MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Zwrot podatku online prosba o pomoc z UTR i SA1

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

davizb

Post #1 Ocena: 0

2015-05-17 04:21:37 (10 lat temu)

davizb

Mężczyzna

Z nami od: 17-05-2015

Witam. Bardzo potrzebuje pomocy przy ubieganiu sie o zwrot podatku przez internet. Moja sytuacja nie jest skomplikowana ale jestem w uk od niedawna a moj jezyk angielski jest na niskim poziomie. Przegladam rozne poradniki, opisy od paru tygodni i nie moge tego rozwiklac. Bede wdzieczny za udzielona pomoc w nizej przedstawionej sytuacji.
Pracuje w uk na kontrakcie od stycznia 2015, nie przekroczylem kwoty wolnej od podatku i chce uzyskac jego zwrot przez internet, posiadam P60. Z tego co doczytalem to musze najpierw zarejestrowac sie w systemie Self Assessment. Aby to zrobic musze najpierw wypelnic formularz SA1 aby otrzymac poczta list z numerem UTR. Nastepnie pisiadajac UTR mam kontynuowac proces rejestracji, po czym przychodzi poczta login i haslo potrzebne do zalogowwnia sie. Moj problem pojawia sie juz przy formularzu SA1, wypelnilem go, zatwierdzilem, ale przyszedl list, ze nie moga mnie zarejestrowac bo jest cos zle/niekompletnie wypelnione. Oprocz podstawowych danych na tym formularzu zaznacza sie powod dla ktorego zamierzamy sie starac o zwrot podatku. Ja nie zaznaczylem zadnego z dostepnych tylko w rubryce "inne powody" wpisalem ze kwota 10 000 funtownie zostala przekroczona. Moze zrobilem zle bo nie wiem co moglo tambyc niekompletnego. Dodatkowo jest jakies pole do wypelnienia zwiazane z NIN ale je zostawilem puste (nie chodzi tu o podanie samego numeru ale jakies dodatoowe informacje). Ponizej zamieszczam link do tego formularza i licze na pomoc ludzi obeznanych, co moglem zle wypelnic i ktora opcje z dostepnych musze wybrac w moim przypadku a koze w ogole robie nie to co trzeba. Jesli juz otrzymam UTR To bede dalej sam probowal kontynuowac proces. Z gory dzieii za pomoc.
https://online.hmrc.gov.uk/shortforms/form/SA1

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Adacymru

Post #2 Ocena: +1

2015-05-17 05:56:28 (10 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Jak pracujesz przez kogos zatrudniony to nie robisz zadnego rejestrowania sie po UTR bo to jest dla osob samozatrudnionych. Wpakujesz sie w dodatkowe komplikacje a wystarczylo wpisac zwrot podatku w wyszukiwarke na forum i pelno tematow.

Wyslij P60 z prostym listem jakiego kopie mozna na necie znalezc wpisujac "wzor listu o zwrot podatku" albo poszukaj na forum.

Ada

Do góry stronyOffline

gosiaa89

Post #3 Ocena: +1

2015-05-17 08:52:30 (10 lat temu)

gosiaa89

Kobieta

Z nami od: 03-10-2013

Ten formularz nie jest do zwrotu podatku (tax refund) tylko do rozliczenia sie samemu za dany rok (tax return).
Jeśli dostałeś P60 to znaczy ze jesteś w systemie PAYE i pracodawca sam rozlicza Cie na koniec roku. Mozesz sprawdzić tutaj czy coś nadpłaciles a jeśli tak to mozesz ubiegać sie o zwrot online tutaj

Cytat:
If you’ve paid too much tax, you can claim online. You’ll need your employer’s PAYE reference number - this is on your P60.
This form uses GOV.UK Verify to check your identity. You’ll need:
-a valid UK passport or UK photocard driving licence
-access to your financial information

Do góry stronyOffline

davizb

Post #4 Ocena: 0

2015-05-17 10:39:40 (10 lat temu)

davizb

Mężczyzna

Aha czyli tkwilem w bledzie. Dzieki za szybkie odpowiedzi zaraz poszukam wzoru listu ale mam dylemat na ktory adres mam to wyslac

Use this address for all Income Tax correspondence except complaints.
You do not need to include a street name or PO box.
Couriers should use a different address.
Pay As You Earn
HM Revenue and Customs
BX9 1AS
United Kingdom

Please send any complaints about PAYE to this address.
You do not need to include a street name or PO box.
Couriers should use a different address.
HM Revenue and Customs
PAYE and Self Assessment Complaints
BX9 1AB
United Kingdom

Nadal jednak wolalbym zrobic to online ale w podanym linku musze przejsc przez proces weryfikacji/identyfikacji a tam z kolei wymagane jest posiadanie paszportu lub prawo jazdy UK. Moglby ktos zajzec czy dobrze rozumiem i bez takiego dokumentu nie moge przejsc tej werufikacji? https://www.signin.service.gov.uk/start
Prosze niech ktos sproboje przejsc przez ta weryfikacje i da mi znac.

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #5 Ocena: +1

2015-05-17 14:30:37 (10 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

HMRC rozliczy Cie z automatu jesli nadplaciles podatek lub beda mniej pobierac w kolejnym roku. W tym drugim przypadku dostaniesz list z nowym tax code.

A na ten rok masz poprawny tax code?

Na tej stronie online jest napisane, ze jak jestes w UK niedlugo, to i tak pewnie nie beda mogli Cie zwryfikowac online, bo nie bedziesz mial wystarczajacej historii kredytowej.

"You might not be able to have your identity verified

To verify an identity, certified companies access credit records then ask you to confirm this information. Most young people and newcomers to the UK have a limited ‘credit history’, companies might not be able to check your identity in this way.
What you’ll need on your credit record

Your identity might be verified if you have 2 or more of the following:

current account with a UK bank
credit card
personal loan
mortgage
gas or electricity bills
mobile phone contract
you’re registered to vote

You’ll also need a UK passport or a UK driving licence.

Other ways to claim a tax refund

Call or write to HMRC and explain why you think you’ve overpaid.

If you write to HMRC, include:

your National Insurance number
details of the jobs you had or State benefits you were getting at the time

Include documents like your P45 or P60 if you have them."
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

wojtek2212

Post #6 Ocena: +1

2015-05-17 18:39:11 (10 lat temu)

wojtek2212

Mężczyzna

Z nami od: 16-04-2015

Ubieganie sie o zwrot nadplaconego podatku jesli byles zatrudniony jest bardzo proste.

Wchodzisz tutaj
https://www.gov.uk/government/publications/income-tax-tax-claim-r38
Wypelniasz on-line forme r38, nastepnie wypelniony formularz drukujesz, dolaczasz kopie P60, wysylasz poczta na adres podany na ostatniej stronie formuarza r38.
Czekasz okolo 5 tygodni i jesli wszystko jest w porzadku i HMRC nie potrzebuje wykonac dodatkowych czynnosci dostaniesz nadplacony podatek na konto.

Do góry stronyOffline

Strona WWW

davizb

Post #7 Ocena: 0

2015-05-18 12:07:00 (10 lat temu)

davizb

Mężczyzna

Super dzieki za odpowiedzi, widocznie musze zalatwic to pocztą. Jeszcze tylko male pytanko dla pewnosci, czy aby na pewno wystarczy kopia P60?

Do góry stronyOffline

orelikon

Post #8 Ocena: 0

2015-05-28 07:46:15 (10 lat temu)

orelikon

Mężczyzna

Z nami od: 27-05-2015

tak zwykłe xero byle czytelne orginały zachowuj zawsze dla ciebie, oni tam nie potrzebują jak u nas podpisu z pieczątką za zgodność z orginałem opłata 50zł ;p

Do góry stronyOffline

davizb

Post #9 Ocena: 0

2015-05-28 08:22:32 (10 lat temu)

davizb

Mężczyzna

Dzieki. Mam juz wypelniony r38 po urlopie wysylam.

Do góry stronyOffline

Diabull

Post #10 Ocena: 0

2015-06-17 12:53:27 (10 lat temu)

Diabull

Mężczyzna

Z nami od: 28-05-2015

wypełniajac formularz jak wpisac adres? nic tam nie pokazuje mi w you detail mam do zaznaczenia 3 pozycje i NIN i telefon do wpisania..a jak uzupenilem wszystko wzialem podglad wydruku to pola adresu sa puste

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,