Cytat:
2015-05-08 23:36:49, Pawel2015 napisał(a):
No to co dla agencji pracowałem to te dokumenty musze złożyć razem z dokumentami z Self employer tak ? Dobrźe to rozumie ? Chyba ze jest tak ze jak pracowałem w agencji pare miesięcy a potem pare miesięcy jako se to agencja rozlicza mi to co u nich przepracowałem , a se rozliczam sam, ale wtedy dostaje dwa czeki ? Nie wiem zagmatwane to trochę
Najprawdopodobniej, to co zarobiłeś będąc pracownikiem różnych agencji pracy, było rozliczane prawidłowo. Tam nie masz ani nadpłaconego ani niedopłaconego podatku i żadnego czeku nie dostaniesz. No chyba że miałeś gdzieś kod podatkowy "BR" - to będzie coś trochę do zwrotu.
Z tego co zarobiłeś na samozatrudnieniu to trochę bardziej skomplikowana sprawa. Zapłaciłeś już jakiś podatek od tych dochodów? jeśli nie, to ty dla revenue będziesz musiał jakiś podatek prawdopodobnie zapłacić.
Gdybyś był tylko "pracownikiem" to pamiętaj, że nie musiałbyś się rozliczać w ogóle. Jako osoba samozatrudniona to masz obowiązek rozliczyć poprzedni rok do końca stycznia 2016.