MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

P45 i p60 co potrzebuje do rozliczenia ?

« poprzednia strona

Strona 2 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

Str 2 z 2

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

zealot

Post #1 Ocena: 0

2015-05-09 01:17:05 (10 lat temu)

zealot

Mężczyzna

Z nami od: 18-06-2011

Cytat:

2015-05-08 23:36:49, Pawel2015 napisał(a):
No to co dla agencji pracowałem to te dokumenty musze złożyć razem z dokumentami z Self employer tak ? Dobrźe to rozumie ? Chyba ze jest tak ze jak pracowałem w agencji pare miesięcy a potem pare miesięcy jako se to agencja rozlicza mi to co u nich przepracowałem , a se rozliczam sam, ale wtedy dostaje dwa czeki ? Nie wiem zagmatwane to trochę

Najprawdopodobniej, to co zarobiłeś będąc pracownikiem różnych agencji pracy, było rozliczane prawidłowo. Tam nie masz ani nadpłaconego ani niedopłaconego podatku i żadnego czeku nie dostaniesz. No chyba że miałeś gdzieś kod podatkowy "BR" - to będzie coś trochę do zwrotu.

Z tego co zarobiłeś na samozatrudnieniu to trochę bardziej skomplikowana sprawa. Zapłaciłeś już jakiś podatek od tych dochodów? jeśli nie, to ty dla revenue będziesz musiał jakiś podatek prawdopodobnie zapłacić.

Gdybyś był tylko "pracownikiem" to pamiętaj, że nie musiałbyś się rozliczać w ogóle. Jako osoba samozatrudniona to masz obowiązek rozliczyć poprzedni rok do końca stycznia 2016.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailNumer gadu-gadu

Pawel2015

Post #2 Ocena: 0

2015-05-09 08:35:24 (10 lat temu)

Pawel2015

Mężczyzna

Z nami od: 30-09-2014

Tam gdzie pracowałem jako Self employer dostałem papiery i mam napisane np. Ze zarobiłem 3500f z czego pracodawca zapłacił mi tax 780f to to jest zwrot tak ? Mi pracodawcy płacili cis jak pracowałem jako Self employer wiec tax mi płacili

Do góry stronyOffline

zealot

Post #3 Ocena: 0

2015-05-09 10:14:15 (10 lat temu)

zealot

Mężczyzna

Z nami od: 18-06-2011

To nie jest tak, że cały zapłacony podatek jest zawsze do zwrotu. Gdyby tak było to jaki byłby sens płacenia podatków?

Owszem czasem zdarza się, że dostaje się cały podatek z powrotem, zazwyczaj gdy zarobiło się niewiele(nie przekroczyło się kwoty wolnej od podatku).

Dodaj zarobki brutto z prac i zarobki z SE. Dodaj również wszystkie kwoty podatków które zapłaciłeś.

Jeśli zarobiłeś w sumie poniżej 10600 funtów to cały zapłacony podatek dostaniesz do zwrotu.

Jeżeli zarobiłeś więcej, to oblicz sobie z grubsza ile pownieneś był zapłacić podatku:
(kwota_zarobków-10600)*0.2

Jeśli zarobiłeś więcej podatku niż to co ci wyszło z obliczeń to tylko tą nadwyżkę dostaniesz.

Jeśli rozliczasz jakieś koszty swojego SE to podatek jaki powinieneś zapłacić liczysz w ten sposób:
dochód=(kwota_zarobków - koszty)
podatek=(dochód - 10600)*0.2

Chyba prościej się nie da.

Do góry stronyOffline

E-mailNumer gadu-gadu

Strona 2 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,