MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Samochód na raty - kosztem biznesowym firmy?

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

amelson

Post #1 Ocena: 0

2015-01-06 16:52:11 (11 lat temu)

amelson

Kobieta

Z nami od: 06-01-2015

Hej,
Utknęłam na moim pierwszym rozliczeniu rocznym :/ Jestem self emp. i nie wiem jak rozliczyć samochód prywatny, który w 70% wykorzystuję w swojej firmie, a spłacam go w ratach.
Czy ratę kredytu na samochód mogę w 70% wliczyć w koszty firmy?
Dzwoniłam do revenue, ale osoba z którą rozmawiałam nie była dla mnie na 100% przekonana :).
Jak to jest u Was, jak nie znajdę odpowiedzi, chyba poproszę revenue o odpowiedź na piśmie - tylko, że czasu mało zostało.

Za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuję!
Pozdrawiam

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Richmond

Post #2 Ocena: 0

2015-01-06 18:32:14 (11 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

A nie oplaca sie bardziej rozliczyc mil biznesowych? Pierwsze 10K za 45p i kolejne mile za 25p.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Wielim

Post #3 Ocena: 0

2015-01-06 18:38:41 (11 lat temu)

Wielim

Mężczyzna

Z nami od: 03-09-2013

Z tego co piszesz Richmond to opłaca się założyć byle jaką firmę SE i za darmo jeździć, ba nawet będą nam za to płacić... 10k x 45p daje 4500 funtów. .. zawsze uważałem ze SE to pole do popisu dla oszustów. ..

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #4 Ocena: 0

2015-01-06 18:40:30 (11 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

No nie do konca, bo nalezaloby miec jakas podkladke pod to rozliczenie mili. Klientow w roznych miejscach i najlepiej prowadzic arkusz z dokladnym rozliczeniem gdzie i kiedy jechalo sie sluzbowo. Oczywiscie to wszystko mozna sztucznie wygenerowac, ale to inna sprawa.

Poza tym to nikt nie placi Ci za nic, to po prostu koszt, wiec co najwyzej zmniejsza sie profit i podatek.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

amelson

Post #5 Ocena: 0

2015-01-06 19:50:32 (11 lat temu)

amelson

Kobieta

Z nami od: 06-01-2015

Ja od początku zbierałam wszystkie rachunki na paliwo, naprawy, ubezpieczenie itp. nie spisywałam mil. Łatwiej jest mi zbierać rachunki i później się z nich rozliczyć niż co chwilę spisywać gdzie kiedy i ile mil przejechałam (bo z miejsca bym się nie ruszyła ;). Niestety nigdzie nie mogę znaleźć informacji jak to jest z ratami za samochód.
Wielim - jak ktoś chce oszukiwać to mając jakąkolwiek działalność gospodarczą, czy będąc u kogoś pracownikiem można oszukiwać, ale po co przecież ten kraj jest idealny dla osób które chcą pracować na swoim lub u kogoś - po co sobie życie komplikować. Polacy zawsze z założenia wychodzą, że ich ktoś oszuka, a anglicy NIE. Przykładem są moi klienci, którzy jak remontuję z mężem domy, mieszkania dają nam klucze i wychodzą, wyjeżdzają na wakacje - AMEN! :-)

Do góry stronyOffline

grzes-24

Post #6 Ocena: 0

2015-01-06 20:28:06 (11 lat temu)

grzes-24

Mężczyzna

Z nami od: 06-06-2009

Cytat:

2015-01-06 16:52:11, amelson napisał(a):
Hej,
Utknęłam na moim pierwszym rozliczeniu rocznym :/ Jestem self emp. i nie wiem jak rozliczyć samochód prywatny, który w 70% wykorzystuję w swojej firmie, a spłacam go w ratach.
Czy ratę kredytu na samochód mogę w 70% wliczyć w koszty firmy?
Dzwoniłam do revenue, ale osoba z którą rozmawiałam nie była dla mnie na 100% przekonana :).
Jak to jest u Was, jak nie znajdę odpowiedzi, chyba poproszę revenue o odpowiedź na piśmie - tylko, że czasu mało zostało.

Za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuję!
Pozdrawiam

Każdy mówi inaczej jak to z tym jest.
Kiedyś jedna księgowa mówiła mi, że można odliczyć koszt zakupu auta (oczywiście procentowo), teraz inna mi mówiła, że nie można - jedynie można odliczyć paliwo, mot, roadtax, naprawy - też procentowo.
Ale skoro nawet w revenue nie wiedzą więc nie ma się co dziwić że jeden mówi tak, inny inaczej.
Ja też się rozliczam procentowo

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,