MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Pytanie o rozliczenie,Self Em..Bez Insurence i UTR,krótki pobyt

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

frankigf

Post #1 Ocena: 0

2015-08-08 16:31:37 (10 lat temu)

frankigf

Mężczyzna

Z nami od: 08-08-2015

Witam, mam pewien problem. Otoz przyjechałem na okres wakacji pracowac na budowie, okazało sie, ze niby jestem zatrudniony na zasadzie self employed. Jednak nie zakladalem insurence ani UTR. Pierwszą wyplate dostałem okrojoną o jakieś 30% tak twierdzi pracodawca bo system podatkowy nie może mnie zweryfikować. Do powrotu zostało mi 3tyg i przystałbym już na takie wyplaty, jednak co czytam i pytam to muszę zglosic sie do HMRC w celu zalozenia UTR tak?

Jednak zeby zalozyc UTR musze posiadac insurence, problem w tym ze.na.niego chwile sie czeka. A za 3tyg mnie tu nie bedzie, to nawet gdybym zalozyl UTR przez internet. To gdzie tu sens zakladac dzialalnosc, a nastepnie od razu ja zamknac bo przeciez bede w PL, zeby tylko uzyskac.nr do rozliczenia. Czy w ogole tak mozna..? Co mam zrobić bo tracę cierpliwośc, miala byc zarobiona kasa przez wakacje, a okaze sie, ze kary przewyzszą potem zarobek..

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

violettaphotogr

Post #2 Ocena: 0

2015-08-09 03:15:27 (10 lat temu)

violettaphotography

Kobieta

Z nami od: 21-01-2014

Jesli sie nie rejestrowales jako self employed to nie jestes. Twoj pracodawca nie jest pracodawca tylko szuja. Nawet gdybys byl SE, nic by Ci nie potracil z wyplaty, bo obowiazek podatkowy i ubezpieczeniowy bylby po twojej stronie.
Ustalales cokolwiek przed rozpoczeciem pracy? Czy tak na krzywy ryj zaufales?...
#Violujemy

Do góry stronyOffline

frankigf

Post #3 Ocena: 0

2015-08-09 20:01:21 (10 lat temu)

frankigf

Mężczyzna

Z nami od: 08-08-2015

Raczej na krzywy ryj..miało byc kolorowo. Twierdzi, ze jestem SE. Dostałem dniówke ale koleś twierdzi, ze firma w której on jest jakims kierownikiem odbija az 30% samoistnie, że system podatkowy tak mnie weryfikuje. Jakieś papiery wypełniałem, dane osobowe i ksero dowodu, więc może na tej podstawie.

Tylko czy teraz gdy uda jeszcze mi sie założyc insurence będąc tutaj, będę mógł zarejestrować UTR w Polsce z datą rozpoczęcia pierwszej wpłaty z tej firmy? I jednocześnie ją zamknąć zeby tylko miec ten numer utr do rozliczenia? Bo niby coś tam odzyskać będę mógł, tak twierdzi..

Jak to jest?

Do góry stronyOffline

Post #4 Ocena: 0

2015-08-09 22:34:57 (10 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe