Witam,
W roku 2012 za prace przez 2 miesiące pobrano ode mnie podatek około 500 funtów, cała zarobiona kwota to około 4000 funtów więc rozumiem że należy mi się pełny zwrot podatku? Dodam że w tym roku nie posiadałem jeszcze numeru NIN.
W roku 2013 również pracowałem tylko przez blisko 3 miesiące (od lipca) ale podatek nie był pobierany przez 8 tygodni, kod podatkowy 944L w systemie PAYE. Po otrzymaniu NIN i dostarczeniu go agencji pracy zapłaciłem pierwszy podatek, w sumie około 200 funtów, zarobki to około 6000 funtów a więc również należy się pełny zwrot?
W tym roku zacząłem prace kilka tygodni temu, dostarczyłem P45 pracodawcy, dostałem kod podatkowy 1000L w systemie PAYE. W przeciwieństwie do poprzedniego roku teraz od pierwszej wypłaty pobierany jest podatek. Z tego co wiem to przez pierwsze kilka tygodni pracy w nowym roku podatkowym podatek nie jest pobierany, czy tak rzeczywiście powinno być?
Jak odzyskać nadpłacony podatek za rok 2012 i 2013? Jaki dokładnie formularz w moim przypadku muszę pobrać i gdzie się z nim udać. Czy nie będzie problemu z odzyskaniem podatku za rok 2012 kiedy nie posiadałem jeszcze NIN?