ? Czy nie będzie z tego tytułu problemów gdy skończy się rok podatkowy w Kwietniu ? Mam tutaj na myśli, to czy HMRC nie poprosi mnie o wykazanie paragonów, Baa! Uważam, że HMRC wie, czy posiadam czy nie na podstawie państwowego road tax, i skoro nie posiadam auta to jak mogę się rozliczać za transport ? A może to agencja, która pobiera 15f za każdy payslip powinna się tym zająć ?
Jest też opcja odliczenia 20p/za mile przy transporcie 'rowerem' jednak nie wiem czy HMRC by to 'łyknął' że codziennie dojeżdżam 24mile w jedną stronę do pracy.
Za odpowiedź będę bardzo wdzięczny.