MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Kwota wolna od podatku i zwrot podatku

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Unknown1

Post #1 Ocena: 0

2014-08-30 21:03:22 (11 lat temu)

Unknown1

Mężczyzna

Z nami od: 30-08-2014

Witam, pracuję od 28lipca 2014 i skończę dnia 12września 2014.
Mam kod podatkowy 1000 L, zostaje mi zabrany co tydzień podatek.
Nie przekroczę dochodu 9440F ( bo to jak mniemam jest kwota wolna od podatku ). Wcześniej nie pracowałem nigdy w Anglii.

Jak odzyskać naliczony podatek? Myślałem, że w ostatni dzień pracy dostanę P45, na następny dzień mam lot do Polski. Z Polski wyślę list z prośbą o zwrot podatku bo nie przekroczyłem Personal Allowance, z kopią P45 i wydrukowanymi payslipami.

- czy wystarczy list czy jest na to jakiś wzór, formularz ( coś jak polskie PIT'y)i te załączniki?
- jak uzyskać pieniądze ze zwrotu do polski ( likwiduję konto bankowe w Anglii ), czy mogą wysłać czek na adres polski?
- czy potrzebuję do rozliczenia numer NIN
- czy w polskim rozliczeniu trzeba coś uwzględnić? Bo z tego co się orientuje nie ma podwójnego opodatkowania ale czy trzeba coś informować, specjalne druki wypełniać?
- podesłałby ktoś aktualny wzór pasujący do mojego problemu?
- na jaki adres wysyłać list? Do tej placówki z której otrzymuje listy czy jakiegoś głównego oddziału?

[ Ostatnio edytowany przez: Unknown1 30-08-2014 21:05 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

radzik77

Post #2 Ocena: 0

2014-08-30 21:33:27 (11 lat temu)

radzik77

Konto usunięte

Cytat:

Nie przekroczę dochodu 9440F ( bo to jak mniemam jest kwota wolna od podatku)

Kwota wolna to £10,000 dla roku podatkowego 14/15

Cytat:

Jak odzyskać naliczony podatek? Myślałem, że w ostatni dzień pracy dostanę P45, na następny dzień mam lot do Polski. Z Polski wyślę list z prośbą o zwrot podatku bo nie przekroczyłem Personal Allowance, z kopią P45 i wydrukowanymi payslipami.

P45 powinienes otrzymas wraz z ostatnia platnoscia, chociaz to wcale nie regula. Rozliczajac sie w trakcie trwania roku podatkowego, opuszczajac UK, dodatkowo wypelniasz P85. Do pobrania z netu.

Cytat:

- czy wystarczy list czy jest na to jakiś wzór, formularz ( coś jak polskie PIT'y)i te załączniki?
- jak uzyskać pieniądze ze zwrotu do polski ( likwiduję konto bankowe w Anglii ), czy mogą wysłać czek na adres polski?

Wystarczy list, pelno wzorow w necie.
Czek moga wyslac do Polski, jednak jak to juz w innych watkach byla mowa, banki pobieraja spora prowizje.

Cytat:

- czy potrzebuję do rozliczenia numer NIN

Nie wiem.

Cytat:

- czy w polskim rozliczeniu trzeba coś uwzględnić? Bo z tego co się orientuje nie ma podwójnego opodatkowania ale czy trzeba coś informować, specjalne druki wypełniać?

Uwzglednic dochod musisz na pewno. Nie wiem czy tylko dla ustalenia progu, czy dla uiszczenia podatku. W koncu przeciez podatku od tego dochodu nie oplacisz, gdyz otrzymasz calkowity zwrot.
Tutaj istnieje kwota wolna od podatku, w Polsce nie. Skoro jestes rezydentem podatkowym w Polsce, podlegasz pod polskie przepisy.

Cytat:

- podesłałby ktoś aktualny wzór pasujący do mojego problemu?
- na jaki adres wysyłać list? Do tej placówki z której otrzymuje listy czy jakiegoś głównego oddziału?

Wystarczy, ze wpiszesz w google "tax refund cover letter"
Adres Twojego oddzialu bedzie na P45.

[ Ostatnio edytowany przez: radzik77 30-08-2014 21:35 ]

Do góry stronyOffline

KMHybrid

Post #3 Ocena: 0

2014-09-03 11:07:25 (11 lat temu)

KMHybrid

Kobieta

Z nami od: 11-08-2014

Witam serdecznie

Proponuje, zeby Pan wypelnil i wyslal formularz P85( jest to najszybsza metoda by odzyskac nadplacony podatek w Pana przypadku)

http://www.hmrc.gov.uk/cnr/p85.pdf
Podajac adres w Polsce otrzyma Pan czek, ktory w wiekszosci bankow jest realizowany, oczywiscie odplatnie, ponizej podaje link do PKO

https://www.pkobp.pl/klienci-indywidualni/operacje-zagraniczne/realizacja-czeku-zagranicznego/#/szczegoly-oferty/

Proponuje rowniez wypelnic ponizszy formularz, dzieki , ktoremu otrzyma Pan tzw Podsumowanie Ubezpieczenia, potrzebne w Polsce by udokumentowac lata pracy itp.

http://www.hmrc.gov.uk/forms/2005/ca3916.pdf

Jesli chodzi o rozliczenie w Polsce z dochodu z zagranicy to dochody osiagniete za granica nalezy wykazac:

-w zeznaniu podatkowym PIT-36 w czesci H „Obliczenie podatku”, w wierszu zatytulowanym „ Dochody osiagniete za granica” w poz. 169 lub 170,
-w zalaczniku PIT/ZG – w odpowiedniej pozycji kolumny „b” czesci C1. Ale tylko w przypadku gdy:
"oprócz dochodów zagranicznych, do których ma zastosowanie metoda wyłączenia z progresją, podatnik uzyskał w Polsce dochody podlegające opodatkowaniu według skali podatkowej (np. z umowy o pracę, z umowy zlecenia, z umowy o dzieło, z renty rodzinnej, itp.),
-podatnik chce skorzystać z preferencyjnego opodatkowania z małżonkiem lub w sposób przewidziany dla osób samotnie wychowujących dzieci,
-podatnik uzyskał za granicą dochody (przychody) kapitałowe, o których mowa w art. 30a ust.1 pkt 1-5 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych (m.in. z odsetek od środków pieniężnych zgromadzonych na rachunku bankowym albo w innych formach oszczędzania, z wyjątkiem środków pieniężnych związanych z wykonywaną działalnością gospodarczą).

Jesli bedzie Pan potrzebowal pomocy w rozliczeniu z podatku w Polsce badz w UK prosze o kontakt

Do góry stronyOffline

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,