MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Zaległe podatki i kary za samozatrudnienie

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

binbash8przez5

Post #1 Ocena: 0

2014-09-14 11:44:53 (11 lat temu)

binbash8przez5

Mężczyzna

Z nami od: 14-09-2014

Czołem!

W 2008 roku byłem jako młody chłopak w Londynie i wyrobiłem sobie NIN i zrobiłem sobie tzw samozatrudnienie jako labourer. Tak mi doradzili w HM Revenue - szukałem pracy na budowie.

W momencie jak dostałem NIN i to moje samozatrudnienie zaczęło obowiązywać to po paru dniach poszedłem do HM Revenue i zgłosiłem zamknięcie wszystkiego z powodu powrotu do Polski - nie znalazłem wtedy pracy :)

I teraz konkrety:
Dostałem rok później pismo, że zalegam 100Funtów. Wypełniłem te formularze i wpisałem wszedzie 0 i wysłałem.

Na moja niekorzysc pod moim adresem starym mieszka ktoś nowy i spotkałem go ostatnio - zbierał dla mnie listy z HM Revenue, gdzie naliczyli mi już 250 Funtów kary.

Możecie mi doradzić jak to odkręcić ?

Zeskanowane dokumenty: klik klik

[ Ostatnio edytowany przez: binbash8przez5 14-09-2014 11:47 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Adacymru

Post #2 Ocena: 0

2014-09-14 11:56:38 (11 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Nie rozliczyles sie (na koniec roku podatkowego) z dochodow jakie miales w czasie kiedy byles zarejestrowany, i za to dostales kare, plus odsetki.

Masz tam numer telefonu i dzwon jak znajdziesz dobry argument dlaczego nie powinni ci naliczac kary. Powiedza ci jakie masz szanse, co musisz zrobic zeby twojej odwolanie rozpatrzyli.
Ada

Do góry stronyOffline

binbash8przez5

Post #3 Ocena: 0

2014-09-14 12:23:22 (11 lat temu)

binbash8przez5

Mężczyzna

Co może być takim mocnym argumentem ?

Do góry stronyOffline

Adacymru

Post #4 Ocena: 0

2014-09-14 12:36:53 (11 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Brak wiedzy ze trzeba sie rozliczyc takim nie jest ale mozesz sprobowac.
Ada

Do góry stronyOffline

binbash8przez5

Post #5 Ocena: 0

2014-09-14 13:11:46 (11 lat temu)

binbash8przez5

Mężczyzna

A np. zmiana miejsca zameldowania i to, że nie widziałem, że zalegam ? Bo informacje przychodziły na stary adres.

Do góry stronyOffline

Craven_2

Post #6 Ocena: 0

2014-09-14 13:30:32 (11 lat temu)

Craven_2

Mężczyzna

Z nami od: 24-08-2010

Tu nie ma meldunku a twoim obowiazkiem jest dopilnowac zmiany adresu. DVLA i HMRC, bank oraz ubezpieczenie to 4 pierwsze miejsca gdzie natychmiast zmieniasz adres, bez wyjatku.

Ja bym zaplacil te 2 i pol stowy i nie kombinowal. To nie jest tak, ze wisisz im sto kola i nie wiesz jak to zorganizowac. Rozloza ci pewnie to na raty jak grzecznie z nimi porozmawiasz.

BTW: Nie przypuszczales, ze bedziesz kiedys wracac do UK dlatego to olales? Nie ty pierwszy i niestety nie ostatni.

Do góry stronyOffline

E-mailNumer AIM

binbash8przez5

Post #7 Ocena: 0

2014-09-14 13:37:16 (11 lat temu)

binbash8przez5

Mężczyzna

Myślałem, że załatwiłem to w momencie jak wysłałem im rozliczenie, że nic nie zarobiłem plus list w kopercie wyjaśniający sprawę.

Nie wpadłem na to, że nowy właściciel nie poinformuje mnie o nowych listach - mój błąd.

Jutro zadzwonię i zapytam się jak to wygląda i zrobię przelew.

Tylko, że na tych dokumentach / payslipach jest dziwny numer konta.

Do góry stronyOffline

Craven_2

Post #8 Ocena: 0

2014-09-14 13:53:43 (11 lat temu)

Craven_2

Mężczyzna

Z nami od: 24-08-2010

Widzisz informowanie o nowych listach chyba jednak nie nalezy do obowiazkow nowych wylascicieli, wysylajac list do HMRC podaje sie nowy adres kontaktowy. Teraz to juz musztarda po obiedzie, bedziesz wiedzial na przyszlosc.

W niektorych miejscach da sie dokonac zmiany adresu z wyprzedzeniem, tzn od tego i tego dnia nie bedzie cie juz pod tym adresem i automatycznie poczta slana bedzie na nowy. Bardzo czesto da sie dokonac tego w necie.

EDIT: Teraz widze te twoje skany. Kara plus odstetki za brak rozliczenia. Dzwon do nich i grzecznie rozmawiaj.

[ Ostatnio edytowany przez: Craven_2 14-09-2014 14:05 ]

Do góry stronyOffline

E-mailNumer AIM

Adacymru

Post #9 Ocena: 0

2014-09-14 15:21:18 (11 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Cytat:

2014-09-14 13:37:16, binbash8przez5 napisał(a):
Myślałem, że załatwiłem to w momencie jak wysłałem im rozliczenie, że nic nie zarobiłem plus list w kopercie wyjaśniający sprawę.

Wyslales im rozliczenie? Miales numer UTR, wypelniles przez net swoje rozliczenie?

Jesli tak, to sie odwoluj ze zgubili twoje rozliczenie.

PS To ze ty im powiedziales ze nic nie zarobiles w tym krotkim okresie bycia samozatrudnionym i ze poinformowales ich ze wyjezdzasz, nie jest rownoznaczne z rozliczeniem sie w mniemaniu urzedu podatkowego.
Ada

Do góry stronyOffline

krakn

Post #10 Ocena: 0

2014-09-14 16:24:38 (11 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

nie rozliczyłeś się, kontakt jak najszybciej.
Skoro dochód był 0% to jest szansa jakaś by albo znieśli ci tą drugą stówę albo może i nawet anulowali.
Po prostu spróbuj wytłumaczyć.

Z drugiej strony, niewiedza jest dziwna, przecież w Polsce i w innych krajach obowiązuje taka sama zasada, zamknięcie działalności, czy też zakońzenie pracy, oraz rozliczenie.
Po dopelnieniu tych formalności dopiero jest sprawa czysta.
UK nie jest jakimś wyjątkiem.
Dlatego może być ciężko.
A olewać nie ma co, bo oni mogą na prawdę przyładować z grubej rury znacznie więcej niż 100 czy 200, a długi skarbowe mogą być też ściągane, a właściwie są siciągane na terenie całej UE bez problemu, gdy tylko cię komornicy namierzą.
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,