MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Zerowy tax paid a rozliczenie

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

kam001

Post #1 Ocena: 0

2015-05-06 21:32:16 (10 lat temu)

kam001

Kobieta

Z nami od: 05-08-2013

witam,
pracowalam w uk przez 1,5 roku. Pierwszy pracodawca 2 miesiace, drugi pozostaly okres. Otrzymalam p45 od pierwszego pracodawcy. A od drugiego p60 i statement of earnings (poniewaz moj p45 zostal gdzies zawieruszony).

Chcialabym sie rozliczyc z uk. Jednak na statement of earnings widnieje tax paid w kwocie o f. Wydaje mi sie, ze to pomylka bo przegladalam payslipy i tylko na ostatnim jest zerowy tax paid (ktory byl wystawiony 3 miesiace po tym jak wrocilam do Polski - to byla wyplata za zalegly urlop).
Co powinnam z tym zrobic ? Pisalam w tej sprawie do firmy w ktorej pracowalam pare razy i mnie olali.
Ja generalnie bylam tez na zlym kodzie podatkowym i w trakcie mieszkania w uk i pracy tam odzyskalam nadplacone pieniadze, ale nie bylo to rozliczenie roczne tylko jakos inaczej. Czy mozliwe, zeby przyczyna pomylki na statement of earnings jest to, ze staralam sie o zwrot zawyzonego podatku i z tego powodu wpisali mi zerowy tax paid?

Dane z p60 (w przyblizeniu) :
zarobek brutto 11050
tax paid : 2200

Wg kalkulatora revenue powinnien byc sciagniety podatek 871, a zaplacilam 2200, ale dostalam zwrot za zly kod podatkowy w kwocie 1089. Czyli cos tam jeszcze jest do rozliczenia tymczasem wg statement of earnings - tax paid jest zerowy wiec nie musze sie wogole rozliczac ?

prosze o porade
pozdrawiam

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Adacymru

Post #2 Ocena: 0

2015-05-06 22:43:47 (10 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Rozliczasz sie z podtaku wg roku podatkowego- kwiecien- kweicien. Jak pracowalas 1.5 roku, to sa dwa rozne roziczenia. Jak sprawdzilas i zaplacilas za duzo, to wyslij P60 z drugiej pracy, bo to jest potwierdzenie za caly rok podatkowy, i cokolwiek masz, zeby potwierdzic zarobki w drugim roku podatkowym, chyba ze zaczelas pracowac niedlugo przed kwietniem, i skonczylas krotko po kwietniu, to masz 3 lata do sprawdzenia.

Nie licz National Insurance skladek, tego ci nie zwroca.
Ada

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,