MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Rozliczenie Podatku - pytania i problem

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Andriuu

Post #1 Ocena: 0

2014-05-22 21:55:50 (11 lat temu)

Andriuu

Mężczyzna

Z nami od: 22-05-2014

Hej,

mam problem przebywam w UK od listopada 2008. Ogólnie ani razu nie rozliczałem się w Anglii, bo na początku ktoś mi wspomniał, że jestem rozliczany automatycznie ?

Czy to rzeczywiście prawda, sam już nie wiem w co mam wierzyć. Na początku przyszłego roku chcę wracać i wolałbym nie mieć potem niespodzianki, że skarbówka w Polsce się do mnie przyczepi czy coś...

Sprawdzałem na internetowych kalkulatorach i zawsze wychodziło, że mam max 1 Funt nadpłaty, albo niedopłaty...

Ogólnie to próbowałem znaleźć na stronie HMRC formularza do zwrotu podatku, ale nie mogłem go znaleźć.

Proszę o pomoc

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Adacymru

Post #2 Ocena: 0

2014-05-22 22:05:26 (11 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Pracujesz zatrudniony na etacie, czy jestes samozatrudniony? Dostajesz odcinek z potwierdzeniem wyplaty? Na odcinku (payslip) masz napisane ile podatku zaplaciles.

Jak zarejestrowales sie jako self employed, to przez tyle lat napewno staraliby sie tobie przypomniec ze sie musisz rozliczyc, i o zaplate kary juz by sie upomnieli.
Ada

Do góry stronyOffline

minicab

Post #3 Ocena: 0

2014-05-22 22:07:09 (11 lat temu)

minicab

Mężczyzna

Z nami od: 08-05-2009

Znam goscia, ktory byl w podobnej sytuacji. Zyczliwa osoba powiedziala mu, ze jak wykazuje zarobki ponizej progu podatkowego to nie trzeba sie rozliczac. Po kilku latach urzad podatkowy przyslal mu 2 rachunki po £4000 kazdy. Obeznany w prawie Anglik pomogl mu obnizyc te rachunki z urzedu

[ Ostatnio edytowany przez: minicab 22-05-2014 22:08 ]

"One day you'll leave this world behind So live a life you will remember."

Do góry stronyOffline

Post #4 Ocena: 0

2014-05-22 22:11:52 (11 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Andriuu

Post #5 Ocena: 0

2014-05-22 22:47:55 (11 lat temu)

Andriuu

Mężczyzna

Z nami od: 22-05-2014

Jestem zatrudniony na pełen etat, oczywiście na moich payslipach jest wyszczególnione ile podatku zapłaciłem.

Mniej więcej w 2010 roku dzwonili, że coś się nie zgadzało z jednym z moich P60 i prosili, żebym go do nich wysłał. Oryginał poszedł 1st recorder class, ale gdzieś zaginął u nich w Revenue, chociaż nigdy się nie upomnieli ponownie o to.

Ewentualnie wracając do Polski wystarczy, że będę miał wykaz wszystkich P60 ? Na których widnieją dane odnośnie zarobków i zapłaconego podatku ??

[ Ostatnio edytowany przez: Andriuu 22-05-2014 22:59 ]

Do góry stronyOffline

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,