|
---|---|
Nickname1 | Post #1 Ocena: 0 2014-10-16 07:04:20 (11 lat temu) |
Z nami od: 03-09-2014 Skąd: London |
witam w Londynie jestem od paru miesięcy i mam pare pytań odnośnie podatku. Odraz chciałbym zaznaczyć ze szukałem informacji na forum ale nie wszystko jest tak klarowne, proszę o wytłumaczenie.
Prace zacząłem pare dobrych miesięcy temu przez agencje gdzie brano mi ponad 30% podatku, po kilku miesiącach wyrobiłem sobie utr i podatek obniżył sie do 20%. Teraz zacząłem pracować w firmie sprzątającej i mam okazje brać wynagrodzenie na fakturę , czyli będę musiał sie pózniej z tego rozliczać. Oto moje pytania : Czy jako Self employed jeżeli na początku mojej przygody z praca i płaceniu 30% podatku będę miał zwrot a w nowej pracy będę musiał zapłacić podatek to czy ta suma nadpłacona i ta do płacenia zsumuje sie ? Kiedy jako Self employed mam sie rozliczyć ? W kwietniu 2015 roku ? Ile czasu mam na rozliczenie sie ? Musze odrazu rozliczać sie w kwietniu 2015 roku ? Czy jeżeli będę miał do zapłacenia podatek to czy będę go mógł spłacić w ratach ? Jeżeli tak to na ile miesięcy mogę go rozbić ? Czy jako osoba pracująca ma fakturę mam jakieś ubezpieczenie ? Skoro nie płace podatku narazie ? Dziękuje za odpowiedzi |
krakn | Post #2 Ocena: 0 2014-10-16 07:26:00 (11 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
Podatek to podatek, a ubezpieczenie to ubezpieczenie.
Zasadniczo skoro już się zgłosiłeś jako samozatrudniony to masz ubezpiecznie, oni ci przyślą do zapłaty tak po kilku miesiacach, bedzie to około 50 funtów za kwartał. Nie pamiętam dokładnie ale nie całe 3 funty za tydzień. Możesz sobie też zdeklarować ze będziesz to płacił DD np co tydzień, co miesiąc czy co kwartał, a nawet na raz raz do roku. Podatek, Jeden masz prawdopodobnie nadpłacony, drugi będziesz miał do zapłacenia najpóźniej do końca stycznia 2016. Obydwa dochody zostaną zsumowane, i z tego zostanie policzony odpowiedni podatek. Pamiętaj że jako samozatrudniony powinieneś mieć nieco wyższą stawkę, ale masz też nieco wyższe koszty. Część z nich możesz odliczyć, jako koszty uzyskania przychodu. Warto na bierząco sobie robić zestawienie, choćby w najprostrzym arkuszu kalkulacyjnym, albo w notesie. Zasadniczo masz obowiązek prowadzenia zapisów dochodów. Możesz sobie kupić taka książkę, albo program na telefon, albo właśnie np arkusz kalkulacyjny. Nie ma możliwości rozbicia podatku na raty, musisz go zapłacić do końca stycznia. Natomiast już teraz, możesz sobie zdeklarować płacenie zaliczki na podatek i po prostu ustawić DD, na koniec roku podatkowego , czyli od Maja 2015 możesz się rozliczyć, i zebrać resztę kasy do stycznia 2016 by spłacić ew zaległość. Ja wolę płacić dwa razy w roku, bo dzięki temu mam więcej pieniędzy w obrocie, ale wymaga to wprawy w planowaniu żeby nie brakło 31 stycznia. Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
Nickname1 | Post #3 Ocena: 0 2014-10-16 18:14:35 (11 lat temu) |
Dzieki za odpowiedzi, bo pytałem ludzi każdy co innego mówił, ale każdy mówił jedna rzecz ze podatek podobno w ratach mozna zapłacić zeby np. Nie placic jednorazowo 2000f
|
krakn | Post #4 Ocena: 0 2014-10-16 18:37:33 (11 lat temu) |
no można, ale zaliczkowo, a nie po fakcie.
Jak zapłacisz za dużo zaliczki, to po rozliczeniu masz zwrot, jak za mało to trzeba będzie wyskoczyć z kasy. Możesz też płacić w ratach, jeżeli dokonasz rozliczenia w kwietniu, to spłacać go do 31 stycznia roku następnego, ALEEE jednocześnie zaliczkując na następny rok. 2000 funtów podatku na rok? hm. Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
Nickname1 | Post #5 Ocena: 0 2014-10-16 19:42:54 (11 lat temu) |
No bo na fakturę dostaje teraz 70f dziennie i potrzebuje kase i chce tak przycisnąć 2-3 miesiace pracy codziennie (tyg to jest 490f) to podatku z tego będę miał do zapłaty z 1200f chyba tak ? Bo nie wiem ile zwrotu będę miał za ten co 30 procent mi brali, nie wiem czy dobrze wnioskuje
|
|
|
krakn | Post #6 Ocena: 0 2014-10-16 20:07:43 (11 lat temu) |
pioerwsze 10 tyś masz zwolnione z podatku, więc to co pobrali ci w czasie pracy będzie już na plus, kolejna sprawa, masz faktury, ale jakie masz koszty?
Jak odliczysz koszty od tych 70 funtów to dopiero dowiesz się jaki masz dochód i podatek. Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
Richmond | Post #7 Ocena: 0 2014-10-16 20:10:13 (11 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Policz sobie orientacyjnie ile planujesz zarobic do 5 kwietnia 2015, dodaj do tego kwote ktora zarobiles przez agencje, wszystko kwoty brutto, a potem idz na strone http://listentotaxman.com i wpisz cala kwote jako roczny zarobek. Dowiesz sie wtedy jaka bedzie kwota calkowita podatku do zaplatu. To jest oczywiscie kwota orientacyjna, bo nie uzwglednia zadnych kosztow.
Od tej kwoty przewidywanego podatku odlicz to co juz zaplaciles do tej pory, gdy pracowales przez agencje. Da Ci to pojedzie jakiej wysokosci podatek bedzie Cie czekal po zakonczeniu roku podatkowego. Jak juz sie skonczy rok podatkowy, to nawet 6 kwietnia mozesz usiasc i zrobic rozliczenie online na stronie HMRC. Nie musisz go od razu wysylac, ale przy robieniu rozliczenia dowiesz sie wstepnie ile podatku bedzie do zaplaty. Jak go zaplacisz, czy na raty czy w calosci, to Twoja sprawa. Musisz sie zmiescic w terminie do konca stycznia 2016. Co prawda SE maja tam chyba jakas opcje placic co 6 miesiecy, ale to Krakn jest w tym lepiej zorientowany. Carpe diem.
|
wojta1 | Post #8 Ocena: 0 2014-10-16 20:15:03 (11 lat temu) |
Z nami od: 01-02-2009 |
Rozliczasz sie po 5 kwietnia 2015 i masz czas do 30 stycznia 2016.Wszystkie dochody sumujesz i wyliczasz nalezny podatek do zaplaty(pierwsze 10 tysiecy masz wolne od podatku potem 20%)od podatku odliczasz zaliczki i zaplacone i wtedy widzisz czy masz doplate czy zwrot.dodatkowo przy rozliczeniu rocznym placisz ubezpieczenie class4 tj 9% powyzej 8 tysiecy dochodu
|
Nickname1 | Post #9 Ocena: 0 2014-10-16 21:38:31 (11 lat temu) |
Faktury jeszcze nie dostałem, a co to sa te "koszty"? Sory za takie pytańia ale noe wiem , rozliczać sam sie i tak nie będę zaniosę wszystko do księgowej,
To ubezpieczenie class4 to 9% od zarobionej kwoty będę płacił ? Czyli np. Jak worku zarobiłem 10tys f to zapłacę 900f? |
Richmond | Post #10 Ocena: 0 2014-10-16 21:48:02 (11 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Koszty, ktore ponosisz, zeby wykonac prace. Dojazdy do klienta, narzedzia, komputer, itp. Cokolwiek, co jest Ci potrzebne do wykonywania zlecen.
Carpe diem.
|