MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Kod Podatkowy - Mętlik który nie daje mi spać

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 3 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

Str 3 z 4

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

mak4701

Post #1 Ocena: 0

2015-05-12 16:29:04 (10 lat temu)

mak4701

Kobieta

Z nami od: 12-04-2007

Richmond - tak przysłali list informujący o zmianie kodu ale z tego co pamietam to nic nie wyczytałam, że z jakiegoś powodu. Odszukam ten list i zerknę raz jeszcze. Dziękuję. :)

zealot... tak, tak.. wszystko było tak jak piszesz.. Dostaliśmy list, jako że zasiłek był na nas oboje więc ja zadzwoniłam do nich... ale nie bardzo chcieli ze mna rozmawiać ponieważ chciałam aby założyli DD na koncie męża. On ma wpływy więc chcieliśmy by pobierali od niego należną im kwotę. Jako, że mąż pracuje na nocki i zazwyczaj odsypia w dzień odwlekało się to z dnia na dzień bo nigdy nie było chwili by zadzwonić... A jak była, to się nie pamiętało o tym... Tak więc, najprawdopodobniej tak jak piszecie.. zrobili to tak, że odbierają sobie w tym kodzie.

Odszukam list i sprawdzę raz jeszcze dokładniej go. Może faktycznie gdzieś, coś wspomnieli o tym.
Pozdrawiam

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

magic321

Post #2 Ocena: 0

2015-06-06 20:36:46 (10 lat temu)

magic321

Mężczyzna

Z nami od: 24-11-2009

Witam. Czy ktos sie orientuje jak przebiega proces nadawanie Tax Code? Rozumiem ze Revenue na podstawie informacji jakie maja z biezacego roku przed koncem roku podatkowego przyznaja Tax Code na nastepny rok podatkowy. Ja dostaje listownie PAYE Coding Notice. Interesuje mnie w jakiej formie ta informacje dostaje moj pracodawca? Czy dostaje tez taki list? Czy dostaje to w formie online? Czy ma mozliwosc na biezaco sprawdzania mojego aktualnego Tax Code na stronie Revenue? Pytania wiaza sie z tym iz otrzymalem nieprawidlowy Tax Code, ktory w odpowiedzi na moj wniosek wyslany online zostal zmieniony na poprawny. Rzeczywiscie otrzymalem na poczatku marca kolejne PAYE Coding Notice z prawidlowym kodem na ktorym zreszta jest informacja ze moj pracodawca rowniez otrzyma taka informacje. Jednak moj pracodawca nalicza mi dalej podatek na podstawie nieprawidlowego Tax Code. Przedstawilem osobie opowiedzialnej w moim odziale firmy za rozliczenia aktulne PAYE Coding Notice. Ta osoba wyslal je HR i dostalem odpowiedz ze sprawdzili online na stronie Revenue moj Tax Code i ze wg tego mam aktulany ciagle poprzedni nieprawidlowy Tax Code. No i zostalem poinformowany dosc obscesowo ze sam moge to sobie sprawdzic na stronie Revenue. Czy jest taka ocja? Bo ja nie moge czegos takiego znalezc.

Do góry stronyOffline

espe-7

Post #3 Ocena: 0

2015-06-06 21:19:00 (10 lat temu)

espe-7

Kobieta

Z nami od: 04-06-2010

Firma dostaje powiadomienie online o zmianach kodow podatkowych, wtedy, kiedy ty dostajesz list, ale poniewaz maja tam balagan, mozliwe jest, ze powiadomienie o zmianie twojego kodu zostalo wyslane od zupelnie innej firmy.

Ja wciaz dostaje takie powiadomienia dotyczace osob, ktorych nie znam I ktore nigdy u mnie nie pracowaly. Zadzwonilam kilka razy do HMRC, zeby ich poinformowac o pomylce, ale kazali mi po prostu skasowac te informacje. Nie chcieli nawet znac nazwiska danej osoby, zeby poprawic blad, twierdzac, ze predzej czy pozniej ta osoba skntaktouje sie z nimi jeszcze raz.

Firma bez instrukcji z HMRC nie moze sama zmienic kodu, wiec nie pozostaje ci nic innego, jak jeszcze raz do nich zadzwonic I powiedziec, ze firma nie otrzymala powiadomienia o nowym kodzie I zeby jeszcze raz je wyslali.

Musisz to zrobic sam.
"Lovers of air travel find it exhilarating to hang poised between the illusion of immortality and the fact of death." Alexander Chase

Do góry stronyOffline

zealot

Post #4 Ocena: 0

2015-06-06 21:22:38 (10 lat temu)

zealot

Mężczyzna

Z nami od: 18-06-2011

-Masz może więcej niż jedną pracę?
-czy dostajesz od pracodawcy jakieś dodatki w postaci np darmowego towaru, bonów, samochodu służbowego?
-czy nie zalegasz dla revenue jakiejś kasy np za nadpłacone zasiłki lub za niedopłacony podatek?

jeżeli niz z powyższych nie ma miejsca to najlepsza, najszybsza forma wyjaśnienia to dzwonić na jeden z tych numerów na tej stronie:

https://www.gov.uk/government/organisations/hm-revenue-customs/contact/income-tax-enquiries-for-individuals-pensioners-and-employees

Najlepiej dzwoń z rana, jedyne 30-50 minut oczekiwania na połączenie, powiesz konsultantowi jak jest i od razu zmienią. W wysyłanie e-maili, listów czy wysyłanie wniosku na stronie o zmianę kodu się nie baw bo to będzie bardzo długo trwało.

Jak ci zmienią kod to przyślą ci listem informację o zmianie. Taki sam list dostanie pracodawca.

[ Ostatnio edytowany przez: zealot 06-06-2015 21:23 ]

Do góry stronyOffline

E-mailNumer gadu-gadu

Richmond

Post #5 Ocena: 0

2015-06-06 21:24:58 (10 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Cytat:

2015-06-06 21:19:00, espe-7 napisał(a):
Firma dostaje powiadomienie online o zmianach kodow podatkowych, wtedy, kiedy ty dostajesz list, ale poniewaz maja tam balagan, mozliwe jest, ze powiadomienie o zmianie twojego kodu zostalo wyslane od zupelnie innej firmy.

Potwierdzam, ze maja niezly burdel. W zeszlym roku dostalam informacje o nowym kodzie podatkowym z adnotacja, ze wysla kopie do mojego pracodawcy, firmy XXX. W tej firmie pracowalam w 2005r!
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

magic321

Post #6 Ocena: 0

2015-06-06 22:05:17 (10 lat temu)

magic321

Mężczyzna

Ale tak na logike biorac. Jesli generuja nowy PAYE Coding Notice to musi byc zmieniont Tax Code. Przeciez tych pism nie pisze sie odzielnie przepisujac Tax Code tylko zapewne dziala to zapewne na zasadzie zmiana wartosci,update i drukowanie nowego Notice. Wiec skoro dostalem takie poprawione Notice to na 99% jest to zmienione w systemie Ravenue. Zgadzam sie z tym ze jesli jest taki balagan to mogli to wyslac do innej firmy bo caly problem wlasnie powstal dlatego ze ni z tego ni owego podzielili przyslugujaca wolna kwote od podatku na 2 prace czesc tej kwoty uwzgledniajac w zarobkach w firmie gdzie pracowalem 3 lata temu zanim przenioslem sie do obecnej firmy. espe-7 ty pracujesz w HR? Czy asz mozliwosc sprawdzenia Tax Codu na stronie Ravenue czy tylko masz informacje jakie ravenue ci przekaze? Bo u mnie twierdza ze sprawdzaja na stronie Ravenu wiec wg nich wyglada ze Ravenue nie zmienilo Tax code. skad wiec PAYE Notice code? Uwazam raczej ze to brak kompetencji u osoby zajmujacej sie tymi sprawami w mojej firmie. Moze wystarczy tylko gdzies wcisnac przycisk odswiez i pojawi sie Tax Code po updejcie.

Do góry stronyOffline

espe-7

Post #7 Ocena: 0

2015-06-07 09:47:10 (10 lat temu)

espe-7

Kobieta

Nie mam mozliwosci sprawdzenia twojego kodu.

Kazda firma ma swoje konto zalozone na stronie HMRC I dostep ma tylko I wylacznie do powiadomien przysylanych przez nich samych.

Jak juz pisalam, podejrzewam, ze twoj kod zostal wyslany gdzies indziej. Nie sadze, zeby to twoja firma robila problem, bo nie ma w tym zadnego interesu, wrecz przeciwnie - jesli np. zrobisz nadplate lub niedoplate podatku I bedziesz w stanie udowodnic, ze bylo to wynikiem CELOWEGO dzialania twojej firmy, to firma moze stac sie odpowiedzialna za wszelkie wyrownania, a nie ty lub HMRC.

Najprosciej - zadzwon do HMRC I powiedz, ze firma nie otrzymala powiadomienia o zmianie twojego kodu. Sprawdz jeszcze raz, ze nazwa firmy jest poprawna w rozmowie z HMRC, a najlepiej podaj im tez ich PAYE reference number (kazda firma ma swoj numer).

[ Ostatnio edytowany przez: espe-7 07-06-2015 09:48 ]

"Lovers of air travel find it exhilarating to hang poised between the illusion of immortality and the fact of death." Alexander Chase

Do góry stronyOffline

magic321

Post #8 Ocena: 0

2015-06-07 09:55:00 (10 lat temu)

magic321

Mężczyzna

A czy ja moge zalozyc takie konto na stronie HMRC i sprawdzic moj Tax Code?

Do góry stronyOffline

espe-7

Post #9 Ocena: 0

2015-06-07 09:59:33 (10 lat temu)

espe-7

Kobieta

Nie wiem, czy jako osoba indywidualna mozesz to zrobic. Nie spotkalam sie z taka sytuacja.

Jesli jest cos takiego mozliwe, to pewnie na stronie HMRC sa instrukcje, jak to zrobic.

Do góry stronyOffline

magic321

Post #10 Ocena: 0

2015-06-07 10:22:55 (10 lat temu)

magic321

Mężczyzna

no wlasnie przekopalem wszystko i wydaje mi sie ze dotyczy to tylko Self Assessment i inych form rozliczeniowych. Ale dzieki za odpowiedz troche mi to rozjasnilo sytuacje. Wiec HR nie dosataje tego w takiej formie jak pracownik?
Chociaz nadal twierdze ze wina jest po stronie mojej firmy bo przeciez wszystko odbywa sie automtycznie zapewne. Nastepuje zmiana Tax Code i to jest zapewne jedyna czynnosc gdzie ktos musi cos zmienic/wpisac wartosc w odpowiednim arkuszu. Wszytkie nastepne czynosci sa juz automatyczne. system generuje notice dla pracownika i jednoczesnie zapewne ta informacja jest updetowana na owym koncie. Ja w moim Notice mam wszytko poprawnie .jest dobry Tax Code jest wymieniona poprawnie nazwa firmy w ktorej paracuje i ktora ma uzywac tego Tax Code. Oczywiscie kontaktowalem sie juz ravenue ale zrobilem to online na ich stronie proszac o poinformowanie mojego pracodawcy o moim aktualnym Tax Code. Jutro jeszcze zadzwonie jak mi sie uda bo jak lutm probowalem to nie bylo szans zeby z kims porozmawiac. Problem w tym ze fakt iz zadzwonie i zapewne powiedza mi ze mam poprawny tax code taki jaki ja oczekuje niczym nie skutkuje. przeciez na gebe mi w firmie nic nie zmienia. Bede musial czekac znow do konca miesiaca na wyplate zeby stwierdzic czy nadal kroja mi £330 za duzo czy nie.

Do góry stronyOffline

Strona 3 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,