MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Self employed - podatek w styczniu?

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

rbull

Post #1 Ocena: 0

2006-11-05 22:17 (19 lat temu)

rbull

Z nami od: 08-04-2006

Przepraszam ze zanudzam ale pogubilem sie w rozumowaniu, Jesli moim pierwszym dniem pracy byl 07.03.2006 r (poniedzialek) to za jaki okres i w jakim terminie powinienem zaplacic podatek????Czy mam sie do stycznia 2007 rozliczyc tylko za miesiac marzec 2006?A jesli za miesiac marzec 2006 nie mialem zadnych dochodow tez mam to wykazac do konca stycznia 2007?
pozdrawiam
Tomek

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona WWW

vlade

Post #2 Ocena: 0

2006-11-06 13:31 (19 lat temu)

vlade

Mężczyzna

Z nami od: 01-04-2006

tak musisz sie rozliczyc za ten miesiac nawet jak nie zarobiles nic, wyslij wypelnione tax return i wypelnij zero, ale powinni ci przeslac formularz chyba, chyba ze zmieniles adres, jak nie rozliczysz sie tzn nie wykarzesz to ci przysla oszacowany podatek do zaplacenia 3tys (nie pytaj skad taki) :) plus kary za zwloke, i bedziesz sie tlumaczyl, po prostu wykaz ze nic nie zarobiles, zadzwon do nich po jakims czasie czy dostali, i nie beda sie czepiali , mialem bardzo podobna sytuacje ale jakis czas temu i stad wiem :), na koniec wszystko wyjasnilem , ale ze mnie policzyli za dwa lata to bylo mi przez moment cieplo 7tys hmm niezle wakacje

Do góry stronyOffline

rbull

Post #3 Ocena: 0

2006-11-06 19:39 (19 lat temu)

rbull

do kiedy mam to zrobic ,czy przypadkiem termin nie minal mi z koncem wrzesnia,jesli ten termin minal co teraz?

Do góry stronyOffline

Strona WWW

vlade

Post #4 Ocena: 0

2006-11-06 20:22 (19 lat temu)

vlade

Mężczyzna

masz termin do 31 stycznia 2007, ale jak napisalem wczesniej najprosciej pytaj sie u zrudla czyli zadzwon do nich, aha jak by co to za ten rok rozliczasz sie dopiero w nastepnym roku czyli do konca stycznia 2008
od 5 kwietnia 2006 do 4 kwietnia 2007 to jest twoj rok rozliczeniowy, i rozliczasz go dopiero pod koniec stycznia 2008
od 5 kwietnia 2005 do 4 kwietnia 2006 rozliczasz sie do konca stycznia 2007, czyli ty rozliczysz niecaly miesiac, i chociaz nic nie zarobiles wyslij , powod jak ci podalem, a jak nie wiesz to zadzwon do nich na prawde sa pomocni jak wiesz o co pytac, ale wyslij za poprzedni rok, jak bys nie mial formulaza to mozna go zciagnac ze strony, za lata wstecz takze

pozdrawiam, kto pyta nie bladzi

Do góry stronyOffline

rbull

Post #5 Ocena: 0

2006-11-06 23:57 (19 lat temu)

rbull

Bardzo sie ciesze ze rzeczowo odpisales
Dziekuje bardzo.

Czy wystarczy tylko ten 1 formularz wypelnic?

nic wiecej za ten okres od marca do kwietnia?

Do góry stronyOffline

Strona WWW

vlade

Post #6 Ocena: 0

2006-11-07 13:31 (19 lat temu)

vlade

Mężczyzna

oki widze ze chyba na prawde malo wiesz, jechalem po skrotach ale tak sie nie da,
miales czas do konca wrzesnia jak bys chcial aby ci obliczyli tax
ale ze nic nie zarobiles, to nie jest wazne, wiec masz czas do konca stycznia 2007 to jest czas jesli sam sobie obliczasz tax, druga rzecz wez formulaz sa100 za 2006 i sa103 ja to wypelnilem i wyslalem, wyslalem jeszcze sa101 ale to dlatego ze bylem zatrudniony, jesli jestes tez wyslij, zciagnij jeszcze sa150 tam masz napisane jak sie wypelnia, jesli angileski masz na jako takim poziomie to sie spokojnie dogadasz i po prostu zadzwon,
jeszcze raz pytaj sie u zrudla, albo popros kogos z angielskim , i go autoryzuj bedzie rozmawial za ciebie, ale musisz to zrobic osobiscie bo oni nie chca rozmawiac z osaoba nieuprawniona,
nie pamietam adresu ale wejdz w google i wpisz irland revenue, to ci wyskoczy strona i tam wszystko latwo znalesc cale info
ale jak chcesz to pytaj :)
nie jestm ksiegowym ale moze cos bede wiedzial

pozdraiwam

Do góry stronyOffline

lechuk

Post #7 Ocena: 0

2007-05-23 00:05 (18 lat temu)

lechuk

Z nami od: 12-05-2007

witam vlade.
ja właśnie miałem sie rozliczyć do końca stycznia 2007 więc już po ptokach. nie będę mówił dlaczego nie złożyłem zeznania bo to długa historia. jak mówiłeś też miałeś taka sytuację więc wiesz pewnie jak to wygląda. ja miałem zapłacić firmie księgowej za złożenie zaległego zeznania. jednak oni nic nie zrobią poza tym oprócz tego, że wyslą zeznanie i ewentualnie list z prośba o anulowanie kary. kara jak pewnie wiesz jest naliczana automatycznie 100funtów po 31 stycznia. potem dochodzą odsetki, itp. ale jest przecież przepis który mówi że łączna kara nie może być wyzsza niż należny podatek. a podatek jest równy w moim przypadku 0. mało tego. nawet przychód jest zerowy, moja cała działalnośc skończyła sie na wyrobieniu karty CIS ;). dlatego mam zamiar złożyć zeznanie sam formularz sa100 i sa103 dla samozatrudnnionych. Ty nie wypełniałeś tez czasem sa109 dla non-residents? czy tego też nie powinno się wypełnić? poza tym napisze ten list dodatkowo i złoże osobiście w IR, napisze że brak rozliczenia wiązał się z nieświadomością tego że trzeba sie rozliczać jezeli nie wykonało sie żadnej usługi. operacja powinna być raczej prosta....taka mam nadzieje. aha i ponaglenia ani wyliczenia podatku do mnie nie przychodziły bo zmieniłem adres.
gorzej tylko z tym zeznaniem. mam przewodniki (notes) do poszczególnych części ale tak się zawinęła ta cała moja sytuacja że już nie wiem gdzie która date wstawić, adres, itp, itd.
pozdrawiam

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

Post #8 Ocena: 0

2007-06-12 12:33 (18 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Dodaj ogłoszenie