Czy import spoza UE jest bardziej skomplikowany niż myślałem czy to ja jestem taki niekumaty?

Na pewne pytania znalazłem odpowiedź, a niektórych za Chiny nie mogę potwierdzić. Pomożecie?
Zamierzam importować z USA pewien produkt niewymagający zezwoleń, którego jednostkowa cena zakupu wynosi 20 USD, przeciętna wielkość zamówienia 10 sztuk, a koszt przesyłki 10 USD, czyli w sumie 210 USD jednorazowo. Producent, od którego to kupuję nie jest płatnikiem VAT (nie wiem czy to ma znaczenie). Będę ten produkt sprzedawać przez internet do wszystkich krajów europejskich, w tym poza UE. Powiedzcie mi (albo pokierujcie w odpowiednie miejsce) następujące rzeczy:
1. Czy mogę być sole trader?
2. Kiedy i jak płaci się cło i VAT od importu? Udało mi się sprawdzić, że cło na ten produkt wynosi 4%, a VAT 20%. Przy odbiorze paczki? Online? Jeszcze jakoś inaczej?
3. Czy muszę być VAT registered w UK? Jeśli nie muszę, to czy też płacę VAT od importu?
4. Jak jest z VATem od sprzedaży do innych krajów UE, a jak przy sprzedaży do krajów poza UE (np. Rosja)?
5. Czy każdy importer musi być zarejestrowany w systemie CHIEF? To, co piszą o tym na stronie HMRC jest niezbyt jasne, nie ma też żadnego linka, gdzie możnaby się do tego CHIEF system zarejestrować? Czyżby nie było to możliwe online?
6. Produkt będę sprzedawać na najzwyklejszej stronie internetowej, a moi klienci będą płacić mi PayPalem. Czy PayPal pobiera jakieś opłaty? Klienci będą płacili mi "na adres email".