|
---|---|
Marzyciel1234 | Post #1 Ocena: 0 2014-08-20 17:28:22 (11 lat temu) |
Z nami od: 20-08-2014 Skąd: Londyn |
Dzień dobry wszystkim.
Jestem nowy na forum, wcześniej tylko korzystałem z zawartych już treści więc nie miałem potrzeby założenia konta. Pracuję na pełny etat, moja stawka wynosi 5,03 funta/h (21 rok życia osiągnę dopiero za pół roku). Zainteresowany jestem podjęciem drugiej pracy na pełny etat ponieważ moim jedynym celem w Wielkiej Brytanii jest zgromadzenie środków na edukację w Polsce, nie przeszkadza mi więc brak czasu dla siebie. Czytałem dużo o podatkach, ale gdy pytam ludzi - każdy mówi inaczej. Czy rzeczywiście pierwsze 10.000 GBP nie jest opodatkowane (zgodnie w kwotą wolną od podatku na ten rok) a kolejne 22.000 GBP (do około 32.000 GBP włącznie) opodatkowane jest stawką 20 %? Czyli jeżeli w danym roku od 6 kwietnia do 6 kwietnia zarobię brutto powiedzmy 20.000 funtów, to podatek wyniesie 2000 funtów (20 % z 10.000)? Niezależnie od tego, ile na początku będą mi potrącać? Czy gdy jeżeli potrącą około 4.000 funtów to tych dwóch do zwrotu nigdy nie zobaczę czy będę mógł skutecznie ubiegać się o ich zwrot? Ciekawi mnie również od czego zależy wysokość NI. Czy jest to stały procent? Zgodnie z tym co widziałem na payslipach wynosi ono około 3 %. Proszę o pewne informacje, nie chcę abym przez dezinformację pracował za najniższą stawkę a potem odprowadzał od niej 45 % podatek. Docelowo chcę dotrzeć do 2,5 etatu (100 godzin tygodniowo). Proszę o wszelkie wskazówki. Pozdrawiam wszystkich serdecznie, Marzyciel1234. |
clockwork_orang | Post #2 Ocena: 0 2014-08-20 17:48:40 (11 lat temu) |
Z nami od: 28-06-2007 |
Cytat: 2014-08-20 17:28:22, Marzyciel1234 napisał(a): Docelowo chcę dotrzeć do 2,5 etatu (100 godzin tygodniowo). Proszę o wszelkie wskazówki. Marzyciel1234. uwazaj, bys sie nie zatarl... ponad 14h dziennie przez 7 dni w tygodniu, faktycznie marzyciel jestes ![]() |
zealot | Post #3 Ocena: 0 2014-08-20 17:59:26 (11 lat temu) |
Z nami od: 18-06-2011 Skąd: Wigan |
a nie lepiej by bylo poszukac sobie jakiejś pracy za 10 funtow na godzinę i pracować na jeden etat? lub taka za 8 funtow/h i ewentualnie czasem zrobic pare nadgodzin? nie mow ze sie nie da!
|
Richmond | Post #4 Ocena: 0 2014-08-20 18:27:24 (11 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Cytat: 2014-08-20 17:28:22, Marzyciel1234 napisał(a): Dzień dobry wszystkim. Jestem nowy na forum, wcześniej tylko korzystałem z zawartych już treści więc nie miałem potrzeby założenia konta. Pracuję na pełny etat, moja stawka wynosi 5,03 funta/h (21 rok życia osiągnę dopiero za pół roku). Zainteresowany jestem podjęciem drugiej pracy na pełny etat ponieważ moim jedynym celem w Wielkiej Brytanii jest zgromadzenie środków na edukację w Polsce, nie przeszkadza mi więc brak czasu dla siebie. Czytałem dużo o podatkach, ale gdy pytam ludzi - każdy mówi inaczej. Czy rzeczywiście pierwsze 10.000 GBP nie jest opodatkowane (zgodnie w kwotą wolną od podatku na ten rok) a kolejne 22.000 GBP (do około 32.000 GBP włącznie) opodatkowane jest stawką 20 %? Czyli jeżeli w danym roku od 6 kwietnia do 6 kwietnia zarobię brutto powiedzmy 20.000 funtów, to podatek wyniesie 2000 funtów (20 % z 10.000)? Niezależnie od tego, ile na początku będą mi potrącać? Czy gdy jeżeli potrącą około 4.000 funtów to tych dwóch do zwrotu nigdy nie zobaczę czy będę mógł skutecznie ubiegać się o ich zwrot? Ciekawi mnie również od czego zależy wysokość NI. Czy jest to stały procent? Zgodnie z tym co widziałem na payslipach wynosi ono około 3 %. 10K wolne od podatku i do tego kolejne 32K 20%. Powyzej 42K z groszami masz dopiero 40% podatku. Wpisza sobie cala kwote calkowita jaka chcialbys zarobic w rok i zobaczysz ile od calosci zaplacisz podatku: http://www.listentotaxman.com/ Carpe diem.
|
radzik77 | Post #5 Ocena: 0 2014-08-20 18:45:56 (11 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2014-08-20 17:28:22, Marzyciel1234 napisał(a): Dzień dobry wszystkim. Jestem nowy na forum, wcześniej tylko korzystałem z zawartych już treści więc nie miałem potrzeby założenia konta. Pracuję na pełny etat, moja stawka wynosi 5,03 funta/h (21 rok życia osiągnę dopiero za pół roku). Zainteresowany jestem podjęciem drugiej pracy na pełny etat ponieważ moim jedynym celem w Wielkiej Brytanii jest zgromadzenie środków na edukację w Polsce, nie przeszkadza mi więc brak czasu dla siebie. Czytałem dużo o podatkach, ale gdy pytam ludzi - każdy mówi inaczej. Czy rzeczywiście pierwsze 10.000 GBP nie jest opodatkowane (zgodnie w kwotą wolną od podatku na ten rok) a kolejne 22.000 GBP (do około 32.000 GBP włącznie) opodatkowane jest stawką 20 %? Czyli jeżeli w danym roku od 6 kwietnia do 6 kwietnia zarobię brutto powiedzmy 20.000 funtów, to podatek wyniesie 2000 funtów (20 % z 10.000)? Niezależnie od tego, ile na początku będą mi potrącać? Czy gdy jeżeli potrącą około 4.000 funtów to tych dwóch do zwrotu nigdy nie zobaczę czy będę mógł skutecznie ubiegać się o ich zwrot? Ciekawi mnie również od czego zależy wysokość NI. Czy jest to stały procent? Zgodnie z tym co widziałem na payslipach wynosi ono około 3 %. Proszę o pewne informacje, nie chcę abym przez dezinformację pracował za najniższą stawkę a potem odprowadzał od niej 45 % podatek. Docelowo chcę dotrzeć do 2,5 etatu (100 godzin tygodniowo). Proszę o wszelkie wskazówki. Pozdrawiam wszystkich serdecznie, Marzyciel1234. Podziwiam zapal i determinacje, jednakowoz sprobuj jak wyzej znalezc troche lepiej platna prace. Co do Twoich obliczen, sa jak najbardziej ok. Kwota wolna od podatku w tym roku to £10k. Od calkowitego dochodu odejmujesz £10k i pozostala kwota (do £31.865) jest opodatkowana 20%. Podatek zazwyczaj pobierany jest od samego poczatku a nie tak jak niektorzy sadza dopiero po przekroczeniu 10k. W momencie rozpoczecia drugiej pracy, skarbowka zabiera 20% bez uwzgledniania kwoty wolnej od podatku. Nie znaczy to jednak, ze pieniadze pobrane na poczet podatku przepadna. Po zakonczeniu roku podatkowego, dochod ze wszystkich zrodel jest sumowany. Podobnie zaliczki na poczet podatku. Od calkowitego dochodu odejmuje sie kwote wolna a nastepnie oblicza sie nalezny podatek wg obowiazujacych progow. Wszelkie nadplaty sa zwracane po zakonczeniu roku podatkowego lub po zlozeniu P85 (dla osob wyjezdzajacych z UK) Jesli chodzi o NIN. Najlepiej bedzie na przykladzie. Jesli Twoja tygodniowka to £200 to odejmujesz ulge £153 a pozostala kwote mnozysz przez 12%. Wynik to Twoja skladka NIN. £200 - £153 = £47 X 12% = £5.64 Jesli wyplaty masz raz w miesiacu zasada jest taka sama tylko mnozysz/dzielisz przez 52 tygodnie w roku. Ulga wynosi £153 tygodniowo. To tak bez wiekszego wnikania, bo tez sa rozmaite klasy i progi. |
|
|
autor65 | Post #6 Ocena: 0 2014-08-20 18:47:28 (11 lat temu) |
Z nami od: 02-08-2010 Skąd: Portsmouth |
a studiowac tutaj sie nie da?
nie maja takich kierunkow czy jak? chyba, ze chcesz cos udowodnic - sobie czy komus innemu? zarobisz sie na "smierc" chlopie i zatracisz sens tego wszystkiego człowiek się zmienia za ...granicą
|
Marzyciel1234 | Post #7 Ocena: 0 2014-08-20 18:50:22 (11 lat temu) |
Witam ponownie wszystkich
![]() Dziękuję serdecznie za błyskawiczną odpowiedź z Waszej strony, a zwłaszcza za odpowiedź Richmonda na którego rzeczową odpowiedź liczyłem (po krótkim obyciu na forum zauważyłem, że to zawsze Twoje odpowiedzi były najbardziej trafne). Zealot, faktycznie masz rację, jednakże w Wielkiej Brytanii jestem miesiąc i dopiero po dopięciu wszystkich formalności jak NIN, konto w brytyjskim banku, brytyjski numer telefonu jest mi łatwiej szukać lepiej płatnej pracy. Jestem tylko po szkole średniej (jak zaznaczyłem na początku celem mojej emigracji jest zebranie funduszy na dalszą edukację) i jedyna umiejętność jaką posiadam to stosunkowo biegłe władanie językiem angielskim więc z dobrze płatną pracą na pewno nie jest tak łatwo. Richmond, kalkulator bardzo się przydał, jednakże nie rozwiązuje on jednej kwestii. Czy ilość godzin pracy tygodniowo ma wpływ na wysokość podatków i NI? Czy liczy się tylko i wyłącznie zarobiona kwota? Czy osoba która pracuje 80 godzin tygodniowo po 6 funtów zapłaci tyle samo podatku ile osoba pracująca 40 godzin po 12 funtów? EDIT: Radzik77, przepraszam że pytałem ponownie o sposób wyliczania składki NI jednakże pisaliśmy posty w tym samym czasie ![]() Autor65, nie oczekiwałem takiej odpowiedzi. Jednakże chodzi mi o to, że łączenie ścisłego kierunku z pracą nie wchodzi w grę. Podczas studiów chcę mieć świadomość, że jestem zabezpieczony finansowo mogąc zajmować się tylko nauką a przez co więcej osiągnąć. Podczas studiów w Wielkiej Brytanii musiałbym wydać znacznie więcej na swoje utrzymanie, poza tym nie jestem zorientowany w tutejszym systemie szkolnictwa wyższego. Pozdrawiam, Marzyciel1234 [ Ostatnio edytowany przez: Marzyciel1234 20-08-2014 19:01 ] |
autor65 | Post #8 Ocena: 0 2014-08-20 19:05:35 (11 lat temu) |
Z nami od: 02-08-2010 Skąd: Portsmouth |
a ja znam! co najmniej 20 osob studiujacych tutaj w tym czworo moich wlasnych dzieci
popracujesz, obedziesz sie z tutejszymi realiami to powiesz mi co postanowiles za...rok! powiem ci tylko jedno studiowanie tutaj to sama przyjemnosc gdybym byl mlodszy to tutaj bym ukonczyl budowe mostow a nie w Rzeszowie ![]() człowiek się zmienia za ...granicą
|
Post #9 Ocena: 0 2014-08-20 21:01:51 (11 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Marzyciel1234 | Post #10 Ocena: 0 2014-08-20 21:39:35 (11 lat temu) |
Z wszystkiego co udało znaleźć mi się w sieci dotyczącego wysokości kwoty wolnej od podatku to różni się ona tylko dla starszych ludzi (około 60-70 lat) i jest po wyższa o około 1000 funtów. Dziękuję serdecznie za rozjaśnienie sprawy z tymi podatkami. Z racji tego, że nigdy w swoim życiu nie składałem zeznania podatkowego (jedynie w Polsce otrzymując stypendium) prosiłbym również o wskazówki jak wygląda to w Wielkiej Brytanii. Co trzeba złożyć i do kiedy? Pytam o to w tym samym temacie ponieważ to też dotyczy podatków a znalezienie jednoznacznych i rzeczowych informacji w internecie graniczy z cudem...
Pozdrawiam, Marzyciel1234 |